Secretele lui Valter Roman, tatăl lui Petre Roman

Secretele lui Valter Roman, tatăl lui Petre Roman

Valter Roman, tatăl lui Petre Roman este unul din cei mai interesanți comuniști ai anilor '40-'50. Evenimentul Istoric a refăcut biografia sa, adăugând date și întâmplări necunoscute publicului.

Valter Roman este una din figurile mai puțin cunoscute ale comunismului românesc, dar extrem de important în contextul instaurării regimului dictaturii proletariatului, după 1947. Făcea parte dintr-o elită a ilegaliștilor, unul dintre puținii comuniști care-și dovedise curajul și abnegația pe frontul războiului civil din Spania, care supraviețuise terorii staliniste de la Moscova, ajuns la București ca ofițer în Divizia ”Horia Cloșca și Crișan”. În materialul video de mai sus puteți găsi fotografii inedite și amănunte până acum necunoscute cu cel care a fost tatăl fostului prim-ministru Petre Roman.

”Cazul lui Valter Roman este simptomatic din acest punct de vedere: fost voluntar în Brigăzile Internaţionale din Spania, refugiat politic la Moscova în anii celui de-al II-lea război mondial, responsabil al postului de radio România Liberă al Internaţionalei Comuniste, Roman va deveni general în Armata Română, apoi Ministru al Telecomunicaţiilor, înainte de căderea sa în anii 50, în perioada isteriei antioccidentale şi a persecuţiei foştilor voluntari din Spania şi a combatanţilor din Rezistenţa franceză, suspectaţi de simpatii titoiste şi înclinaţii cosmopolite. Repus în drepturi de către Dej, după eliminarea grupului Pauker-Luca. Valter Roman va juca rolul de alibi pentru pretinsa inocenţă politică a lui Gheorghiu-Dej, o mărturie vie a unei imaginare opoziţii a dictatorului comunist român faţă de linia teroristă sugerată de Kremlin şi zelos aplicată de membrii fracţiunii deviaţioniste.

Proba cea mai elocventă a rolului destinat lui Roman în scenariul istoric conceput de Dej şi Răutu o constituie luarea sa de cuvînt în cadrul Plenarei Comitetului Central din decembrie 1961, declaraţia sa făcută publică prin intermediul Scînteii, în virtutea căreia "numai graţie tovarăşului Gheorghiu-Dej, partidul nostru nu are de reabilitat pe nimeni post-mortem. Şi fiindcă nu consecvenţa este valoarea centrală a eticii socialiste, Valter Roman nu a absentat de la Plenara CC din aprilie 1968, amintindu-şi de această dată perfect de cei care trebuie reabilitaţi post mortem, victimele directe ale cîndva adulatului tiran.…„ scria istoricul Vladimir Tismăneanu în cartea sa Arheologia Terorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul număr Evenimentul Istoric poate fi găsit la toate punctele de difuzare a presei. Ediția te va surprinde cu două subiecte explozive ce s-au desfășurat în perioada regimului Ceaușescu: povestea diplomatului Mircea Răceanu prins și condamnat de Securitate că a colaborat cu serviciile secrete externe și detalii despre publicarea primului ziar clandestin tipărit în România, publicație ce viza abuzurile aceleiași puteri comuniste. Găsești noul număr la chioșcuri și online pe www.agoramag.ro.