Evenimentul Zilei > Social > Secretele celebrei serii Brigada Diverse (B.D.). Surpriza oferită de Studiourile Buftea: imagini extraordinare cu Toma Caragiu și Jean Constantin
Secretele celebrei serii Brigada Diverse (B.D.). Surpriza oferită de Studiourile Buftea: imagini extraordinare cu Toma Caragiu și Jean Constantin

Secretele celebrei serii Brigada Diverse (B.D.). Surpriza oferită de Studiourile Buftea: imagini extraordinare cu Toma Caragiu și Jean Constantin

În vremuri de restriște, o surpriză plăcută pentru cinefilii din România. Umorul este cel care ne-a ținut și ne ține încă în viață. Iată că Studiourile Buftea au dat publicităţii fotografii de arhivă din timpul filmărilor la îndrăgita serie cinematografică Brigada Diverse - sau B.D.-urile, așa cum aceasta este cunoscută.

Celebra serie B.D a rămas una de referinţă în istoria cinematografiei românești, având o distribuţie excepţională, replici spumoase care au  intrat în folclor. Alături de acţiune şi umor în cascadă.

Respectiva serie este alcătuită din trei filme: „Brigada Diverse în acţiune“, „Brigada Diverse în alertă!“ şi „Brigada Diverse la munte şi la mare“.

Studiourile Buftea au făcut românilor o imensă și plăcută surpriză, prezentând imagini unice din timpul filmărilor de la celebra serie.

„Primul lot de imagini din timpul filmărilor de la B.D.

Cele trei filme din serie au avut inițial următoarele titluri: Brigada de mărunțișuri; Brigada se afirmă și Brigada se agită, lucru ce a făcut dificilă identificarea lor in arhivele noastre, negativele foto fiind etichetate prescurtat.

Dosarul” foto al Brigăzii conține peste 1000 de imagini (Vezi aici):
-fotografii prospecțiuni alb negru și color;
-fotografii de lucru (din timpul filmărilor, alb negru);
-probe actori, alb negru si fotografii reclamă color (destinate revistelor de specialitate, cinematografelor).

Sursa: Studiourile Buftea

Fotograf de platou la toate cele trei filme din seria B.D. a fost Raru Bănică. Regizor Mircea Drăgan. Filmările au avut loc in 1970 și 1971”, se precizează pe pagina de Facebook a Studiourilor Buftea.

Seria BD:

Brigada Diverse intră în acțiune

Acest film este primul din seria B.D. și prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse (prescurtată B.D.) a unei secții de miliție din România comunistă: furtul unui cățel și dispariția unei broșe. În ambele cazuri, rezolvarea acestor mărunțișuri a dus la descoperirea unor infracțiuni de mai mare importanță și anume uciderea șefului unui serviciu comercial de la o întreprindere (unde se petreceau delapidări) și furtul sistematic de mărfuri din Magazinul Universal Victoria.

Brigada Diverse în alertă!

Acest film este al doilea din seria B.D. și prezintă două cazuri rezolvate de Brigada Fapte Diverse (prescurtată B.D.) a unei secții de miliție din România comunistă: descoperirea și anihilarea unei bande de răufăcători care punea în circulație bani falși, cumpărând tablouri valoroase de la colecționari amatori și revânzându-le apoi la “Consignația”, și destrămarea unei rețele de hoți din locuințe din care făcea parte un grup de femei (Vasilica Tastaman, Carmen-Maria Struja, Lucia Boga) ce se dădeau drept văduve, spre a stârni compasiunea unora creduli și a-i jefui.

B.D. la munte și la mare

Acest film este al treilea din seria B.D. și prezintă două cazuri rezolvate Brigada Fapte Diverse (prescurtată B.D.) a unei secții de miliție din România comunistă: descoperirea și anihilarea unei bande de traficanți de droguri care transporta materiale stupefiante prin RSR și arestarea unui infractor străin, originar din România, care dorea să organizeze o rețea de furt și export în stil mare de icoane peste graniță.

Regia, scenariul și distribuția de mare excepție.

Regizor: Mircea Drăgan, scenarist: Nicolae Țic, actori: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin etc.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.