Amiralul Harry Harris, şeful comandamentului Forţelor navale americane din Pacific, s-a exprimat cu ocazia unei vizite în Japonia, după un nou test de rachetă nord-coreean, care a sporit neliniştile cu privire la progresele în dezvoltarea armamentului de către regimul izolat de la Phenian. Racheta balistică lansată duminică de Phenian a parcurs în jur de 700 de km înainte de a cădea în Marea Japoniei, potrivit armatei sud-coreene.

Dispozitivul, a cărui rază potenţială de acţiune a fost estimată fără precedent pentru această ţară, ar putea – conform Coreii de Nord – să transporte "o puternică încărcătură nucleară". Regimul lui Kim Jong-Un, al cărui obiectiv declarat este de a fi în măsură să transporte focoase nucleare pe teritoriul american, a mai efectuat două teste atomice anul trecut şi şi-a accelerat programul de dezvoltare a rachetelor balistice, în pofida numeroaselor sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU. 

"Fiecare test este un succes pentru că el apropie Coreea de Nord de posibilitatea de a atinge orice parte a lumii cu o rachetă cu un focos nuclear", a declarat Harris. 

"Aceasta ar trebui să ne conducă spre o conştientizare a urgenţei tratării acestei probleme'', a adăugat el. SUA afirmaseră că racheta lansată duminică a căzut nu departe de teritoriul rusesc, dar Moscova a declarat ulterior că ea a căzut în mare după circa 500 km. "Comportamentul periculos al Coreii de Nord nu reprezintă o ameninţare doar pentru Peninsula Coreeană, ci este un pericol şi pentru China, un pericol pentru Rusia", a declarat amiralul american în cursul unei conferinţe la Tokyo.

Preşedintele rus Vladimir Putin calificase luni drept "contraproductiv şi periculos" testul nord-coreean, dar a invitat să se renunţe la "intimidarea Coreii de Nord" şi a susţinut o soluţie paşnică. Amiralul Harris a cerut comunităţii internaţionale să "intensifice sancţiunile" împotriva Coreii de Nord, adăugând că lumea trebuie "să-l facă pe Kim Jong-Un să asculte glasul raţiunii şi nu să-l îngenuncheze".