Secrete militare de stat, vândute pentru câteva sute de dolari| VIDEO

Subofiţerul Ministerului Apărării, Floricel Achim, a recunoscut, astăzi, că a vândut secrete militare din cauza lipsei de bani. Potrivit documentului de motivare a Curţii de Apel privind arestarea preventivă a subofiţerului, "pe timpul executării serviciului cu durată de 24 până la 72 de ore, Floricel avea acces la unul din calculatoarele unităţii unde îşi desfăşura activitatea. Astfel îşi crea oportunităţi de a obţine informaţii militare", pe care le vindea apoi pentru sume de până la 1.000 de dolari.

"Floricel lucra ca subofiţer în cadrul Ministerului Apărării divizia 1 infanterie Dacica, a participat la mai multe cursuri speciale de pregătire în domeniul informaţiilor criptate care i-au îmbogăţit experienţa profesională", se arată în motivarea Curţii.

Secrete militare vândute cu 800-1.000 de dolari

Potrivit documentului, "pe timpul executării serviciului cu durată de 24 până la 72 de ore, Floricel avea acces la unul din calculatoarele unităţii unde îşi desfăşura activitatea. Astfel îşi crea oportunităţi de a obţine informaţii militare, urmărea să nu fie nimeni în zonă şi folosea orice prilej pentru a sustrage informaţii. Folosind aceste oportunităţi, extrăgea pe memory stick «la întâmplare, la vrac» tot ce reuşea să copieze. După aceea, îi preda lui Zikolov memory stick-ul, iar acesta, la rândul său, lua legătura cu reprezentantul puterii străine şi îi dădea aceste date".

Cetăţeanul bulgar, Marinov Zikolov, a susţinut că, "în perioada 2001-2002, era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti care i-a spus că este interesat de informaţii militare pentru care plăteau între 800 şi 1.000 de dolari". El a recunoscut, în parte, faptele comise, dar a precizat că a colaborat cu organele de urmărire specializate din România. "Predarea propriu-zisă a decumentelor se făcea în format electronic, prin întâlniri în locuri publice, respectiv în Bucureşti, zona 1 Mai şi zona Stadionului Naţional", se mai arată în documentul citat.

Recurs amânat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru joi, la ora 12.00, judecarea recursului celor doi din cauza absenţei avocatului cetăţeanului bulgar.

Anchetă la MAp

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, în cadrul unităţii subofiţerului Floricel Achim a fost declanşată o anchetă, pentru a stabili cum au fost furate informaţiile militare.

"În prezent, la nivelul Diviziei 1 Infanterie, din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, în care este încadrat plutonierul Achim Floricel, se desfăşoară auditul de securitate pentru a stabili şi a pune la dispoziţia autorităţilor competente date despre circumstanţele în care s-a produs fapta", se arată în comunicat.

              "Mulţi români sunt prost plătiţi, dar nu trădează ţara", Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe

Ministrul Apărării, audiat în comisiile parlamentare

Ministrul Mihai Stănişoară va fi audiat, în perioada 10-17 martie, în comisiile parlamentare de specialitate, în cazurile de spionaj de la MAp şi al furtului armelor de la Ciorogârla. Oficial ucrainean, expulzat?

Ambasada Ucrainei la Bucureşti nu a luat, pentru moment, nicio poziţie oficială în acest caz. Presa ucraineană susţine, însă, că ataşatul militar al ambasadei Ucrainei la Bucureşti a fost declarat persona non grata şi expulzat, ieri, din România. Anunţul ar fi fost făcut de o deputată, în Parlamentul de la Kiev.

          Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Senat, Titus Corlăţean a afirmat, însă, că "la nivelul comisiilor parlamentare, nu am fost informaţi în această privinţă".  

Reacţia Sofiei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Sofia, Dragovest Goranov, a precizat că cetăţeanului bulgar Marinov Zikolov nu lucrează pentru nicio instituţie oficială din Bulgaria. Goranov a subliniat că bulgarul este considerat nevinovat până la pronunţarea sentinţei în cazul său.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism (DIICOT) a dat publicităţii imagini filmate în timpul arestării subofiţerului MApN Floricel Achim şi a bulgarului Marinov Zikolov.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:38 Subofiţerul MAp şi un cetăţean bulgar au fost „săltaţi”, ieri, de procurorii Parchetului General, sub acuzaţiile de trădare şi, respectiv, spionaj în favoarea unui stat „nealiat” (un stat care nu este membru NATO).

Subofiţerul Floricel Achim şi bulgarul Marinov Zikolov au fost arestaţi apoi, în regim de urgenţă, pentru 29 de zile.

Potrivit anchetatorilor, Achim ar fi procurat din cadrul unei unităţi militare a MAp documente militare, inclusiv clasificate, pe care i le-ar fi înmânat apoi lui Marinov.

„După prelucrarea datelor prin intermediul unui sistem de legătură complex, acesta din urmă le transmitea unor reprezentanţi ai unui stat nealiat. Din cercetări a rezultat că motivaţia a fost obţinerea unor beneficii materiale, constând în diverse sume de bani. Din sumele obţinute pentru informaţiile transmise, Zikolov îl recompensa periodic pe Achim”, arată anchetatorii.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi au fost supravegheaţi aproape doi ani. Concret, dosarul care-l priveşte pe militarul român şi pe spionul bulgar a fost disjuns de procurori, în 2007, dintr-o altă cauză finalizată la acel moment.

Cazul militarului a fost, aseară, la Cotroceni, subiect de discuţie între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc. (Cristi Ciupercă)