Secrete în excremente. Lecţia de spionaj predată sovieticilor. Cine a lovit murdar?

Secrete în excremente. Lecţia de spionaj predată sovieticilor. Cine a lovit murdar?

Printre altele, spionajul înseamnă şi creativitate. Şi dacă această calitate este coroborată cu eficienţa, unele dintre secretele inamicului încep să cadă unul câte unul… Aşa s-a întâmplat în 1981, în Germania de Est, cu Operațiunea Tamarisk, un proiect comun de spionaj întreprins de Marea Britanie, SUA și Franța.

Planul a fost renumit pentru culegerea documentelor secrete sovietice din coșurile de gunoi și sistemele lor de canalizare.

Din cauza embargourilor, sovieticii au început să folosească pe post de hârtie igienică documentele oficiale aruncate. Pe lângă hârtii, spionii au extras și membre sovietice amputate din aceleași containere.

Pe măsură ce Războiul Rece a început cu adevărat să se contureze, serviciile de informații militare ale Regatului Unit, SUA și Franței s-au reunit pentru a găsi o modalitate de a descoperi secretele sovietice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre planurile lor era cunoscut sub numele de Operațiunea Tamarisk și se referea la spionii sub acoperire şi la cercetarea lor prin coșurile de gunoi, prin gunoi, prin depozitele de deșeuri și oriunde puteau găsi documente sovietice aruncate.

Un efect neplăcut al embargoului impus sovieticilor a fost legat de dispariţia hârtiei igienice pentru sovietici, astfel că aceştia au început să folosească documente oficiale.

Odată ce agenții aliaţilor au raportat acest lucru superiorilor, aceştia au fost instruiți să înceapă cercetarea prin sistemele de canalizare sovietice, pentru a nu pierde nicio informație vitală.

Aşa au descoperit că documentele nu sunt solubile în apă şi că sovieticii le aruncau în nişte coșuri speciale. Din păcate, aceste pubele au fost folosite şi pentru aruncarea membrelor amputate în urma diferitelor intervenţii chirurgicale.

Dezgustaţi, agenții au dorit să oprească practica, însă oficialii guvernamentali au insistat să continue. În plus, li s-a spus să recupereze şi membrele amputate, pentru a putea fi descoperit ce tip de șrapnel foloseau sovieticii.

Documentele au fost preluate și returnate în Berlinul de Vest, unde au fost igienizate de un grup de operativ staționat permanent acolo.

Iată ce-i spunea Richard Aldrich autoarei Leslie Woodhead în cartea „Viața mea ca un spion”: „Operațiunea Tamarisk a fost poate cea mai productivă operațiune de informații condusă de britanici în timpul Războiului Rece. Aceste bucăți de hârtie igienică rusească erau aur curat.”

Iată ce secrete extraordinare au dezvăluit unele dintre documentele găsite: o broșură cu cifre și coduri; specificațiile blindajului unui vehicul sovietic; punctele forte și punctele slabe ale unui model de tanc; ghiduri de instruire militară, inclusiv tactici de luptă.

Sursa: knowledgenuts.com,