Comunitatea românească din Republica Austria este principalul obiectiv al vizitei oficiale pe care secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, o efectuează în acest weekend, la Viena.
Unul dintre obiectivele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) îl reprezintă păstrarea și susținerea identității spirituale a românilor de pretutindeni. Demnitarul a participat și la ceremonia de sfințire a altarului Bisericii Ortodoxe „Sfântul Ștefan cel Mare“ din Viena precum și reuniuni cu reprezentanți ai altor culte.
Întâlnire cu românii din Austria
De asemenea, delegația românească a avut și o serie de întrevederi cu reprezentanții mediului asociativ și ai comunității românești din Austria. „Gheorghe Cârciu s-a întâlnit astăzi, 11 iunie 2022, cu reprezentanții comunității românești, în prima zi a vizitei sale de lucru în această țară.
În prezența E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Republica Austria, delegația română a punctat programele dezvoltate de DRP și demersurile statului român în vederea reîntoarcerii și reinserției socio-profesionale a românilor din afara granițelor țării.
Susținerea educației în limba română și a identității culturale prin proiecte care aduc valoare comunităților de români reprezintă direcția strategică a Departamentului, care stă la baza programelor derulate și în acest an. Activitatea și deschiderea mediului asociativ din Austria în îndeplinirea acestei misiuni comune au fost apreciate de către secretarul de stat Gheorghe Cârciu, care le-a mulțumit reprezentanților pentru eforturile depuse. Doar împreună putem aduce România mai aproape de fiecare român, indiferent în ce colț al lumii se află“, se arată într-o postare pe Facebook a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Proiect pentru elevii români întorși acasă
Elevii care urmează să fie reintegraţi în sistemul de învăţământ românesc vor beneficia de grupe de acomodare, în cadrul cărora aceștia vor participa la cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie română, în paralel cu orele de curs obligatorii, a anunțat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Dosarele pentru echivalarea perioadelor de studii efectuate în străinătate vor putea fi depuse în situația în care elevii nu au mai fost şcolarizaţi în România, dar deţin cunoştinţe minime de limba română ori aceștia au mai fost şcolarizaţi în România, însă au petrecut o perioadă mai mare de 2 ani în străinătate. De asemenea, elevii care au fost şcolarizaţi exclusiv în străinătate şi nu deţin cunoştinţe de limbă, cultură şi civilizaţie românească vor putea participa la cursurile grupelor de acomodare.
Proiectul legislativ de completare şi modificare a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 vine în sprijinul elevilor din diaspora și a fost adoptat de Camera Deputaților, urmând a fi dezbătut și supus votului și în Senatul României.