Poliţiştii Direcţiei de Investigarea Fraudelor – I.G.P.R. şi procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au documentat activitatea infracţională a trei medici din județul Caraș Severin, trimiși în judecată pentru infracţiuni de corupţie. Cei trei sunt acuzați de comiterea a peste 300 de infracţiuni de luare de mită. În urma anchetei, a fost instituit sechestru asigurator asupra mai multor bunuri mobile şi imobile, în valoare totală de aproximativ 1.000.000 de euro.
Poliția Română transmite că, din probatoriul administrat în cauză au rezultat indicii că cei în cauză s-ar fi folosit de calitatea de medic pe care o aveau, ar fi pretins şi primit diverse sume de bani şi alte foloase materiale de la diverşi pacienţi pentru a le obţine sau prelungi decizii de pensionare pentru grad de invaliditate, respectiv de atestare oficială a gradului de invaliditate a acestora.
În urma percheziţiilor efectuate, pe 13 maretie, la locuinţele şi cabinetele celor în cauză, au fost identificate şi ridicate, în vederea indisponibilizării 109.605 euro, 56.369 de lei, 4.120 de USD şi 480 de lire sterline.
Totodată, în cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra mai multor bunuri mobile şi imobile, în valoare totală de aproximativ 1.000.000 de euro.
În urma finalizăriii cercetărilor a fost dispusă măsura trimiterii în judecată a persoanelor care sunt bănuite de săvârşirea a peste 300 de infracţiuni de luare de mită.
Campania „Medicul de Gardă”
„Evenimentul zilei” a dezvăluit că doctorul Sebastian Telbiş, medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, primea zilnic şpagă aproximativ 1.000 de euro, potrivit unor surse judiciare. El a ajuns „celebru” după ce procurorii au descoperit la percheziţiile efectuate la domiciliul său 108.465 de euro în numerar, 480 de lire sterline, 4.120 de dolari, 51.400 de lei şi două carnete CEC cu un sold de 178.220 de euro, emise de o bancă din Austria. Soţia medicului este Luminiţa Telbiş, judecătoare la Tribunalul Caraş-Severin. Ancheta în dosarul lui Telbiş a dezvăluit că alţi doi medici din zonă, Ioan-Octavian Cenda , din Oraviţa, şi Ioan-Dorel Ungur, din Caransebeş primau bani pentru eliberarea unor acte medicale.
Suport SRI
Investigaţia este făcută de procurorii din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, cu ajutorul ofiţerilor SRI. „Evenimentul zilei” a prezentat detalii inedite din acest dosar. Una din pistele anchetei duce şi la politicieni locali, după ce rude ale acestora au beneficiat de "serviciile" medicului. În timpul percheziţiilor, procurorii au descoperit numeroase-contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile.
Averea imobiliară
Deşi soţii Telbiş au declarat, oficial, că deţin trei imobile, în realitate ei plătesc utilităţi şi taxe pentru şapte. Unul din imobile a fost donat fiicei acestora, care este medic stomatolog în Timişoara. De asemenea, la data de 28 februarie, au fost perfectate actele pentru cumpărarea de către soţii Telbiş a unui apartament în Timişoara cu suma totală de 65.000 de euro. Banii au fost achitaţi în numerar. Anchetatorii au pus sechestru asigurator pe imobile, bani şi conturile bancare.
Totul a început după ce procurorii SUPC au montat, cu mandat de la judecător, o cameră audio-video de supraveghere chiar în cabinetul medical al lui Telbiş din Reşiţa. Într-o lună de zile, medicul a fost filmat când primea bani şi alte cadouri de la 284 de pacienţi. În schimbul banilor, Telbiş elibera acte medicale necesare pentru obţinerea sau prelungirea deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate, acte pentru pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă, sau atestarea oficială a gradului de invaliditate.
Falşi bolnavi, pensionaţi
Astfel, zeci de persoane sănătoase au fost pensionate din motive medicale în baza actelor semnate de medic. "Auzi. Ăştia să se bucure cât mai sunt eu aici", se dădea mare Telbiş, în faţa asistentei sale. "Eu ştiu multe, dar nu spun...sau poate nici nu vreu să ştiu", se dădea la o parte asistenta. Pe 7 februarie, zeci de persoane au fost înregistrate când dădeau şpagă. Înainte de a începe ziua "de muncă", Telbiş îi spunea asistentei cât durează să rezolve dosarele din acea zi: "15 minute la ăştia". Oamenii intrau în cabinet, preţ de câteva secunde, lăsau banii pe masă, sume între 100 de lei şi 150 de euro, luau hârtiile şi plecau. În medie, în două minute intrau câte şapte persoane. Eliberarea unei decizii dura, în unele cazuri, doar 10 secunde. Plicurile pline cu bani erau aruncate, neglijent, într-un sertar din birou.
Unul dintre medici a recunoscut mita
Ancheta în dosarul lui Telbiş a dezvăluit că alţi doi medici din zonă, Ioan-Octavian Cenda (foto), din Oraviţa, şi Ioan-Dorel Ungur (Caransebeş) primau bani pentru eliberarea unor acte medicale. În cazul lui Cenda există un denunţ făcută de o femeie operată recent de cancer, care a povestit procurorilor SUPC că medicul ar fi condiţionat prelungirea concediului medical de plata unei sume de 50 de lei. Ungur este singurul dintre cei trei medici cercetaţi în acet dosar care a recunoscut că a primit şpagă de la 16 persoane. La percheziţia cabinetului său, procurorii au găsit 1.050 de euro şi 400 de lei şi 23 de plicuri albe goale. Medicul a spus că, în aceste plicuri, au fost bani primiţi ca mită.