Sechestrați în curți de șantierul DN 76

Reabilitarea drumului a făcut ca viața oamenilor din Șoimuș să devină o aventură periculoasă. Șanțurile cu adâncimi și de un metru și jumătate le-au tăiat accesul în gospodării. Lucrările avansează cu viteza melcului și au afectat rețelele de canalizare și apă. Sătenii amenință cu proteste.

Aproximativ 90 de case din Şoimuş sunt aliniate de o parte şi de alta a Drumului Naţional 76 Deva – Brad – Oradea. Mai ales ocupanţii caselor din stânga sensului de mers spre Brad sunt nevoiţi la adevărate exerciţii de echilibristică atunci când intră şi ies din case.

Ca-n legenda meșterului Manole

Un şanţ cu adâncimi cuprinse între o jumătate de metru şi un metru şi jumătate stă săpat şi nu se mai astupă de câteva săptămâni. Mai rău, în anumite locuri, canalizarea pusă cu doar doi ani în urmă a fost spartă de cupele excavatoarelor în momentul în care s-a săpat şanţul. Refacerea canalizării înseamnă altă întârziere, altă cheltuială în plus. Localnicii spun că probleme au fost în zonă şi cu reţeaua de apă, introdusă de Primărie anul trecut. Acum trebuie făcute alte branşamente.

Joi, la amiază, pe aşa-zisul şantier din Şoimuş munceau efectiv vreo şapte oameni, de la două firme diferite: unii reparau o spărtură a conductei de canalizare, alţii montau scheleţi de fier pentru turnarea de betoane (canalizarea urmează să fie acoperită de un strat gros de beton, peste care ar trebui să fie amenajată rigola de scurgere). Până şi unii dintre muncitori dezaprobă situaţia: „Ei, când să gătăm? Gătăm când putem, că nu depinde numai de noi. Așa-i la noi, la români: te apuci de lucru în 10 locuri și nu gați nimic la timp”, spune un tânăr în timp ce dă la lopată.

Resemnați, dar temători

„Or spart canalizarea. Și țeava și căminele de canalizare, unu-i secat, altul îi cu apă. Așa ceva n-am mai văzut”, spune nemulţumit Ioan Iosivuţ, un localnic din Şoimuş. „Or zis că gată în două luni. Iaca-s două luni și jumătate de când or început și-s departe să fie gata. Să vedeți după ce plouă cum îi. Te împlânți în noroi! Și cu canalizarea asta spartă, bani îngropați aiurea”, spune la fel de nemulţumit un vecin de-al său, Remus Bădău, în timp ce-şi trece cu spatele peste şanţ câteva bucăţi de scândură groasă pe care le-a făcut ca să le folosească pe post de podeț, astfel încât să poată ieşi mai uşor din curte. „Am atelier de tâmplărie. Stau cu marfa-n curte și n-o pot scoate să-mi iau banii de luni bune. Treabă-i asta?”

Mai în sus, o bătrână de 72 de ani se căzneşte să coboare scările improvizate din lemn, apoi să iasă din şanţ, ca să meargă până la magazin: „N-am încotro decât să mă chinui așa. E rău, dar ce să facem? Mă întreb ce-om face peste o săptămână, două, că vine culesu’ cucuruzului. Cum îl băgăm în curte?”

Un alt sătean, Ion Magda, are o problemă şi mai mare. Este crescător de porci, dar nu-i mai poate scoate din curte ca să-i ducă la târg: „Am băgat camioneta pe patul drumului, dar n-am cum să o pun perpendicular pe poartă ca să pot încărca porcii. Vine vremea recoltei și încă nu am idee cum ne-om descurca la descărcare. Ăștia cu lucrările au venit, au lucrat o săptămână mai intens, dup-aia aproape că le-au lăsat baltă de tot. Ca la noi, la nimeni.”

Primarul cere explicații

„Cu două săptămâni în urmă am făcut adrese la CNADNR și Prefectura Hunedoara, solicitând reluarea lucrărilor la un ritm mai alert. Am întrebat și de ce sunt blocate lucrările. Nu am primit niciun fel de răspuns, nici oficial, nici neoficial. Constructorii mi-au spus că nu și-au primit banii de la CNADNR și de-aia nu pot merge mai departe. La ultima ședință de consiliu local, constructorii au spus că de săptămâna viitoare se vor mobiliza și se vor pune mult mai serios pe treabă. Dar povestea asta o aud a nu știu câta oară de două luni și jumătate încoace. Nu înțeleg de ce nu s-au apucat să lucreze mai întâi în interiorul satelor, să termine, abia dup-aia să meargă mai departe. Ei s-au apucat să lucreze în zece locuri deodată. Dacă până la finele acestei luni nu se va schimba situația, să știți că oamenii au de gând să protesteze blocând drumul”, spune primarul comunei Șoimuș, Mihai Irimie. În Beiuș (județul Oradea) unde lucrările de reabilitare a DN 76 au început de anul trecut, dar au fost blocate, se pare, tot din cauza subfinanțării, localnicii au anunțat că vor organiza un miting de protest pe 29 august.