Seceta severă din Europa a scos la iveală nave din al Doilea Război Mondial scufundate în Dunăre. Foto

Seceta severă din Europa a scos la iveală nave din al Doilea Război Mondial scufundate în Dunăre. Foto Sursa: Arhiva EVZ

Seceta din Europei a scos la iveală zeci de nave de război germane care au fost scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în apropierea orașului-port fluvial Prahovo din Serbia.

Seceta din Europa face ca navele de război scufundate din cel de-Al Doilea Război Mondial să iasă din fluviul Dunărea. Peste 20 de nave au apărut în timp ce râul se confruntă cu niveluri remarcabil de scăzute.

Navele, scufundate pe fluviul Dunărea, făceau parte din flota Germaniei naziste de la Marea Neagră în 1944. Navele încă afectează râul astăzi, împiedicând adesea traficul fluvial în timpul nivelului scăzut al apei, au spus autoritățile.

Peste 20 de nave au ieșit la suprafață, multe dintre ele încă încărcate cu muniție și explozibili

Oficialii spun că navele prezintă un risc pentru transportul pe Dunăre. Sârbii au trecut la dragarea de-a lungul râului pentru a salva benzile de navigație utilizabile, dragarea fiind singurul mod de a îmbunătăți condițiile de transport pe apă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ne-am desfășurat aproape întreaga capacitate de intervenție Ne luptăm să ținem sigure căile navigabile pe toată lungimea lor”, a declarat Veljko Kovacevic, ministru adjunct pentru infrastructură și transport.

FOTO: Pescarul local Ivica Skodric, navighează cu barca sa pe lângă epava unei nave de război germane din Al Doilea Război Mondial în Dunăre, în Prahovo, Serbia, 18 august 2022.

În imagine, pescarul local Ivica Skodric, care navighează cu barca sa pe lângă epava unei nave de război germane din Al Doilea Război Mondial, pe Dunăre, Prahovo, Serbia, 18 august 2022. Foto Fedja Grulovic/Reuters

Dificultățile tot mai mari pentru transportul navelor vor avea un impact asupra transportului cărbunelui din ţară, care reprezintă două treimi din producția electrică a Serbiei, au spus oficialii.

Flotila germană a lăsat în urmă un mare dezastru ecologic

„Flotila germană a lăsat în urmă un mare dezastru ecologic care ne ameninţă pe noi, oamenii din Prahovo”, a declarat Velimir Trajilovic, 74 de ani, un pensionar din Prahovo care a scris o carte despre navele germane.

Lucrătorii din industria locală de pescuit sunt, de asemenea, sunt în pericol, deoarece nivelurile Dunării de lângă Prahovo au ajuns la mai puțin de jumătate din media lor pentru această perioadă a verii, spun experții.

Implicând și mai mult criza energetică, debitul de apă din sistemul hidroenergetic al Serbiei a scăzut la jumătate în ultimele două luni, au declarat oficialii pentru Balkan Green Energy News. De asemenea, țara suportă deja impactul războiului din Ucraina asupra aprovizionării cu energie, relatează abcnews.go.com.