Sebastian Ghiță: „Nu eram apropiat de Elena Udrea, nici inamic”

Sebastian Ghiță: „Nu eram apropiat de Elena Udrea, nici inamic”

Invitat în emisiunea „Lumini și umbre”, deputatul Sebastian Ghiță a respins acuzațiile fostului ministru al Dezvoltării și Turismului și a detaliat natura relațiilor cu acesta. „Mai schimbam opinii, idei, mai comentam viața politică”, a afirmat Ghiță

- Dan Andronic: Aveți un CV extrem de stufos, dar și o avere impresionantă pentru un om de vârsta dumneavoastră. M-am uitat în declarația dvs. de avere, vorbim de 22 de milioane, 23 de milioane în cont, împrumuturi de peste 90 de milioane de euro, ceasuri de aproape un milion, bijuterii de peste trei milioane, obiecte de artă de peste 13 milioane. Făcând așa un calcul rapid, undeva la 150 de milioane de euro. O sumă uriașă pentru un român. Foarte greu de închipiuit pentru un parlamentar.

- Sebastian Ghiță: Nu din activitatea de parlamentar am reuşit.

- Nici nu îmi închipuiam că e din salariu. Dar trecând peste partea asta financiară, care într-adevăr este spumoasă în ceea ce vă privește pentru că sunteți cel mai bogat parlamentar din .. . Nu cred că e cineva peste. În ciuda faptului că acum au ieșit și conturile din Elveția.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Şi dacă au mai existat parlamentari, se pare că nu mai au astăzi această calitate din diverse motive.

- Prima întrebare este: ce vă recomandă? Familia și talentul, ca să îi parafrazez pe cei din B.D.?

- Motivul pentru care am intrat în politică a ţinut de o frustrare, supărare, preocupare. Toţi ne plângeam şi ne părea rău şi nu ne simţeam bine şi spuneam: domn`le ce prost suntem conduşi. Şi de fiecare dată când am vorbit cu prieteni, colegi care se plângeau ca şi mine: haideţi să intrăm, haide să ne băgăm. Bine. Dacă suntem nemulţumiţi de oamenii aceştia, hai să conducem noi. Începeau să spună: nu. Politica nu e pentru mine, eu nu aş vrea să mă bag, nu prea îmi place. Şi nu am reuşit să mă adaptez la plângerea asta continuă: vai ce rău e, ce prost merge, dar totuşi să nu ne băgăm şi să ne plângem în continuare. Şi atunci eu am hotărât să intru în politică.

- Postul România TV este al dvs.?

- A fost..

- Direct sau prin interpuşi ca să fim mai clari.

- A fost un proiect pe care l-am născut eu. Am avut curajul să încep şi să dezvolt o televiziune, iar la momentul la care ea s-a transformat într-o afacere, adică la momentul la care a reuşit să aducă bani astfel încât să îşi acopere cheltuielile am hotărât să nu mă mai ocup eu de ea. Am stat foarte aproape de oamenii aceea o lungă perioadă.

- SMS-ul pe care l-a prezentat Elena Udrea la televizor este adevărat?

- Sigur că da. Este un SMS la care eu cred am răspuns cât am putut de elegant ţinând cont că mi s-a părut o agresiune.

- Ce i-ați răspuns?

- I-am spus că îmi pare rău de ce i s-a întâmplat lui Dorin Cocoş, că eu îl consider totuşi un om bun, că îmi pare rău că este în această situaţie. Era chiar în preajma sărbătorilor. Mă aşteptam să îmi dea un mesaj - cred că era în jurul Crăciunului, nu mai ştiu bine - să îmi dea un mesaj „La mulţi ani!”, „Sărbători Fericite” şi..

- De ce v-ar fi urat „Sărbători fericite!? Pentru că era unul din subiectele favorite de atac de la RTV...

- Păi ştiţi, aşa ne urăm tot timpul noi, oamenii, între noi. Ne lăsăm, în zilele acelea, ne lăsăm mai mult duşi de bine şi mai puţin de animozităţi personale.

- Nu erați unul dintre cei mai apropiați oameni de Elena Udrea, nu? Sau erați?

- Nu eram nici un mare inamic. Vorbeam ca orice om politic dintr- un partid cu un om politic dintr-un alt partid. Mai schimbam opinii, idei, mai comentam viaţa politică. Nu am fost niciodată apropiaţi. Au existat multe momente în care a fost nemulţumită de ce se întâmpla la televiziuni. Dar după cum ştiţi, nici nu au existat discuţii directe ale mele despre dânsa sau ale dânsei despre mine. Mai mult preşedintele Băsescu mă favoriza în declaraţii.

- Credeți că Elena Udrea avea calitățile unei vedete a politicii?

- A reuşit să fie. Din 2005 încoace Elena Udrea a fost aproape zilnic o vedetă a politicii de Dâmboviţa. Nu ştiu dacă a făcut bine, dacă a făcut rău, dacă această explozie mediatică a ajutat-o foarte mult. Perioada pe care a reuşit această performanţă, în ghilimele, este destul de mare. Vorbim de zece ani de zile. Baza pe care şi-a fundamentat cariera nu ştiu cât de solid a construit-o. Cred că a încercat nişte lucruri cu Ministerul Dezvoltării, cu primarii, cu proiectele, cu turismul. Cred că a avut sprijin foarte mare şi cred că a avut şi foarte mulţi bani pe mână, mai ales în perioada în care România nu prea avea bani.

- Pentru că faceți politică de mult mai mult timp decât momentul în care ați intrat în politică, în sensul în care ați gravitat în jurul oamenilor care aveau bani pe mână, aș vrea să știu cum gândiți. Nu credeți că ceea ce i se întâmplă Elenei Udrea i se poate întâmpla oricărui om politic din România, inclusiv dumneavoastră?

- Ştiu şi mulţi oameni politici din România care nu au acces la atâţia bani, la atâta putere, la atâta prezenţă media şi de aceea cred că nu li se poate întâmpla ce i s-a întâmplat Elenei Udrea. Elena Udrea este un caz singular din punct de vedere al accesului la vârful puterii. Să nu uităm că a fost în preajma preşedintelui Băsescu. Până acum tuturor li s-a părut că era un lucru bun pentru dânsa. Astăzi lucrurile nu mai par chiar aşa.

„Îmi doresc ca serviciile românești să nu piardă bătălia ofi țerilor acoperiți. Serviciile străine recrutează și în politică, și în presă, și în justiție”

Dan Andronic: O întrebare directă la care aștept un răspuns cu da sau nu. Sunteți ofițer acoperit al SRI sau al oricărui alt serviciu de informații din România?

- Sebastian Ghiță: Nu. Şi am mai răspuns la această întrebare de mai multe ori. Nu, şi dovada acestui lucru e că la învestirea în Parlament a trebuit să depunem un jurământ care oricând poate fi folosit ca fals în declaraţii. Și acest lucru îţi poate aduce procuratură militară şi ţie şi celor dintr- un serviciu care au acceptat această situaţie. Este ilegal în România.

- Deci nici un membru al Parlamentului nu poate fi ofițer acoperit...

- Nu ştiu de ce cineva şi-ar risca viaţa şi cariera pentru o astfel de prostie. Este aberant şi nu am vorbit de un om. Am vorbit de zeci de oameni. Şi îţi dai seama că e ceva ce s-a întâmplat în trecut, acum 10-15 ani, dar de când serviciile au acceptat reforma NATO, condiţiile partenerilor străini şi de când au aplicat acel program de reformă nu mai au voie. Este ilegal să mai recruteze în politică, justiţie şi alte segmente ale societăţii

- Dar credeți că există ofițeri acoperiți în presă?

- Nu ştiu dacă există în presă, dar îmi doresc să cred că serviciile româneşti nu vor pierde această bătălie în societatea românească.

- În ce sens?

- Este evident că pe teritoriul României operează şi servicii secrete străine partenere sau inamice. Şi acele servicii cred cu tărie că fac spionaj şi că recrutează şi în politică, şi în justiţie, şi în presă. - Stop, că vreau să fim foarte exacți? Dvs. credeți asta? Sebastian Ghiță, membru al Comsiei SRI? Da, eu, Sebastian Ghiță, membru al Comisiei SRI, cred că pe teritoriul ţării acţionează servicii străine şi partenere şi inamice, care recrutează atât în politică, cât şi în justiţie şi presă. O spun cu toată convingerea.

- Vă dați seama că e o declarație foarte dură?

- Da, şi vă daţi seama că nu putem permite serviciilor noastre să recruteze la nivelul femeilor de servicii sau al vatmanilor de metrou. Nu credeţi că serviciile româneşti trebuie să aibă capacitatea să se contrapună unor asemenea tendinţe pe care dacă le contrazicem suntem naivi?! Ăsta este adevărul, trebuie să avem o limită până la care reducem puterea serviciilor româneşti.

- Da. Nu pot să spun că e șocant, pot să spun că e interesant pentru că o aud de la dvs. Dar întrebarea e: dacă nu sunteți ofițer acoperit al SRI și înțeleg că e ilegal și că nu v-ați asumat lucrul ăsta, de ce mai sunteți membru al Comisiei de control al SRI, deși v-ați dat demisia din PSD? Că acolo numirile se fac pe algoritm politic.

- Categoric şi pe un anumit nivel de competenţă şi dorinţă. Există parlamentari care îşi doresc la comisia de mediu, parlamentari care îşi doresc la comisia de industrii. Da. Sunt foarte puţini parlamentari care aspiră, chiar dacă uneori pare aşa hollywoodian, să ajungă în această comisie. E o comisie destul de delicată, trebuie să accepţi un anumit nivel de relaţionare cu acel serviciu. Mulţi cred că în baza informaţiilor la care au acces, lucrul acesta nu se întâmplă, parlamentarii nu sunt verificaţi de servicii.

- Ați spus că nu sunt supravegheați. Din momentul ăsta pot să zburde.

- Indiferent ce spun eu, ei nu cred. Să nu fim naivi. Dar motivul pentru care am mers în această comisie este că am dorit ca experienţa mea din IT şi cyber security să o duc acolo în comisie. Eram cel mai tânăr, cunoşteam domeniul. În mod evident, în comisie sunt şi oameni cu multă experienţă la nivel legislativ şi în relaţia cu serviciul: dl. Atilla Verestoy, dl. Daniel Savu, dl. Cezar Preda, dl. Atanasiu, dar am mers şi eu şi Sorin Grindeanu tocmai pentru că se punea problema de un număr de ani să reînoim legile, să le aducem la zi în funcţie de avansul tehnologic. Noi suntem cu o lege din 1991 şi nu mai suntem la zi. Şi acesta a fost motivul pentru care am mers acolo în comisie. Am demisionat din PSD, dar nu am plecat din grupul PSD pentru că nu există un alt grup astăzi în care eu să activez. Aş putea să merg la UNPR, aţi văzut că UNPR a numit un membru: pe dl. Radu Stroe, care a mai fost şi care cunoaşte şi ştie ce se întâmplă în comisie. Şi dacă plec din grup ei pot să ia decizia să mă schimbe, să mă înlocuiască. Nu au luat-o şi le mulţumesc colegilor de acolo.

- Apropo de sintagma „acțiune a DNA, cu sprijinul SRI”.

- Eu am pus întrebarea, iar directorul SRI a răspuns: este un adevăr. Am crescut nivelul de suport în urma deciziei CSAT pe zona combaterii corupţiei. O considerăm pericol naţional şi SRI s-a implicat cu mai multe resurse în a susţine DNA şi procurorii. A fost un răspuns simplu, clar, firesc, pe o chestiune care mi-a atras atenţia ca parlamentar. Mai întrebăm de ce a crescut numărul de mandate şi primim un raport despre situaţia la zi în implicarea serviciului în relaţiile cu alţi parteneri. Ni s-a spus, de exemplu, că SRI a fost definit ca entitate care să se ocupe de cyber-security în Ucraina sub umbrela NATO. Acele lucruri noi le verificăm, şi noi întrebăm: ne creează probeleme, se supără ruşii, are România dificultăţi din acest punct de vedere? Şi primim răspunsuri la întrebările noastre şi atragem atenţia când sesizăm că ceva e în neregulă.

„Victor Ponta era sortit să piardă alegerile. Era prea tânăr”

- Dan Andronic: Mai aveți o relație cu Victor Ponta?

- Sebastian Ghiță: Da, am o relaţie bună cu Victor Ponta. Suntem prieteni, activitatea dânsului din ultimul timp nu îi mai permite să mai interfereze atât de des cu mine. Când eram implicat în campania dânsului ne vedeam mai des, acum, de când a rămas prim-ministru, ne vedem mai rar.

- Cum ați ajuns cu Victor Ponta în Dubai după pierderea alegerilor prezidențiale, mă așteptam să vă găsesc la Mănăstirea Caraiman, în vecinătatea părintelui Gherontie Puiu, decât într-o discotecă din Dubai.

- Nu sunt lucrurile atât de complicate cum credeţi. Deplasarea era programată înainte. Victor Ponta primise o invitaţie. Ca tot omul care suferă un eşec în viaţă...

- Păi e mai natural să te retragi undeva să-ți lingi rănile, la munte, decât să mergi întro discotecă în Dubai...

- Consider puţin răutăcioasă întrebarea. Doar nu credeţi că a stat câteva zile în discotecă. A fost omul la acea cursă, este pasionat de sporturile cu motor eu m-am dus după câteva zile pentru că mi-a spus: <>.

- Am înțeles, dar de ce credeți că a pierdut alegerile? Ați fost în ochiul uraganului, ca să zic așa.

- Prea tânăr şi deja Gheorghe, e o vorbă la noi. E foarte greu să treci prin filtrul conştiinţei publice, sociale şi Victor Ponta, la 42 de ani, a avut curajul să încerce. A oscilat, s-a gândit că oamenii nu vor simţi un om de 42 de ani, tânăr, încă ambiţios, încă puţin zbuciumat.

- A avut un moment când putea să arate că e mai înțelept: votul din Diaspora.

- Cred că din cauza vârstei şi din cauza constrângerilor legislative, am mai spus-o, categoric nu din răutate, nu credeam că vor veni atâţia oameni la vot, deci nu vedeam votul de acolo ca pe o problemă, ca să încercăm să prevenim şi să blocăm votul, noi credeam că nu vor veni mulţi oameni la vot în Diaspora. Pur şi simplu una din discuţiile de atunci, credeam că alegerile vor fi invalidate la CCR, de celebrii domnii Zegrean, Morar şi cum îi mai cheamă, tocmai pentru că s-a încălcat legea în cele două tururi. Legea spune foarte clar: nu ai voie să modifici numărul de secţii, componenţa secţiilor.

- A fost o întreagă discuție atunci. Credeți că dacă lua altă decizie câștiga? Era sortit să piardă?

- Nu. Era sortit să piardă. Nu era pregătit să câştige, era prea tânăr.

-Rămăsese că vă întreb de politică, dar mi-a venit o idee. Mutăm puțin momentul și vă mai pun o întrebare dificilă. I-ați spus domnului Florin Coldea și domnului George Maior că-i împușcați dacă vă arestează fratele? Doamna Elena Udrea a spus lucrul ăsta și bănuiesc că deja știați…

- V-am răspuns că nu i-am înțeles tactica... Din fericire eram în vacanță și nu am fost chiar în centrul dezbaterii organizate de doamna Udrea.

- Deci le-ați spus domnilor Coldea și Maior că-i împușcați?

- Evident nu. Evident nu. Nici nu am nivelul ăsta de discuție cu dânșii. Îi cunosc, îi văd când vin la comisie, când sunt evenimente.

- Dar doamnei Udrea i-ați spus acest lucru?

- Evident nu.

- Încerc toate variantele posibile, ca să le acoperim.

- Am înțeles. Repet, eu cred că și-a făcut o strategie, un fel de a acoperi agenda și s-a legat de niște nume. Mai cunoscute sau mai puțin cunoscute, mai amenințătoare sau mai puțin ame nințătoare... gen Coldea, Maior, Sebastian Ghiță. A mai dat tot felul de indicii și sugestii ca să-și creeze o altă poveste care să acopere meciul dânsei cu procurorii.

„Nu sunt deloc ocult, sunt public, vizibil. Lumea care vrea să mă vadă, mă vede”

- Dan Andronic: Nu sesizez o dușmănie din partea dvs. În ton și în abordare. Poate în acțiuni...

FOTO: Sebastian Ghita

- Sebastian Ghiță: Nu sunt un om dușmănos în general. Nu-s dușmănos nici cu domnul Blejnar, care știți ce a făcut, nu simt vreo dușmănie față de dânsul. Nu am vreo supărare nici cu domnul Vanghelie care a condus Bucureștiul zece ani, 20 de ani... și am o mirare cum a putut un astfel de om să fie un fel de șef al bucureștenilor. Am tot felul de mirări, dar nu am dușmănii. Nici nu cred că mă ajută.

- Adrian Sârbu?

- Absolut deloc. L-am cunoscut de câteva ori în viața mea. Nici dânsul nu pricep la ce-l ajută și cum poate să creadă că procurorii sunt astăzi conduși de cineva. Senzația mea este că dacă cineva mai are în cap că procurorii sunt conduși de Băsescu, cum se spunea înainte, de președinte... se înșeală amarnic și nu prea înțelege ce se întâmplă.

- Mediafaxul ați încercat să îl cumpărați?

- Niciodată. Consider că-i o întreprindere care de ceva ani de zile nu mai câștigă bani și nu putea să mă intereseze ceva ce pierde bani.

- Aveți vreo explicație pentru care toți acești oameni – Elena Udrea, Adrian Sârbu, Marian Vanghelie, Mircea Geoană...ca să nu mai intru în presă, pentru că lungim lista mult prea mult – vă văd ca o amenințare, ca un om care decide, la nivel ocult, ceea ce se întâmplă în societatea românească?

- Nu sunt deloc ocult. După cum vedeți, sunt public, vizibil și toată lumea care vrea să mă vadă, mă vede.

- Dar aveți vreo explicație?

- De foarte multe ori pun situații pentru lucruri care nu le-au ieșit cum trebuie, probleme, eșecuri, ale dânșilor... le pun pe seama unor decizii, acțiuni ale mele. Nu știu, de exemplu, în cazul domnului Geoană, cu care am o relație bună, este un om pe care îl respect, de ce din când în când își mai aduce aminte că domnul Ponta a câștigat la congres acum cinci ani și că el nu a ieșit președinte. Foarte mult timp a crezut că eu am fost atât de capabil încât să fac să piardă dânsul congresul. Câteva mii de oameni au votat pentru ceva nou la PSD. Degeaba dă vina pe mine. Nu se putea ca un om să decidă.

- Un grup de oameni, da.

- Exact. La fel domnul Vanghelie, care explică cum controlez eu fonduri europene, bani bugetari, licitații și așa mai departe. Spune o poveste doar pentru că am fost dintre cei care au spus public: un punct important în reformarea PSD-ului este despărțirea de acest om, Marian Vanghelie.

- De ce?

- Pentru că este atât de agramat, pentru că ne face de râs.

- A evoluat din punctul ăsta de vedere...

- Mie nu mi se pare.

- Era mai agramat la început!

- Deci, am dat din lac în puț cu Vanghelie. Înainte nu articula deloc, iar acum...

- Politica nu se face numai cu filosofi.

- Da, dar nici nu putem să facem legi cu oameni care au trei clase. Nici nu putem să-i lăsăm să conducă destinele Consiliului...

- N-am înțeles, Vanghelie nu-i bun doar pentru că-i agramat? Și altceva?

- Pentru că este agramat, pentru că este incult, pentru că nu-i capabil să se înțeleagă cu ceilalți oameni, pentru că selectează la rândul lui și aduce în partid și în instituții oameni de o calitate foarte proastă și ne văd toți cei din jur.

„Atât îl umfl ăm pe președintele Iohannis că la sfârșit o să-i cerem să facă pe Dumnezeu”

- Dan Andronic: De ce vreți să rămâneți în politică, am înțeles că acuma sunteți pe cale să creați un nou partid. Partidul Progresului, corect?

- Sebastian Ghiță: Progres România se cheamă.

- Deci nu vreți să mai faceți afaceri?

- Nu am mai făcut. În această perioadă, de un an sau doi, nu am mai făcut afaceri. Am ieșit din firme, am vândut acțiunile, am părăsit zona economică.

- Deci tot ceea ce s-a spus despre firmele lui Sebastian Ghiță...nu vă regăsiți în acele acțiuni.

- Absolut deloc.

- Că firmele controlate de dvs. au câștigat contracte de 12 milioane, de 15 milioane... de trei...în fiecare zi aud asemenea lucruri.

- Una dintre firme, cea pe care am construit-o cu colegii mei din liceu și din facultate, astăzi cred că a devenit în top trei firme IT din România, dar a fost cumpărată de divizia de investiții a Băncii Mondiale, IFC-ul. Are board, are mecanisme de control, are mecanisme anticorupție...

- Deci susțineți că Sebastian Ghiță nu mai are nici o legătură cu acele firme.

- Da. Nu merg la acea firmă. Cred că nu am fost nici la aniversarea lor. Mă mai invitau în anii trecuți și nu m-am mai dus nici la ziua înființării lor. Nu pentru că nu aș fi vrut, dacă mă vor invita o să merg cu drag, sunt foștii mei colegi, dar nu am mai apucat, nu am mai fost în țară, nu am apucat să ne potrivim programele..

- De ce vreți să faceți în continuare politică și ce credeți că ar putea să aducă nou un partid?

-Vreau să fac în continuare politică pentru motivul pentru care am intrat în politică: pentru că societatea mi se pare prost condusă și pentru că eu cred că trebuie să-i convingem pe oamenii buni și pricepuți să vină și să ia frâiele societății. Am văzut ce se întâmplă în partidele vechi, în partidele conservatoare.

- Ca ideologie, unde vă situați?

- Am și spus-o, vrem să fim un partid progresist și să încercăm…

- Care să facă ce? Să fie de stânga, dreapta, pe centru?

- Vom fi un partid de centru- stânga, dar ceea ce ne definește este că noi considerăm aceste structuri politice create după Revoluție, niște structuri conservatoare. Vor să avem aceeași organizare a societății, aceeași organizare a Guvernului, aceeași organizare a instituțiilor. Ei nu-și doresc să devenim mai supli, mai eficienți, mai buni, să folosim tehnologia în favoarea cetățenilor. Ei vor să rămânem tot așa, să câștige puterea, să-și pună ei 25 de miniștri, săși țină iubitele și secretarele pe–acolo prin birouri, să nu le pese absolut deloc ce servicii livrează, să fie un fel de mici zei. Apropo, cred că greșim astăzi zeificându- l pe președintele Iohannis. Am spus-o și despre președintele Băsescu. Domnule, nu este un supraom. Hai să nu ne așteptăm de la omul acesta la orice.

- Înseamnă că nu v-ați uitat de multă vreme la România TV. E unul dintre posturile care promovează puternic cultul președintelui Klaus Iohannis.

- Pentru că a observat această chestiune în societate, imprimată nu știu de cine. Mai am idei. Dar, e ciudată.

- Aș vrea să știu.

- Nu nume, pot să vă dau. Susținătorii domnului președinte Iohannis s-au gândit ca peste noapte să-l transforme într-un zeu. Ne prinde rău și nouă, și dânsului. Nu avem de ce. Atâta îl umflăm pe acest om și atâta îi creștem profilul și imaginea, că la sfârșit o să-i cerem să facă pe Dumnezeu în România și nu o să poată. Și după aia o să ne supărăm pe el, o să zicem: „Păi, stai domne, că noi credeam că ești Iisus Hristos”.

„S-a închis cercul Servicii- Justiție. Nu mai avem nicio breșă politică”

- Dan Andronic: Cum ați decripta ceea ce se întâmplă în România în ultimele luni bune? Vorbim de o operațiune de tip „Mani Pulite”, cum a fost cea din Italia anilor ’80-’90, în care, la un moment dat, jumătate din Parlamentul italian avea dosare penale, iar cealaltă jumătate se pregătea, erau în jur de 5.000 de inculpați, arestați, la nivelul vârfurilor societății italiene, sau ca pe un alt fenomen mult mai caracteristic pentru societatea românească, finalul unui proces de maturizare?

- Sebastian Ghiță: M-am gândit destul de mult. Atmosfera este totuși apăsătoare și pe toți ne preocupă ce se întâmplă, încotro ne îndreptăm cu societatea, ce perspective vor mai fi în România. Părerea mea, și văzând în ultimii ani, și participând la destul de multe discuții, este că s-a construit un layer, un nivel de putere mai mult de control în societatea românească, cel definit în ultimii ani ca fiind statul de drept. Adică astăzi ingerințele politice în serviciile de informații, și are un merit domnul Băsescu, în procuratură...

- În justiție, spuneți în justiție, procuratură sună ușor...

- Acolo este un prim nivel de contact cu justiția. La judecători și în Curți de Apel, Înalta Curte, toți acești oameni și i-am și văzut pe mulți, i-am și cunoscut, sunt niște oameni care au pășit în cariera lor destul de mult timp, care au prins experiență, care au învățat, adică și-au ales această carieră și au ajuns deja să conducă destinele instituțiilor mulți dintre ei. Ei, acești oameni au închis cercul de tot și nu mai avem deloc nicio breșă politică în mijlocul lor. Era enervant pentru mine, și am spus-o în câteva interviuri, când participam la discuții politice și spuneam : „PNL, ia voi unde aveți un specialist?”. „Domne, noi la Inspecția Muncii”. Bravo! Și când ne apropiam și vedeam, și eu pun la IGP, că am eu un văr polițist pe care acum îl luăm de nu știu unde, evoluție, carieră, note, grade, școli, lasă că știu eu pe văr-miu, e veselă și nevastă-mea, să-l punem șef la inspectoratul de poliție. Și de multe ori am întrebat: “Mă, și când o să ne răpească cineva copiii, ce facem? O să te sunăm pe tine, pe nevastă-ta și pe vărtu?”. Așa de tembeli suntem să numim șeful Poliției la o loterie din asta politică, doar că are nevastă-ta un văr?

- Vi se pare că în acest moment chiar s-a închis cercul servicii de informațiiprocurori- judecători?

- În ceea ce privește Serviciile și Justiția, da, și se va închide curând. Gabi Oprea, de exemplu, nu va mai accepta nicio numire politică.

- De ce și-a dat demisia fostul director al SRI George Maior? Apropo de închis sau deschis cercul...

- Nu cred că astăzi, în afară de președintele Klaus Iohannis și fostul director George Maior, știe cineva, de vreme ce niciunul nici altul nu au comunicat. Nu ar fi rău să ne spună: „Domne, nepotrivire de caracter“. Tind să cred, vă aduceți aminte zilele acelea subiectul legilor retenției datelor, cartelelor pre-plătite și supravegherii comunicațiilor electronice, așa zis „Big- Brother”, era un subiect important. Din păcate, în dezbaterea publică nimeni nu a spus că prin raportul făcut de domnul judecător Daniel Morar și prin decizia Curții Constituționale acei oameni au delegiferat. Adică, nu s-au referit doar la ce pachet de legi le-am trimis noi din Parlament, ci s-au raportat și la legile vechi și negru pe alb au scris texte despre legile vechi creându-le mari probleme serviciilor de informații.

- Aici vă apropiați de Sorina Matei, unul din ziariștii care vă urmărește îndeaproape activitatea.

- Nu sunt favoritul dânsei. Din câte am văzut. Dar nu contează, din punctul ăsta de vedere. Orice om susține ideea că siguranța în România este un bun pe care îl avem câștigat și pe care nu l-am putea pierde. Uitați-vă, la noi nu sunt atentate, oricine trage cu arma mai devreme sau mai târziu este prins, nu sunt clanuri mafiote, nu avem mafii organizate și asta este mulțumită Poliției și Serviciilor

- Mai aveți structuri care urmăresc ziariști?

- La televizor, dacă vreți să facem o glumă. N-am avut niciodată nicio structură.

- Sorina Matei v-a acuzat în repetate rânduri, Marian Vanghelie a spus că dvs. sunteți cel care îl urmăriți…

- Haideți să o lămurim destul de simplu. Foarte multe redacții au unul, doi paparazzi, jurnaliști de investigații. Există aceste activități în lumea presei, nu sunt eu cel care le coordonează sau care beneficiază de astfel de activități. Există jurnaliști, știu că astăzi la România TV avem așa zis departament cu camera ascunsă, care umblă prin magazine, prin instituții. Nu știu ce să le răspund jurnaliștilor, care atunci când sunt și ei la rândul lor subiect și în atenția cuiva devin agitați. N-aș ști. Cred că domnii jurnaliști ar trebui să aibă o discuție tot cu ceilalți domni jurnaliști - domne, nu mai umblați cu camera ascunsă pe lângă noi sau nu ne mai fotografiați.

- Dacă dvs. ați determinat asemenea acțiuni din partea celor de la RTV...

- Niciodată, nu am avut vreodată un astfel de interes.

- Ce funcție v-ați dori să ocupați în statul român, dacă ați ajunge în Guvern? Una singură.

- Dacă nu reușim să împingem înainte această reformă a serviciilor din administrația publică, mai devreme sau mai târziu mi-aș dori să preiau funcția de ministru al Comunicațiilor. E un lucru la care cred eu că mă pricep. Adică, astăzi știu ce se întâmplă în firme și văd lucrurile de pe partea asta. Chiar când am mers în Parlament mi-am luat o scrisoare din partea multor colegi de-ai mei, șefi de firme din industria IT, în care le-am solicitat să-mi scrie că au încredere în mine și că-mi dau voie să-i reprezint ca industrie în Parlamentul României și m-am bucurat că foarte mulți mi-au semnat această scrisoare.

„Cu Traian Băsescu am avut o non- relație. A spus-o”

- Dan Andronic: Ce relație ați avut cu Traian Băsescu? Că de avut știu ce aveți, de câte ori mă uit la televizor, în special la România TV.

- Sebastian Ghiță: O non-relație. A spus-o...

- V-ați întâlnit vreodată cu Traian Băsescu?

- Nu. Nu am avut o întâlnire, dar am primit un premiu la Ploiești și organizatorii ne-au așezat la aceeași masă. Nu o consider o întâlnire. Nu am avut o relație, nu am făcut planuri...

- Fostul șef al statului a spus că a avut o singură discuție cu dvs. și deși sunteți extrem de inteligent vă consideră foarte periculos.

- Au fost mai multe ocaziile în care am fost în preajma dânsului, în care mi-a adresat cuvinte, i-am răspuns, dar nu o consider o relație, o întâlnire. Pur și simplu au fost intersecții.

- Mai aveți puțin și mă convingeți că toată lumea are ceva cu dvs.

- Absolut deloc. Nu cred lucrul ăsta. Nu cred lucrul ăsta.

- Nu se poate să fie totul o întâmplare și rodul imaginației. Undeva trebuie să existe un sâmbure de adevăr. Ca-n orice legendă, dacă vreți.

- V-am dat explicația despre domnul Geoană, v-am dat explicația despre domnul Vanghelie, în cazul domnului Băsescu și a doamnei Udrea chestiunea este evidentă. Rareori entitățile media la care am lucrat sau pe care le-am creat le-au fost partenere. Rareori. În general au fost extrem de critice cu modul dânșilor de a acționa în societate.