Editura Evenimentul si Capital

Sebastian GHIȚĂ, interviu cu Cristoiu: „M-am dus ultima oară la K2, căutând să mă mai uit o dată în ochii lui Coldea.”

Foto: Discuția dintre Sebastian Ghiță și Ion Cristoiu s-a purtat în sala de conferințe a unui hotel din Belgrad
Autor: | | 4 Comentarii | 9591 Vizualizari

Primul episod al serialului EVZ îl are ca figură centrală pe Sebastian Ghiță. Ion Cristoiu a obținut informații senzaționale, care vizează jocurile din culisele politicii românești, dar și cea mai dorită confirmare a afirmațiilor pe care Sebastian Ghiță le-a făcut înainte să plece în Serbia. Azi, de la ora 21:00, veți putea urmări pe www.evz.ro momentul din interviu când Sebastian Ghiță arată o fotografie care l-a convins pe Ion Cristoiu că interlocutorul său nu minte și că s-a aflat în apropierea oamenilor importanți din stat.

În 20 decembrie 2016, adică în urmă cu peste un an, opinia publică din România era stârnită de o veste de tip breaking news dată de toate televiziunile de ştiri. Sebastian Ghiţă, fost deputat, fost membru al Comisiei de control a SRI, proprietar de televiziune, om de afaceri de top, a fugit din ţară. N-au trecut însă nici opt zile şi, pe 28 decembrie 2016 seara, în prime time explodează o nouă bombă, care o contracarează pe prima: se difuzează o primă înregistrare dintr-o serie de opt în care Sebastian Ghiţă, fugarul – cum i se spunea deja, face dezvăluiri zguduitoare despre statul paralel. Seria se încheia pe 16 ianuarie 2017

Ca urmare a dezvăluirilor, a doua zi, pe 17 ianuarie 2017, atotputernicul general Florian Coldea, prim adjunct al directorului SRI, este eliberat din funcţie şi trecut în rezervă după ani de şefie în fruntea SRI.

Din 16 ianuarie 2016, Sebastian Ghiţă, deşi în finalul ultimului episod ne promitea că va reveni cu dezvăluiri, nu a mai făcut asta, a tăcut, şi, deşi senzaţionale, acele dezvăluiri aveau o mare problemă: autorul lor lipsea, presa, opinia publică nu a putut să pună întrebări, nu a putut să se lămurească în legătură cu foarte multe lucruri spuse de Sebastian Ghiţă.


Citește și:

Sebastian Ghiţă despre ultima seară în România: „Georgian Pop mă trăgea de ureche”

Coldea despre procurorii lui Kovesi: „Ăştia de la DNA au înnebunit”. Sebastian Ghiță în dialog cu Ion Cristoiu

Sebastian Ghiță: „Nu am văzut Parlamentul să laude DNA-ul, ci doar ambasadele străine! Este o instituție deasupra Constituției”

Sebastian Ghiță, în dialog cu Ion Cristoiu: „Nu am plecat cu cheile softurilor statului pentru că ele nu există”


Unele din lucrurile acestea erau anunţate ca rămâ- nând să fie probate în viitor. Sebastian Ghiţă nu le-a mai probat. Cum este, de exemplu, celebra fotografie sau celebrul film despre prezenţa Codruţei Kovesi la domnia sa acasă sau, cum spun jurnaliştii, într-o vie, era vorba de o cramă acolo. Foarte multe lucruri au amănunte care trebuiau explicate.

La vremea respectivă, după dezvăluiri şi chiar şi în timpul lor, eu am scris multe articole. Am considerat, şi repet şi acum cu toată responsabilitatea, că sunt dezvăluiri cruciale în bătălia pe care o duc forţele sănătoase, le spun eu, din România, împotriva dictaturii sergenţilor mesianici.

Fiind curios însă şi stârnit de acele dezvăluiri, am primit bucuros invitaţia Evenimentului Zilei de a mă deplasa până la Belgrad şi a avea o discuţie cu domnul Sebastian Ghiţă despre acele dezvăluiri. Modul de lucru, îl veţi vedea, este următorul: voi da citate din înregistrările de la vremea respectivă şi după fiecare citat voi avea cu domnul Sebastian Ghiţă o discuţie în legătură cu nedumeririle pe care mi le-a stârnit fiecare înregistrare şi cu probe pe care domnia sa le va aduce.

„Nu sunt un fugar”

Ion Cristoiu: Aşadar, bună ziua, domnule Sebastian Ghiţă!

Sebastian Ghiţă: Bună ziua, domnule Ion Cristoiu!

- Vreau să vă spun surpriza mea plăcută. Vă ştiu după ce aţi plecat din ţară după acea poză sinistră, dată de toate televiziunile de când v-au prins ăştia de la Belgrad cu barbă. Arătaţi foarte bine, tânăr, aţi mai slăbit. Dar ce era cu fotografia aceea? De ce aţi acceptat să apară?

- N-am acceptat eu să apară, dar în vâltoarea stârnită în seara aceea în restaurant, unul dintre poliţişti a făcut o fotografie, aşa, în viteză. Şi atunci acea fotografie a ieşit puţin distorsionată.

- Păi nu aveaţi barbă?

- Aveam.

- Eraţi sub acoperire sau de ce?

- Eram fugit. Eram plecat şi, uneori, pentru a nu fi recunoscut, te ajută o schimbare.

- Oricum, o să vă spun ceva, nu din politeţe, şi pentru cei care se uită la acest serial de acum. Chiar mă bucur că nu vaţi schimbat deloc. Sunteţi vesel, cum v-am zis, dar nu iresponsabil. Vesel, adică sunteţi optimist, nu păreţi deloc un fugar, dacă pot să spun aşa.

- Nici nu sunt un fugar

„Un om trebuie să aibă şansa să-şi apere viaţa”

- Fugar v-au alintat cei din presă.

- Da, şi poate că ar fi trebuit să se gândească bine la cum au folosit şi cum vor folosi acest termen. Pentru că este momentul, gândesc eu, să spunem foarte clar că atunci când viaţa unui om este în pericol, acel om trebuie să aibă măcar şansa să-şi apere viaţa. Astăzi, după un an, cred că vede toată România ce gânduri avea acel aşazis procuror Mircea Negulescu, cum era încurajat de către şefii şi colegii săi.

- Nu numai el. Sunt foarte multe între timp, foarte multe dezvă- luiri care arată că Negulescu era deja un prototip al unui anchetator.

- Da, iar eu nu aveam cum să mă prefac că nu aflu că îmi pregătise o celulă, că pusese nişte bătăuşi acolo, o celulă cu condiţii mizere, că îl mutase pe Blejnar dintr-o celulă în alta numai să îmi facă mie un loc, că fusese cu câteva zile înainte la închisoarea de la Câmpina ca să pregătească locul unde era el sigur că judecătorii îl vor trimite pe Ghiţă.

N-am cum să ignor că se tot lăuda, şi în faţa Andreei Cosma şi în faţa altora, că mă arde, că sunt terminat, că sunt un mort viu. Dacă eu nu puteam să conving pe nimeni în Bucureşti că omul e de-a dreptul nebun şi că e în stare să facă rele, ce puteam să mai fac? Decât să plec din calea lor.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI