Procurorii DNA Ploieşti i-au impus deputatului Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar în dosarul lui Iulian Herţanu, interdicţia de a-şi exercita funcţia de parlamentar.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus, față de inculpatul GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat, modificarea condițiilor controlului judiciar dispus anterior și prelungit, cu impunerea unor obligații suplimentare, și anume:
- să nu desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta,
- să nu părăsească localitatea Ploiești, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent.
Acestora li se adaugă obligațiile anterioare, respectiv:
- să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești, ori de câte ori este chemat, - să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești cu privire la schimbarea locuinței, - să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, - să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța procurorilor și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale, - să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme, Măsura controlului judiciar cu noile obligații se aplică începând de la data de 24 iunie 2015, până la data de 14.08.2015 (când expiră durata măsurii).
Acuzațiile DNA
Obligațiile suplimentare din conținutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acțiunii penale față de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- trafic de influență,
- complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
- spălare de bani, în formă continuată,
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- coruperea alegătorilor,
- efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.
Potrivit DNA, aceste noi infracțiuni se adaugă celei inițial reținute în sarcina lui Sebastian Ghiță, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracțional organizat.
Din ordonanța de modificare a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există probe și date din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt :
"În perioada 2000 – 2015, Ghiță Sebastian Aurelian a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale. Banii au fost “spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar - bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si președințiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și T.V.A," arată DNA Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de “spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.
Procurorii arată că probele administrate au relevat două situații relevante pentru măsurile ce vor fi dispuse.
1.În primul rând, în derularea activității infracționale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. și S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni și influențe asupra șefului Unității de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcția de deputat pe care o deține din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe șeful U.I.P. să efectueze plăți către S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. în condiții de nelegalitate și în contextul în care urma să încaseze, din cuantumul acestor plăți, comisionul stabilit pentru traficul de influență exercitat în favoarea agentului economic arătat.
"Folosirea ascendentului conferit de funcția de demnitar – deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrată la Cabinetului Parlamentar Ghiță Sebastian Aurelian și adresată directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcție pe șeful U.I.P. și asupra căruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni în același scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcție a șefului U.I.P", susține DNA.
2.În al doilea rând, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian controlează încă, direct sau indirect (prin interpuși - 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deținut până în anul 2012. Operațiunile efectuate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societăți sunt incompatibile cu funcția de deputat în Parlamentul României. În acest sens stau dispozițiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
"O parte din sumele de bani obținute ilicit prin trafic de influență sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienței lor și păstrate în conturile societăților controlate, au fost folosite de către Ghiță Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice. Astfel, în concret, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a candidat și a câștigat un post în Camera Deputaților, o parte din banii „ economisiți” în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extrași și folosiți pentru achiziționarea de pe piața neagră de așa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze. Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăților controlate de acesta", arată DNA.
Potrivit DNA, în același registru infracțional, Ghiță ar fi conceput, inițiat și coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din anul 2014, în scopul obținerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisă de inculpat pentru influențarea opțiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro.
Procurroii arată că lui Ghiță i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și noile acuzații, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și au colaborat cu Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.