După ce cu o seară înainte dezvăluia o adresă de e-mail prin care coresponda cu șefa DNA, ieri, Sebastian Ghiță s-a prezentat la DIICOT.
El nu a fost audiat, deși a fost citat încă de săptămâna trecută. „Procurorii mi-au cerut anumite informaţii şi, în perioada următoare, le voi da. Eu sunt convins ca acea operaţiune a unei agenţii de spionaj străină, Black Cube, este în atenţia procurorilor DIICOT şi pentru că principala ţintă a fost doamna Codruţa Kovesi, procurorii verifică, probabil, dacă acea adresă ascunsă - „cucuveauamov”, folosită de doamna Kovesi, a fost spartă. Eu ştiu că doamna Kovesi folosea acea adresă”, a spus Ghiţă. Totodată, acesta a adăugat că e-mailul „cucuveauamov” este cercetat de procurori pentru a se stabili dacă au fost trimise date cu caracter secret. Această adresă de mail a apărut în scandalul de plagiat.
Dosarul Black Cube
Sebastian Ghiță este martor în dosarul Black Cube. Până în prezent, trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar - Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reuşit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă. De asemenea, procurorii l-au pus sub urmărire penală pe fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, aflat în prezent în arest preventiv. Dragomir a ocupat funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI. Totodată, DIICOT verifică dacă cei de la Black Cub au fost plătiți de Dan Adamescu, patronul cotidianului România Liberă. Potrivit unor informații publicate de Hotnews, Adamescu i-ar fi angajat pe cei trei israelieni pentru a căuta date compromiţătoare despre activitatea şefei DNA şi despre apropiații acesteia, încercând în acest fel să scape de mai multe dosare penale.
„În perioada martie - aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operațiunii < Tornado >, din dispoziția suspecților D.Z. și A.Y. și sub coordonarea directă a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă și informații despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic, în repetate rânduri, persoane apropiate șefei DNA. În continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase (scenarii), a reuşit să-i convingă pe aceştia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de email, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziția coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracţională specifică”, se arată în comunicatul procurorilorDIICOT.