Evenimentul Zilei > Social > Se vede luminița de la capătul tunelului? AstraZeneca a intrat în faza finală cu un medicament care reduce aproape total riscul de deces
Se vede luminița de la capătul tunelului? AstraZeneca a intrat în faza finală cu un medicament care reduce aproape total riscul de deces

Se vede luminița de la capătul tunelului? AstraZeneca a intrat în faza finală cu un medicament care reduce aproape total riscul de deces

Pe lângă vaccinare, terapiile sunt o componentă esențială în evitarea formelor grave de infecție SARS-COV-2. Piața farmaceutică anunță intrarea în fază finală a unui medicament dezvoltat de AstraZeneca, notabil prin reducerea semnificativă a riscului de boală severă și a riscului de deces în urma infecției cu noul coronavirus. Există și o condiție pentru eficacitatea tratamentului.

Compania AstraZeneca anunță apropiata validare a produsului său AZD7442 în urma lansării unor analize noi din două studii de fază III efectuate la populații de pacienți cu un grad de risc înalt. Studiile au confirmat valențele de prevenție înaltă a celor două medicamente.

Medicamentul cu reducere de 88% a riscului de deces se pregătește de omologare

Un studiu de evaluare a tratamentului cu AZD7442 a probat o eficacitate apropiată de maximum în prevenția cazurilor de deces. Astfel, medicamentul a confirmat o reducere cu 88% a riscului de deces, datorită eficacității sale robuste și prevenției pe termen lung pentru boala COVID-19. Condiția eficacității sale este ca bolnavului să îi fie administrat tratamentul în interval de 3 zile de la debutul simptomelor.

 AZD7442 determină reducerea cu 83% a riscului pentru boala COVID-19 simptomatică

Un alt studiu de prevenție cu analiza datelor la 6 luni anunțat de AstraZeneca a arătat că AZD7442 determină reducerea cu 83% a riscului pentru boala COVID-19 simptomatică, fără forme severe sau decese asociate.

Dat publicității recent, studiul de prevenție cu analiza datelor la 6 luni a relevat că AZD7442 determină reducerea cu 83% a riscului pentru boala COVID-19 simptomatică, fără forme severe sau decese asociate. Datele noi de evaluare a tratamentului cu AZD7442 în COVID-19 din studiile de fază III PROVENT (de prevenție) și TACKLE (cu administrare în ambulator) au indicat eficacitatea puternică a dozei unice cu administrare intra-musculară (IM) a combinației de anticorpi cu durată lungă de acțiune.

La pacienții tratați cu AZD7442 nu s-au raportat cazuri de boală COVID-19 severă sau decese asociate COVID-19 la niciuna din cele două analize, primară și la 6 luni.

Aceste rezultate convingătoare îmi dau încredere că această combinație cu anticorpi cu durată lungă de acțiune le poate asigura pacienților vulnerabili protecția pe termen lung de care au urgent nevoie pentru a reveni la viața lor de zi cu zi. Important, protecția cu durată de 6 luni s-a menținut în pofida apariției valului de infecții cu varianta Delta în rândul acestor pacienți cu risc înalt care pot să nu mai răspundă adecvat la vaccinare”, a explicat Hugh Montgomery, profesor de terapie intensivă la Universitatea UCL din Londra, investigator principal în studiul menționat:

 Prevenția este mai bună decât orice tratament în spital sau ATI

Agenția Europeană a Medicamentului a început evaluarea pentru prima combinație de anticorpi monoclonali utilizați ca profilaxie la pacienții vulnerabili datorită condițiilor medicale (afecțiuni hematologice, boli autoimmune, diabet cu multiple complicații, HIV) sau datorită tratamentelor pe care le primesc (imunosupresoare, citostatice, terapii biologice – de exemplu rituximab). Această categorie de pacienți nu are posibilitatea de a dezvolta un titru de anticorpi neutralizanți față de SARS-CoV-2. La aceștia administrarea de anticorpi monoclonali aduce un răspuns foarte rapid, protecția păstrându-se pe termen lung

România, țară cu o rată de vaccinare modestă raportată la populația eligibilă, terapia poate fi o soluție viabilă pentru pacientii vulnerabili, care au un risc mare la expunere.

 Ce este AZD7442 (Evusheld)?

Medicamentul AZD7442 (Evusheld) este o combinație de doi anticorpi monoclonali (tixagevimab și cilgavimab), dezvoltat în vederea prevenției bolii COVID-19 la adulți. Un anticorp monoclonal este un tip de proteină care are abilitatea de a recunoaște și a se atașa de o structură specifică (numită antigen). Cei doi anticorpi se atașează de proteina spike a SARS-CoV-2 (virusul care produce boala COVID-19). Evusheld are proprietatea de a opri intrarea virusului în celulele organismului și producerea infecției. Întrucât anticorpii se atașează de părți diferite ale proteinei, folosirea lor în combinație se poate dovedi mai eficientă decât folosirea lor individuală.

Studiile cercetătorilor arată că aproximativ 2% din populația globală are un risc crescut de a prezenta un răspuns inadecvat la administrarea unui vaccin anti-COVID-19.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.