Vânzările de locuinţe aflate în stadiul de proiect au început să scadă, în favoarea achiziţiilor de apartamente sau case în faze avansate de construcţie sau chiar finalizate, arată datele companiei de consultanţă imobiliară Remax. În Bucureşti, de exemplu, ponderea apartamentelor vândute în stadiul de proiect a scăzut la 65%-70% în acest an, de la aproximativ 90%-95% în 2007. Anul trecut, circa 60% dintre cumpă rători au preferat achiziţionarea apartamentelor din Cluj-Napoca în stadiul de proiect, în timp ce la Braşov această opţiune a fost preferată de 80% dintre aceştia.
Achiziţia unui apartament în fază de proiect era benefică, de fapt, numai dezvoltatorilor, care puteau să ridice locuinţele cu banii cumpărătorului. Clienţii vor să vadă produsul
În perioada 2005-2007, majoritatea apartamentelor din ansamblurile rezidenţ iale s-au vândut în stadiul de proiect, dezvoltatorii lansând lucrările de construcţie doar după ce atingeau un procent ridicat de vânzare. Multe dintre complexurile de mari dimensiuni începute în anii trecuţi - cu sute sau chiar mii de unităţi locative - au vândut primele stadii încă din faza de proiect. Clienţii erau atraşi cu aşanumitele preţuri promoţionale, care aveau să crească cu până la 30% pe măsură ce construcţia se ridica.
Acum există ansambluri finalizate care nu au fost vândute în totalitate - exemplu este Emerald Residence, care a fost gata după ce dezvoltatorul a vândut numai 75% dintre apartamente. Anul acesta, deşi preţurile locuinţelor noi au rămas relativ constante faţă de anul trecut, dinamica vânzării apartamentelor noi a fost scăzută, ca şi în cazul imobilelor vechi.
„Vânzările de locuinţe noi au avut un trend descrescător, chiar şi rate cu 30% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în funcţie de ansamblu. Marile proiecte doresc în continuare vânzarea «la planşă», dar au început să nu o mai poată face“, a afirmat Andrei Marinescu, broker/ owner Remax Magnum, agenţie din reţeaua imobiliară Remax. De fapt, cei mai mulţi clienţi au preferat dintotdeauna să vadă produsul pe care-l cumpără, motiv pentru care optau pentru locuinţele vechi.
„Este de aşteptat ca atunci când vor fi gata mai multe locuinţe noi, în care omul să se poată muta imediat, să înceapă să scadă interesul pentru cele vechi“, e de părere Călin Clinciu, director de dezvoltare la agenţia Euroest. Deocamdată, în Capitală există doar câteva ansambluri rezidenţiale finalizate, cele mai multe aflate în construcţie înregistrând întârzieri ce depăşesc cu peste trei luni termenele anunţate de antreprenori.
EXEMPLE
Locuinţa gata, preferată în provincie
În Bacău, ponderea vânzărilor de apartamente finalizate în totalul tranzacţiilor este cea mai mare din România, spun experţii Remax. „În acest oraş, vânzările în stadiul de proiect au ajuns la numai 15%, în 85% din cazuri cumpărătorii preferând locuinţe finalizate sau la roşu“, declară Dan Toderasc, broker/owner Remax Best Bacău. Acesta susţine că, în ultimul an, aici au fost lansate câteva proiecte importante, cum ar fi ansamblul Poiana Nouă, aspect care a contribuit la scăderea preţurilor şi vânzărilor pe segmentul apartamentelor vechi.
Pentru că preţurile locuinţelor noi sunt destul de mari pentru veniturile din Bacău, respectiv 800-1.000 euro/mp, oamenii vor să vadă ceea ce cumpără şi vor să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte finisajele interioare. O situaţie asemănătoare se înregistrează la Piteşti, unde 80% din apartamentele noi sunt vândute după finalizare sau în stadii avansate de construcţie.