Evenimentul Zilei > Actualitate > Se va vaccina Nicușor Dan? Ce a spus edilul Bucureștiului că așteaptă înainte de a se imuniza
Se va vaccina Nicușor Dan? Ce a spus edilul Bucureștiului că așteaptă înainte de a se imuniza

Se va vaccina Nicușor Dan? Ce a spus edilul Bucureștiului că așteaptă înainte de a se imuniza

De când informația că nu s-a vaccinat a devenit publică, Nicușor Dan a devenit ținta a numeroase atacuri în spațiul public primarul Bucureștiului fiind numit ”iresponsabil”.

Edilul a făcut lumină asupra situației sale, a precizat că nu este anti-vaccinist și a avansat și un termen – destul de relativ – la care ar urma să se imunizeze.

Invitat la emisiunea ”În fața ta” de la Digi24, Nicușor Dan a spus că se va vaccina după ce-și va face mai multe analize pe care nu a apucat să le facă până acum. Primarul a subliniat că este un om responsabil care încearcă să rezolve problemele cu rezolvarea cărora a fost învestit.

”În momentul acesta, sunt probleme mai importante decât persoana mea și ceea ce ține de persoana mea, a spus el.”

Reproducem dialogul primarului cu moderatorii emisiunii

Moderator: Vă e frică de vaccin?

Nicușor Dan: Nu. Am spus că mă voi vaccina.

Moderator: Dvs. aveți certificat verde?

Nicușor Dan: În secunda asta nu, mâine voi avea, pentru că mă voi testa.

Moderator: Azi (joi – n.r.) n-ați fi putut intra legal în Guvern oricum.

Nicușor Dan: Azi, dacă întâlnirile ar fi avut loc acolo, m-aș fi testat acolo și aș fi intrat la întâlnire.

Moderator: Dumneavoastră nu aveți certificat verde.

Nicușor Dan: Azi nu, mâine voi avea.

Moderator: Ați trecut prin boală.

Nicușor Dan: Am trecut prin boală. (…) Am spus că mă voi vaccina după ce fac un număr de teste, pe care n-am apucat încă să le fac, pentru că există niște urgențe care sunt mai importante. Mă voi vaccina.

Am trecut prin boală, cred că primul test pozitiv a fost în jur de 20  aprilie. Atunci m-am declarat la DSP. Cele șase luni au trecut însă de atunci, nu pot să scot certificatul.

Moderator: Nu ați avut nevoie de certificat verde?

Nicușor Dan: Nu mi-am pus problema să obțin certificat verde, viața mea înseamnă să mă trezesc de dimineață și să stau de la 9 la 21 în primărie.

Moderator: Dvs. nu vi se cere certificat că lucrați la primărie.

Nicușor Dan: Da.

Moderator: Cum îmi explicați mie, cetățeanului, că eu am nevoie de certificat verde să intru în primărie, dvs. nu aveți nevoie?

Nicușor Dan: E o explicație pe care să o dea Parlamentul. (…) Există o autoritate națională care reglementează, noi ne subordonăm.

Moderator: Nu ați făcut-o până acum pentru că ați așteptat să treacă șase luni de la momentul la care v-ați infectat…?

Nicușor Dan: Am spus și o repet, aș vrea să închidem discuția, mă voi vaccina după ce fac un set de analize pe care nu am avut timp să le fac până acum.

Moderator: Aveți îndoieli în privința vaccinului?

Nicușor Dan: Am spus că mă voi vaccina după un set de analize pe care nu am apucat să-l fac.

Moderator: Ce set de analize, poate se uită și alți concetățeni și vor să le facă?

Nicușor Dan: Aș dori să închidem. Am discutat suficient de persoana mea. Putem discuta despre problema Bucureștiului.

Moderator: Atitudinea dumneavoastră față de vaccin contează și e importantă.

Nicușor Dan: Cred că v-am dat toate explicațiile despre această chestiune.

Moderator: Dumneavoastră, având un număr mare de voturi în spate faceți parte din cei 60% români nevaccinați, sunteți majoritate. Noi, cei vaccinați, suntem minoritate.

Nicușor Dan: Nu am spus niciodată că vorbesc în numele acestor oameni. Dimpotrivă, am spus că mă voi vaccina. Nu înțeleg ce vorbim acum.

Moderator: Credeți că s-ar impune vaccinarea angajaților de la stat, a funcționarilor publici care interacționează cu publicul?

Nicușor Dan: E o dezbatere peste tot în Europa. E o dezbatere complexă, care e de competență Parlamentului.

Moderator: Sunteți pentru sau contra?

Nicușor Dan: Sunt o autoritate locală care încearcă să rezolve chestiuni de autoritate locală. Asta e competență mea. În condițiile în care e o dezbatere complexă la un organ național, prefer să nu interferez cu această dezbatere pentru care aș avea nevoie de un proces de reflecție, pentru care nu am avut timp.

Moderator: Să spuneți că nu ați avut timp să va vaccinați nu da bine.

Nicușor Dan: Sunt un om responsabil care încearcă să rezolve problemele cu care a fost învestit. Problemele pentru care am fost învestit sunt mult mai importante decât persoana mea.

Moderator: Faptul că nu v-ați vaccinat poate să îi facă pe oameni să spun: eu de ce să mă vaccinez dacă primarul capitalei are îndoielile lui?

Nicușor Dan: Oamenii nu își aleg un primar care să le fie model, ci un primar care să le rezolve problema căldurii și a apei calde, a poluării aerului, a mediului de afaceri, care țîn de loc de muncă.

Moderator: Ce procent dintre angajații Primăriei Capitalei e vaccinat?

Nicușor Dan: Nu am aceste date. Nu am cerut aceste date. Pe tot ce înseamnă coronavirus în România sunt autorități competențe, rolul autorității locale și mi se pare firesc să fie așa e să se subordoneze strategiei naționale dictate de aceste autorități.

Moderator: Păi dacă nu știți câți angajați de la ghișeu sunt vaccinați nu e o piedică față de această strategie?

Nicușor Dan: Îmi închipui că sunt niște directive naționale pe care angajații noștri de la programul cu publicul le respectă. Ei nu interacționează decât cu persoane care au certificat verde.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.