Incalzirea globala scoate de sub gheata cea mai mare insula a lumii.
In timp ce politicienii incearca sa se puna de acord cu privire la masurile care trebuie luate pentru a tine in frau incalzirea globala, calota glaciara a Groenlandei se topeste intr-un ritm mult mai rapid decat ar fi crezut expertii ca este posibil, releva Reuters.
Deja exista semne clare ca tinutul sufera modificari majore. In estul Groenlandei exista acum o noua insula - „Warming Island” (Insula Incalzirii). Numele i-a fost dat de exploratorul american Dennis Schmitt, care, in 2005, a remarcat primele semne ale aparitiei acesteia, dupa topirea ghetii care o acoperea.
In cazul in care calota glaciara a Groenlandei s-ar topi in totalitate, nivelul oceanelor ar creste cu 7 metri. New York-ul si Londra ar fi inundate, iar state insulare, precum Maldive, ar fi inghitite de ape. Groenlanda, cea mai mare insula a lumii, este acoperita in cea mai mare parte de o calota de gheata de aproximativ 2,6 milioane de kilometri cubi, inmagazinand 10% din cantitatea de apa dulce existenta la nivel mondial.
Incolteste „turismul incalzirii globale” Teoretic, topirea totala a calotei din Groenlanda ar dura secole. In acelasi timp, expertii spun ca regiunea arctica se incalzeste mai repede decat oricare alta zona de pe planeta. In ultimii 30 de ani, aria care se topeste in Groenlanda a crescut cu 30%, iar acum, calota pierde anual intre 100 si 150 de kilometri cubi de gheata - mai mult decat toata gheata existenta in Alpi.
Din 1992 incoace, temperatura medie inregistrata in timpul iernii a crescut cu circa 5 grade Celsius, in timp ce primavara si toamna, cresterea este de aproximativ 3 grade. Numai vara nu au fost remarcate schimbari. Incalzirea globala face insa minuni pentru pescarii din Groenlanda si pentru cei care se ocupa de turism.
Apele mai calde atrag focile si bancurile de cod catre aceasta zona. Turistii sunt si ei mai interesati de regiune, fapt care da sperante celor 56.000 de locuitori, care nu au prea multe surse de venit. Mai mult, intreprinzatorii locali se gandesc chiar sa inventeze „turismul incalzirii globale” al carui principal punct de atractie sa fie Warming Island.
RAPORT NOU
Semnal de alarma Topirea ghetarilor si a calotei glaciare ar putea afecta pana la 40% din populatia mondiala, releva un recent raport ONU. Potrivit specialistilor, desi cea mai mare parte a gheturilor se afla in regiunile polare si Groenlanda, impactul topirii va fi resimtit pe intregul glob. Populatia ar avea de suferit in principal din cauza cresterii nivelului oceanelor, a inundatiilor si a reducerii rezervelor de apa potabila. In plus, micsorarea calotei glaciare risca sa accelereze incalzirea globala.