Se scumpeste vinul

Vinul si sampania se vor scumpi in acest an in toata Europa, cu cel putin doi euro pe sticla, din cauza recoltelor slabe de struguri, potrivit calculelor BBC.

Industria vinului este totusi cea mai castigata de pe urma secetei din vara anului trecut. Intrucat a fost foarte cald, bobul de strugure a adunat mai multa dulceata, iar vinul este de mai buna calitate.

Cresterile de preturi - cele mai insemnate din ultimii ani - se vor resimti din primavara. O sticla de vin care costa acum 10 euro va fi cu cel putin 2 euro mai scumpa incepand cu martie-aprilie, potrivit agentiei de presa britanice. Cele mai mari majorari de pret se vor aplica vinurilor din Franta, Italia si Australia, potrivit unui oficial al Majestic Wine, cel mai mare comerciant de vinuri din Marea Britanie.

Cele mai apreciate vinuri de catre consumatorii europeni au fost, anul trecut, cele din Noua Zeelanda (in special Sauvignon Blanc) si Chile (mai ales Merlot). In paralel, consumatorii nu par sa mai fie la fel de incantati de Chardonnay-ul australian.

„Ca tendinta a anului trecut, am observat ca europenii se indreapta tot mai mult catre vinurile scumpe”, a spus oficialul Majestic Wine. Potrivit acestuia, a crescut in paralel consumul de vinuri acasa, in conditiile in care tot mai multi europeni decid sa economiseasca.

Cel mai scump vin vandut de retailer anul trecut a fost o sticla de Bordeaux din 1988 (cu un volum echivalent a sase sticle normale), care a costat nu mai putin de 2.500 de lire sterline (3.300 de euro).