Furnizorii de energie electrică din România vor începe să factureze tuturor consumatorilor, atât casnici, cât și noncasnici, o nouă taxă, începând cu 1 octombrie 2024.
„Contribuția CfD” - cost suplimentar
Contribuția CfD, este destinată finanțării unui mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon. Valoarea sa este stabilită la 0,000128 lei/kWh plus TVA.
Aceasta duce la un cost suplimentar de aproximativ 4,5 bani pe lună pentru o gospodărie cu un consum lunar de 300 kWh.
Furnizorii sunt cei care vor plăti taxa până la 01 aprilie 2025
Atât timp cât este în vigoare plafonarea prețurilor finale la energie, „furnizorii vor fi cei care o vor achita și nu o vor putea transfera clienților.”
Acest aspect a generat nemulțumiri în rândul furnizorilor. Aceștia au solicitat modificări legislative pentru a permite ajustarea prețului final plafonat.
„Contribuția CfD” a fost introdusă printr-o hotărâre de guvern
Hotărârea de guvern prin care a fost introdusă „Contribuția CfD” a fost adoptată în aprilie și este parte dintr-o schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă.
ANRE a precizat că „implementarea schemei de sprijin „va avea ca rezultat creșterea capacității de producție de energie regenerabilă a României cu câteva mii de MW.”
Furnizorii trebuie să adauge „Contribuția CfD” pe facturi
Mai mult, ANRE a subliniat că furnizorii au obligația de a evidenția separat valoarea contribuției CfD pe facturile emise.
Această măsură vine în contextul în care „introducerea unei noi componente în preț nu se poate realiza în absența amendării” ordonanțelor existente.
Marii consumatori industriali de energie au subliniat că „în cazul clienților energointensivi, contribuția determină un impact negativ în cashflow-ul acestora, cu consecințe nefaste și asupra mediului de afaceri.”
Primele facturi cu această contribuție vor fi emise în luna noiembrie 2024, moment în care efectele noii taxe vor fi mai clare pentru toți utilizatorii de energie din țară.