Se schimbă regulile pentru turiști? Se iau decizii la Bruxelles: trei categorii de români care ar putea beneficia de relaxări

Se schimbă regulile pentru turiști? Se iau decizii la Bruxelles: trei categorii de români care ar putea beneficia de relaxări Aeroport, pasageri. Sursa foto: Arhivă EvZ

Cetățenii români care doresc să călătorească în străinătate ar putea să nu mai fie nevoiți să respecte restricțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, însă cu o singură condiție - să dețină certificat verde COVID-19, adică să fie vaccinați, să fi trecut prin boală sau să prezinte un test negativ la SARS-COV-2. Cele mai importante agenții europene de turism solicită autorităților schimbarea regulamentului pentru aceste categorii de persoane, susținând că accentul trebuie să fie pus pe individ și riscul pe care îl prezintă acesta, nu pe țară.

Restricțiile de călătorie ar trebui să fie înlăturate pentru turiștii care dețin certificat verde COVID-19, a transmis Asociația Europeană a Agențiilor de Turism şi Turoperatorilor (ECTAA), din care fac parte cele mai importante organizații europene din acest domeniu. În solicitarea înaintată autorităților europene, reprezentanții din turism cer ca deplasările internaționale să aibă loc în aceleași condiții.

Poziția ECTAA vine în contextul în care Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a recunoscut că restricțiile impuse la nivelul Uniunii Europene (UE) în ceea ce privește deplasările turiștilor „nu au avut un impact semnificativ asupra reducerii transmiterii virusului, internărilor sau deceselor”.

Turiștii români cu certificat verde ar putea scăpa de restricții

„Europa intră într-o etapă diferită în lupta sa împotriva pandemiei de COVID-19. 74% dintre adulţii din Uniunea Europeană sunt acum complet vaccinaţi, iar eforturile de vaccinare sunt în desfăşurare în întreaga Europă. În pofida răspândirii continue a virusului la nivel comunitar, impactul pandemiei asupra sănătăţii publice a fost controlat în UE”, a transmis agenția într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii UE trebuie să se concentreze pe restabilirea circuitului din domeniul călătoriilor aeriene, inclusiv a celor internaționale. Acest lucru trebuie să aibă loc cât mai repede, a transmis ECTAA, în urma stabilirii unui plan la nivelul Comisiei Europene, asupra căruia să fie de acord și președinții statelor membre UE și care să prevadă „o abordare armonizată pentru a restabili pe deplin libertatea de mişcare, recunoscând natura endemică a COVID-19 şi înlocuind sistemele complexe de semafoare/culori; criterii comune privind momentul întreruperii utilizării formularelor de localizare a pasagerilor (PLF), precum şi standardele de igienă într-o etapă ulterioară (măşti de faţă, distanţare socială etc.)”

În altă ordine de idei, de la lansarea certificatului verde COVID-19, documentul a fost descărcat de peste jumătate de miliard de oameni, mai evidențiază sursa citată.

Dispar listele cu state din zona roșie/galbenă/verde?

De asemenea, ECTAA subliniază că repartizarea statelor în funcție de anumite coduri de culori prin care să se delimiteze zona roșie/ galbenă/ verde ar trebui să fie eliminată complet. Solicitarea agențiilor de turism este susținută și de ECDC, potrivit informațiilor prezentate în comunicatul citat.

„Ţările UE ar trebui, aşadar, să se îndrepte spre o abordare bazată pe riscuri pentru fiecare călător individual, mai degrabă decât spre abordarea de la ţară la ţară care este utilizată în prezent. Călătoriile internaţionale ar trebui să fie posibile cu aceleaşi condiţii ca şi pentru călătoriile în interiorul UE: pe baza vaccinării, a recuperării din boală sau a unui test COVID-19 negativ. Pe această bază, ECTAA solicită, de asemenea, statelor membre, să renunţe la utilizarea Listei albe a UE”, au transmis organizațiile europene de turism.

ECDC a mai subliniat că statele membre UE ar trebui să recunoască toate șapte vaccinuri dezvoltate împotriva COVID-19 și aprobate de Organizația Mondială a Sănătății, oferind în acest sens exemplul Statelor Unite ale Americii, care permit călătorii internaționale indiferent de serul administrat atât timp cât acesta este autorizat, potrivit Agerpres.