Se schimbă regulile la Eurovision

Aseară s-a dat startul pentru cursa care va decide piesa participantă la concursul Eurovision de la Belgrad, din 24 mai.

Finala românească va avea loc în data de 23 februarie, când vom afla melodia care ne va reprezenta ţara în Serbia, câştigătoarea de anul trecut de la Helsinki. Dintre cele 12 piese prezentate în concurs, şase au reuşit aseară să se califice pentru etapa următoare. România, pe pantă descendentă La concursul Eurovision din 2005, România s-a clasat pe locul trei, obţinând cel mai bun loc din istoria participării la concursul de creaţie, datorită Luminiţei Anghel şi trupei Sistem, care au interpretat piesa „Let Me Try“, compusă de Cristi Faur. După această performanţă, punctajul obţinut de ţara noastră s-a aflat pe o pantă descendentă. Mihai Trăistariu a impresionat audienţa la Atena în 2006 cu piesa „Tornero“, dar s-a clasat doar pe locul patru în urma voturilor publicului, iar Todomondo, formaţia „făcută la comandă“ pentru Eurovision anul trecut, nu a reuşit să ocupe decât locul 13. „Eu te votez pe tine, tu mă votezi pe mine“ Din cauza faptului că, de la an la an, în cadrul finalei Eurovision Song Contest voturile publicului erau acordate pe criterii mai degrabă politice şi geografice, s-a hotărât ca de anul acesta să se schimbe regulamentul concursului. În ultimii ani, şi în mod evident în 2007, s-a observat că ţările din Europa Centrală şi de Est, mai multe la număr decât ţările occidentale, şi-au acordat puncte reciproc. Un exemplu în acest sens îl constituie Rusia, care are puncte „asigurate“ de la statele ex-sovietice.

Franţa însă nu se poate baza decât pe Monaco, iar Marea Britanie, pe noroc. România a adunat un punctaj semnificativ până acum, mai ales datorită marilor comunităţi româneşti din Spania sau Israel. Piesa care ne va reprezenta ţara anul acesta la Belgrad va avea o misiune mai dificilă decât în alţi ani, pentru că va trebui să treacă mai întâi de un concurs de calificare pentru marea finală de pe 24 mai, având de înfruntat 36 de ţări înscrise în competiţie. Regulament nou

Începând cu anul 2000, cinci ţări sunt calificate din oficiu în finală: Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania şi ţara gazdă - Serbia, state care vor avea un cuvânt greu de spus în calificarea celorlalte ţări participante în marea finală, printr- un sistem de punctare complex. De asemenea, se va folosi şi sistemul de vot consacrat, televotingul, prin care fiecare ţară participantă va putea să voteze în funcţie de preferinţe. Competiţia are două etape preliminare, în urma cărora se vor decide ţările care intră în concursul propriu-zis.

Astfel, ţara noastră face parte din prima semifinală, care va avea loc pe 20 mai, alături de Muntenegru, Finlanda, Grecia, Irlanda, Israel, Polonia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Olanda, Moldova, San Marino, Slovenia, Norvegia, Belgia, Andorra, Armenia, Azerbaidjan şi Rusia. Dintre acestea, doar zece vor ajunge în finală. Din a doua semifinală, programată pe 22 mai, fac parte Croaţia, Danemarca, Bulgaria, Portugalia, Ucraina, Elveţia, Macedonia, Islanda, Cipru, Letonia, Belarus, Ungaria, Albania, Suedia, Turcia, Lituania, Georgia, Cehia şi Malta. La fel ca şi în cazul primei semifinale, doar zece ţări dintre acestea vor merge mai departe. Belgrad, „capitala“ Eurovisionului din 2008 Anul trecut, Serbia a fost desemnată câştigătoarea concursului de creaţie, reuşind să adune 268 de puncte. Cântecul „Molitva“, interpretat de Maria Serifovici, 24 de ani, a adunat punctajul maxim, oferind Serbiei ocazia de a organiza cel mai cunoscut concurs de creaţie din Europa. Pe locul doi s-a clasat Ucraina, iar pe trei, Rusia, omniprezentă în top 5 Eurovision în ultimii ani. Câteva ţări participante şi-au desemnat deja reprezentanţii la concursul Eurovision 2008.

Printre acestea se numără Slovenia (Rebeka Dremelj), Estonia (Kreisiraadio), Azerbaidjan (Elnur Guseynov), Ungaria (Csezy), Danemarca (Simon Mathew) sau Muntenegru (Stefan Filipovici), anunţate deja pe site-ul oficial al competiţiei - Eurovision.tv. Republica Moldova şi Norvegia urmau să-şi desemneze aseară piesa calificată pentru Belgrad. Anul trecut, Natalia Barbu, reprezentanta Moldovei, fostă câştigătoare a Festivalului de la Mamaia, s-a clasat în primele zece ţări, având o prestaţie mai bună decât cea a României. Decizii comentate

Potrivit site-ului oficial al concursului, Eurovision.tv, decizia organizatorilor români de a face public punctajul obţinut de fiecare piesă dintre cele 282 înscrise în concurs nu ar fi tocmai inspirată. „Clasamentul ar putea afecta preferinţele publicului înainte ca selecţia televizată să înceapă“, menţionează Andreas Schacht, editor al Eurovision. tv., într-un articol dedicat ţării noastre. MELODII Semifinală eterogenă, cu Moga în concurs > Marius Moga şi Andrei Tudor au luptat aseară cot la cot, având în prima semifinală câte o baladă. Dacă Andrei Tudor a pariat pe Nico şi Vlad Miriţă, cu melodia „Pe-o margine de lume“, Moga a mers pe mâna lui Cătălin Josan, cu piesa „When We’re Together“.

> Printre concurenţii care au participat aseară la prima semifinală de la TVR 1, începând cu ora 20.15, s-au mai numărat Innesa şi Millenium, Adrian Enache, LaGaylia Frazier (Suedia), New Effect feat. Genţiana, Tabasco, Daniela Nicol, Yana, Leo Iorga & Pacifica, Ana Mardare şi Irvin Doomes şi Simona Nae.

ULTIMA ORĂ

Câştigătorii primei semifinale

> În urma punctelor acordate de cei 12 membri ai juriului şi a voturilor publicului, au fost alese primele şase piese care vor merge în finala românească a concursului Eurovision din 23 februarie 2008.

> 1. „Pe-o margine de lume“ (284 puncte), interpreţi: Nico şi Vlad Miriţă

> 2. „The Key of Life“ (229 puncte), interpretă: Simona Nae

> 3. „When We’re Together“ (217 puncte), interpret: Cătălin Josan

> 4. „Prea mici sunt cuvintele“ (206 puncte), interpreţi: Leo Iorga&Pacifica

> 5. „Dr Frankenstein“ (174 puncte), interpretă: LaGaylia Frazier

> 6. „Love Is All I Need“ (170 puncte), interpreţi: Tabasco