Se schimbă legea. S-a anunțat una dintre marile reforme ale României

Se schimbă legea. S-a anunțat una dintre marile reforme ale României

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a vorbit despre o problemă care persistă în România- recuperarea prejudiciilor și a anunțat ce are de gând.

Recuperarea prejudiciilor o problemă asupra căreia vrea să se aplece Stelian Ion, ministrul Justiției. Politicianul a anunțat, joi, că va pune accent pe aplicarea legislaţiei referitoare la confiscarea extinsă. Termenul pe care și-l acordă ministrul, pentru rezolvarea acestui neajuns legislativ este luna iunie a acestui an.

„Este foarte important să se aplice acea legislaţie referitoare la confiscarea extinsă. Avem un instrument foarte important care nu este aplicat la parametri optimi, ca să spun aşa.

Recuperarea prejudiciilor, o problemă pe care Stelian Ion zice că vrea să o rezolve

Este foarte important ca odată cu demersurile de identificare a făptuitorilor, de trimitere în judecată şi de tragere la răspundere să fie un efort cel puţin la fel de mare pentru identificarea bunurilor pe care le-au produs aceşti infractori prin infracţiuni şi pe care le dosesc. Avem în planul nostru ca până în luna iunie să venim cu o strategie integrată cu privire la recuperarea prejudiciilor.” A declarat ministrul Justiției, Stelian Ion.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, ministrul a mai precizat, că, până în luna august, ar trebui să fie deja implementată o directivă. În ceea ce privește informaţiile financiare ale unor suspecţi. În așa fel încât procurorii să nu mai fie nevoiţi să apeleze la instituţii precum ANAF pentru aflarea datelor necesare.

„Din prejudicii nu se recuperează nici 2%”

„Am discutat într-un calendar pe care l-am agreat împreună cu directorul ANABI, o instituţie fanion, dar care a fost sabotată în ultimii ani. Vă spun cu toată sinceritatea, li s-a blocat activitatea, nu au fost scoase posturi la concurs. Pentru că a fost modificată legislaţia şi trebuie corectată. Până în octombrie, vreau să venim cu un pachet de legi care să întărească această instituţie.

Ideea că aşteptăm până la anul să modificăm legislaţia şi nu recuperăm prejudiciile nu poate fi acceptată. Mai spun un lucru. Avem foarte multe decizii cu milioane de euro sechestrate sau sechestre puse pe întreaga avere şi viitoare, care rămân în ramă şi nu sunt puse în executare. Asta este problema de fapt, a executării efective, a recuperării efective, pentru că din prejudicii nu se recuperează nici 2%. Da, pe hârtie putem să ne lăudăm că am dispus nu ştiu câte sechestre.”