Editura Evenimentul si Capital

Se schimbă Codul Fiscal. Care sunt PRINCIPALELE MODIFICĂRI

Anca Dragu, ministrul Finantelor
Autor: | | 0 Comentarii | 1853 Vizualizari

Ministerul Finanţelor Publice vine cu al doilea pachet de măsuri de simplificare şi cu facilităţi acordate atât mediului de afaceri, cât şi anumitor categorii de persoane fizice.

Pachetul vizează modificări ale Codurilor fiscal şi de procedură fiscală, ale Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, şi OUG 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, precum şi modificări ale unor proceduri interne.

„Scopul acestui nou pachet de simplificare este să încurajeze plata online a tuturor taxelor şi impozitelor, dar şi să reducă povara administrativă pentru persoanele fizice şi pentru mediul de afaceri. Totodată, sunt incluse propuneri care vizează stimularea investiţiilor precum şi a formării profesionale”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanţelor Publice.

1. Măsuri de simplificare şi facilităţi fiscale propuse în sprijinul PERSOANELOR FIZICE

Ministerul Finanţelor are în vedere extinderea documentelor acceptate ca dovadă a plăţii în relaţia cu instituţiile publice, pentru toate modalităţile de plată existente la nivel naţional (internet banking, mobile banking, terminale de plată şi ATM-uri aparţinând instituţiilor de credit). Măsura îşi propune să încurajeze utilizarea mijloacelor de plată moderne de către cetăţeni prin reglementarea acceptării ca dovadă a plăţii, de către toate instituţiile publice, a documentelor care atestă realizarea tranzacţiilor atât la ghişeu, cât şi în online.

Ex: O persoană care îşi plăteşte taxele de paşaport prin internet banking sau mobile banking, când merge la ghişeul instituţiei pentru depunerea documentelor şi ridicarea paşaportului, poate prezenta ca dovadă a plăţii un print de pe telefon sau calculator sau completa o declaraţie pe proprie răspundere cu detaliile plăţii. Dacă instituţia către care trebuie să facă dovada plăţii are dezvoltate aplicaţii interactive, atunci cel care face plata poate transmite electronic dovezi ale plăţii.

Totodată, MFP prin ANAF propune dezvoltarea metodelor electronice de blocare/deblocare a conturilor bancare în timp real între administraţia fiscală şi instituţiile de credit la care aceşti contribuabili au deschise conturi bancare. În acest fel pot fi înlăturate deficienţele legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligaţiilor fiscale, întârzieri care, de cele mai multe ori, afectează activitatea contribuabililor.

Din toamnă, adeverinţele de venit şi certificatele de atestare fiscală vor putea fi cerute şi transmise online către instituţiile publice beneficiare.

Concret, de la 1 noiembrie 2016, ANAF va pune la dispoziţie celorlalte instituţii publice, inclusiv primării, pe bază de protocol de schimb de informaţii, pârghiile necesare în vederea transmiterii, în format electronic, a documentelor ce atestă situaţia fiscală a contribuabililor, în vederea acordării, de către instituţiile respective, a unor drepturi legale.

Implementarea noului sistem creează premisele eliminării prezenţei unui număr semnificativ de contribuabili la ghişeele ANAF ţinând cont de faptul că, anual, administraţiile fiscale eliberează în medie peste 5 milioane de adeverinţe de venit şi peste 300 de mii de certificate de atestare fiscală.

2. FACILITĂŢI FISCALE. TVA SPECIAL PENTRU AGRICULTORI

În ceea ce priveşte facilităţile fiscale, MFP propune introducerea unui Regim special de TVA pentru agricultori.

Astfel, în urma dificultăţilor majore pe care le întâmpină agricultorii în aplicarea regimului normal de TVA, Ministerul Finanţelor Publice propune un regim simplificat. Pentru livrările de produse agricole/serviciile agricole, agricultorii nu vor avea obligaţiile ce revin celor care aplică regimul normal de TVA, respectiv: să se înregistreze în scopuri de TVA după depăşirea plafonului de scutire de 220.000 lei, să colecteze TVA, emită facturi, să ţină jurnale de vânzare/cumpărare sau alte evidenţe în scopuri de TVA, să depună decontul de TVA, etc.

Măsura se aplică atât în cazul persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate, cât şi a întreprinderilor individuale sau familiale.

La capitolul „Impozite şi taxe locale”, propunerile MFP prevăd reintroducerea scutirii (aplicate până la 31 decembrie 2015) de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri şi pentru soţii/soţiile persoanelor cu handicap grav, accentuat şi cele încadrate în gradul I de invaliditate.

Totodată, de la începutul acestui an, beneficiază de scutire şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap, motiv pentru care extindem scutirea şi pentru soţii/soţiile acestora.

3. Facilităţi fiscale pentru MEDIUL DE AFACERI

Ministerul Finanţelor Publice propune extinderea perioadei de aplicare a facilităţii privind scutirea de impozit a profitului reinvestit. Sunt vizaţi toţi contribuabilii care investesc în active precum echipamente tehnologice, calculatoare şi echipamente periferice, programe informatice. Măsura este propusă pentru stimularea economiei prin susţinerea investiţiilor.

Totodată, pentru susţinerea sistemului de învăţământ şi o mai bună pregătire profesională a tinerilor, Ministerul Finanţelor Publice propune acordarea de facilităţi societăţilor interesate de programe de calificare profesională. Concret, este vizată introducerea în Codul fiscal a unor prevederi referitoare la deducerea cheltuielilor efectuate de agenţii economici cu pregătirea teoretică şi/sau practică a elevilor şi studenţilor şi a altor categorii de persoane care urmează orice formă de şcolarizare sau perfecţionare într-un cadru instituţionalizat.

ULTIMA ORA! Demisie în partidul lui Victor Ponta! Mihai Tudose: Daca e musai, ma întorc

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Afaceri

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI