Coaliția de guvernare a decis măsurile ce vor fi luate în următoarea perioadă în domeniul fiscal. Vor fi deduceri pentru românii cu venituri mici, dar și pentru familiile cu copii. Cresc accizele la alcool și tutun, dar și TVA-ul pentru anumite produse. Se reduc plafoanele pentru PFA și microintreprinderi. PNL nu renunță la cota unică de impozitare și nu vrea să fie suprataxate companiile
Coaliția de guvernare a decis că vor exista deduceri la impozitul pe venit pentru salariile de până la 4.500 de lei, până în anul 2023. De asemenea, tinerii de până în 26 de ani vor avea o reducere a impozitului de 15%, dar nu mai mult de 383 de lei. Familiile care au copii vor beneficia de o deducere de 100 de lei pentru fiecare copil. Cei care au peste 4 copii, nu vor mai plăti impozit. Deducerea se aplică doar unuia dintre părinți.
Modificări la contribuțiile sociale
Persoanele care au contracte de muncă part time vor plăti contribuții similare cu cei care au salariul minim pe economie, dacă au un singur contract de muncă. După ce se va finaliza procesul de digitalizare al ANAF se va introduce treptat impozitul pe venitul global.
Excepție de la această regulă vor face elevii/studenții care au vârsta până la 26 de ani, persoana care urmează o formă de ucenicie, pensionarul care beneficiază de pensie din sistemul public, persoane fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de munca cu timp parțial sau întreg iar valoarea cumulată din salarii depașeste salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.
Persoanele care au venituri extra salariale sub 6 salarii minime pe economie nu vor mai plăti contribuții sociale. Dacă veniturile sunt între 6 și 12 salarii minime brute se vor plăti controbuții pentru 6 salarii minime. Între 12 si 24 salarii minime brute, se vor achita contribuții pentru 12 salarii minime.
Accize și impozite mai mari
Guvernul a decis și mărirea cu 30% a accizei pentru băuturile alcoolice (6 bani/litru) de la 1 ianuarie, dar și creșterea accizelor la țigări (60 bani/pachet) de la 1 august. În ceea ce privește cobustibilii, acciza rămâne neschimbată pentru moment, cu condiția ca leul să nu piardă prea mult teren în fața euro. Crește și TVA-ul la sucuri, dar și la berea fără alcool, de la 9% la 19%. Vor fi și majorări de TVA în domeniul Horeca de la 5% la 9%, potrvit unor surse citate de g4media.ro.
Pentru locuințe se va plăti TVA de 5% doar pentru o locuință până la plafonul de 600.000 de lei și până în 80mp2 utili.
În ceea ce privește tranzacțiile imobiliare ale persoanelor fizice, se trece la impozitare de 1% pentru o locuință deținută timp de peste 3 ani și impozit 3% pentru imobile deținute mai puțin de 3 ani, cu excepția moștenirilor.
De asemenea, se elimina cota forfetară pentru impozitul pe venit din chirii.
Vor fi modificări și în ceea ce primește impozitul pe proprietate. Nu se va mai face diferență între persoanele fizice și persoanele juridice. Se va face o clasificare între porprietăți rezidențiale, unde cota de impozitare va fi de 0,1-0,2% și nerezidențiale, unde cota va fi de 1-1,3%.
Reduceri de plafon
În ceea ce privește microintreprinderile, plafonul de impozitare scade cu 500.000 de euro. La PFA acesta scade de la 100.000 de euro la 25.000 de euro pe an. Impozitul pe dividente se mărește de la 5% la 8%. De asemenea, veniturile din jocurile de noroc se vor impozita cu 40%.
În domeniul construcțiilor, dar și al agriculturii plafonul până la care se acordă facilități fiscale scade de la 30.000 de lei pe an la 10.000 de lei pe an.
PNL nu renunță la cota unică de impozitare și nu vrea să fie suprataxate companiile
La jocurile de noroc PNL a insistat să se impoziteze, în afara câștigurilor, și companiile, dar înaintea luării unei decizii, a fost cerută o analiză referitoare la cum sunt impozitate acestea în alte țări.
Decarbonificare: decizia a fost că nu poți închide o facilitate până când nu pui în funcțiune o alta care produce cel puțin tot atâta energie. Plus, cele pe cărbune nu vor fi închise definitiv, vor intra în conservare.
La deducerile personale, plafonul salarial pentru care se acordă acestea crește de la 3.600 la 4.500 de lei. Suplimentar față de deducerile existente, două noi deduceri: pentru tinerii de până la 26 de ani se va da o scutire de 15% din impozit, iar pentru persoanele care au copii, deduceri de 100 de lei pentru fiecare copil.