Evenimentul Zilei > International > Se schimbă ceva în Franța: „Teroriștii islamiști trebuie numiți teroriști islamiști”
Se schimbă ceva în Franța: „Teroriștii islamiști trebuie numiți teroriști islamiști”

Se schimbă ceva în Franța: „Teroriștii islamiști trebuie numiți teroriști islamiști”

Ministrul de Interne francez s-a înfuriat că „tehnicienii ministerului” nu au „menționat faptul că asasinul părintelui Hamel a fost un terorist islamist”.

Duminică, 26 iulie, la patru ani după asasinarea preotului Jacques Hamel de către doi jihadiști, în timp ce săvârșea liturghia, noul ministru de Interne, Gérald Darmanin, a mers la Saint-Etienne-de-Rouvray, localitatea unde a avut loc actul terorist, pentru a aduce un omagiu victimei.

Cu această ocazie, oficialul a rostit un discurs în cadrul unei „ceremonii republicane a păcii și fraternității.

Le Canard Enchainé, o publicație satirică, dar care are anchete foarte serioase și documentate, dezvăluie că Darmanin a trebuit să modifice textul discursului scris de tehnicienii din minister, deoarece în acesta nu se menționa faptul că părintele Hamel a fost ucis de un „terorist islamist”.

Acest lucru ar fi fost relatat de ministru unor apropiați ai săi, scrie publicația. „Tehnicienii Ministerului de Interne au reușit, în discursul pe care mi l-au pregătit, să nu pomenească faptul că asasinul părintelui Hamel a fost un terorist islamist”, a povestit Darmanin furios.

Ministrul a fost cel care a adăugat această mențiune.

„Eu vorbesc franceza și cred că și francezii vorbesc franceza. Nu există nimic mai rău decât să audă niște tipi care îi spun că un terorist nu este decât un nebun”, a explicat Darmanin.

În fața monumentului Fraternității, care se află lângă biserica unde preotului Hamel i s-a tăiat beregata, oficialul francez a numit așa cum se cuvine ideologia aflată la originea atentatului.

„Nu uităm că părintele Hamel a murit sub loviturile barbariei celei mai infame și celei mai oarbe, cea comisă în numele unei ideologii ucigașe (…), nu uităm că a fost omorât de barbaria islamistă”, a spus Darmanin în discursul său.

În cadrul unei ceremonii oficiale, care a debutat cu un marș tăcut, urmat de o slujbă religioasă, ministrul de Interne nu a uitat să elogieze atitudinea părintelui Hamel, ale cărui ultime cuvinte au fost o rugăciune pentru sufletele asasinilor săi.

El a lăudat și reacția „membrilor bisericii Franței” după atentat, care nu au „cedat tentației de furie și răzbunare”.

Statele occidentale, care au fost țintele a numeroase atacuri teroriste islamiste devastatoare în ultimii ani, au evitat de fiecare dată să vorbeacă deschis atât despre originea străină a atacatorilor (majoritatea imigranți), cât și despre ideologia islamistă care i-a animat.

Mai mult, adeseori, pentru că numele arabe erau elocvente în ceea ce privește originea și religia atacatorilor, acestea erau trecute sub tăcere, fiind date publicității doar inițialele.

Discursul și reacția lui Darmanin par să indice că în Franța bate un vânt de schimbare. Sau se apropie alegerile prezidențiale din 2022.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: