Evenimentul Zilei > International > Se reimpun restricții în țara cu sute de mii de români: „O pandemie a nevaccinaților. Oricine iubește libertatea să se imunizeze”
Se reimpun restricții în țara cu sute de mii de români: „O pandemie a nevaccinaților. Oricine iubește libertatea să se imunizeze”

Se reimpun restricții în țara cu sute de mii de români: „O pandemie a nevaccinaților. Oricine iubește libertatea să se imunizeze”

Se anunță noi restricții în Germania, țara în care sute de mii de români au emigrat cu gândul la un viitor mai bun. Majoritatea măsurilor vizează nevaccinații, a transmis premierul Söder al statului federal Bavaria (sud-est). Anunțurile oficialilor vin în contextul în care situația la nivelul instituțiilor sanitare degenerează.

În Germania, situația pandemică se înrăutățește, în ciuda faptului că aproximativ 55,6 milioane de persoane sunt imunizate împotriva coronavirusului. Potrivit celui mai recent bilanț publicat de Institutul Robert Koch, 66,8% din populație a fost vaccinată cu schema completă. În ultimele 24 de ore, Germania a înregistrat 20.000 de cazuri noi de infectare cu SARS-COV-2 și 194 de decese.

„O pandemie a nevaccinaților”

Situația din spitalele Germaniei este „foarte, foarte îngrijorătoare”, a spus premierul Söder, CSU. Personalul medical a apelat autoritățile pentru a cere ajutor. În unele zone roșii nu mai există paturi în spitale. Este o „pandemie a celor nevaccinați”, a spus Söder. Aproximativ 90% dintre bolnavii internați cu COVID-19 nu sunt vaccinați, potrivit oficialului.

Angela Markel s-a declarat „foarte întristată” că „între două şi trei milioane de germani de peste 60 de ani nu sunt în continuare vaccinați”, însă nu dorește ca Germania să instituie imunizare obligatorie.

Pe de altă parte, premierul Söder a anunțat noi restricții pentru nevaccinați, în funcție de volumul de muncă al secțiilor de terapie intensivă și/sau incidență.

Vaccinarea este modalitatea prin care se poate obține libertatea

„Oricine iubește libertatea ar trebui să se vaccineze cu conștiința împăcată, în urma unei consultări ample”, a declarat politicianul CSU. „Trebuie să avansăm masiv vaccinarea cu a treia doză în Bavaria. Rapelul este cea mai bună protecție”, a spus el.

Politicianul a oferit drept exemplu Israelul și a precizat că el însuși se va imuniza în curând cu a treia doză de vaccin. Imunizarea cu un nou rapel nu ar trebui să fie valabilă doar pentru vârstnici, ci toată populația ar trebui să ia aminte la sfaturile specialiștilor.

Vaccinarea este cea mai simplă soluție pentru a face față coronavirusului și pentru a obține libertatea. Nu previne infectarea 100%, dar aproape întotdeauna protejează împotriva dezvoltării unor simptome severe, a spus Söder.

Ce restricții se vor impune în Germania

Nu ar trebui să se impună carantină, ci noi restricții, în special pentru persoanele nevaccinate, a anunțat premierul Bavariei, precizând că în teritoriul pe care îl reprezintă, persoanele neimunizate sunt în număr de circa 4, 6 milioane. Reglementările existente urmează să fie înăsprite, a anunțat Söder.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a cerut tuturor landurilor să înăsprească regulile pentru cei neimunizați și să impună accesul în unele spații publice doar pe bază de test PCR. „Nu este vorba despre hărţuire, ci despre evitarea unei saturări a sistemului sanitar”, a declarat oficialul.

Acolo unde se aplică regula 2G (vaccinat sau trecut prin boală), nu vor exista restricții suplimentare. Transportul public și comerțul cu amănuntul au fost excluse de la restricții.

De asemenea, restricțiile de contact nu sunt oportune și fezabile, a declarat Söder. În schimb, normele aplicabile, de exemplu în gastronomie și cultură, ar trebui să fie controlate mai strict.

În școlile din Bavaria, după vacanța de toamnă, elevii vor trebui să se testeze zilnic. Măștile sanitare vor deveni obligatorii pentru o perioadă de două săptămâni în școlile gimnaziale și o săptămână în școlile primare, potrivit premierului Bavariei, Söder, care a promovat cu tărie vaccinarea, notează Der Spiegel.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.