Evenimentul Zilei > Actualitate > Se redeschide un celebru cinematograf din perioada comunistă. Amintiri din Epoca de Aur
Se redeschide un celebru cinematograf din perioada comunistă. Amintiri din Epoca de Aur

Se redeschide un celebru cinematograf din perioada comunistă. Amintiri din Epoca de Aur

În perioada comunistră, Astra era unul dintre cele mai cunoscute cinematografe din Brașov. Seară de seară, generații întregi de brașoveni, s-au perindat prin fața marelui ecran.

După 1990, cinematograful a fost treptat abandonat, ajungând ca în anii 2000 să se închidă de tot.

Alpin Film Festival este evenimentul care a dus la redeschiderea care îi bucură pe mulţi braşoveni, în special pe cei care au mai apucat să vadă filme aici.

„Eu am făcut seralul – liceul seral – la Unirea şi, când nu vroiam să mergem la şcoală, aveam un coleg care era electrician şi stingea lumina, iar noi mergeam la film la Astra, că era şi foarte aproape, aşa că ştiu cum era”, a spus o femeie mai în vârstă pentru Adevărul.

„Este un lucru bun că se deschide din nou. Am amintiri frumoase, mergeam acolo în tinereţe, aşa că le transmit felicitări celor care au luat această decizie. Îmi amintesc că la cinema Astra am văzut „Nea Mărin miliardar” şi multe alte filme frumoase”, a spus un alt vârstnic.

Cei mai mulţi dintre tinerii braşoveni cel mult au auzit de la părinţi despre cinematograful Astra. „Mă bucur că s-au reluat tradiţii vech işi că o să poată şi tineretul acesta să experimenteze aceleaşi trăiri pe care le-au avut şi tinerii de acum 30 de ani. Îmi spunea mama poveşti despre vremurile în care venea la cinematograf, dar nu ştiam că se redeschide, ce-i drept”, a spus un adolescent

„E bine că se deschide, că nu o să mai fie aşa coadă mare la Coresi. Nu ştiam că se deschide un cinema aici, dar am văzut recent semnul pe clădire şi mi-am dat seama că se deschide unul nou. Nu am auzit poveşti despre cinematograful care a fost înainte aici”, a spus un alt tânăr.

Primul film difuzat este documentarul Labirintul alb (The White Maze), realizat de austriacul Matthias Mayr, care va rula în 8 septembrie. Acesta este unul dintre cele 18 documentare din concursul care are loc aici în aceste zile.

Reabilitarea cinematografului a început în februarie 2019 şi s-a încheiat în 20 mai anul trecut. Din cauza pandemiei, însă, inaugurarea a fost amânată cu mai bine de un an.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: