Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Se redeschide faimosul dosar Ron Arad? Soarta pilotului israelian răpit în 1986 e un mister
Se redeschide faimosul dosar Ron Arad? Soarta pilotului israelian răpit în 1986 e un mister

Se redeschide faimosul dosar Ron Arad? Soarta pilotului israelian răpit în 1986 e un mister

Mossadul a reluat căutările pilotului militar Ron Arad, dispărut încă din 1986 și considerat decedat. Anunțul despre o operațiune bravă și spectaculoasă a fost făcută chiar de premierul israelian Naftali Bennett.

Agenția israeliană Mossad a răpit un general iranian pentru a afla date despre pilotul RonArad, dispărut într-o misiune în 1986. Agenția israeliană de spionaj l-ar fi transferat pe general într-o țară africană.

Un dosar redeschis după decenii

În cadrul deschiderii sesiunii de iarnă a Knesset – Parlamentul unicameral al Israelului – premierul Naftali Bennett a surprins când a anunțat public că o operațiune a Mossadului a avut loc pentru a descoperi informații despre pilotul israelian al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), capturat în 1986 și a cărui urmă s-a pierdut în 1988. Oficiali din domeniul apărării au criticat declarația premierului, considerată a viza acumularea de capital electoral, relatează Times of Israel.

A fost  o operațiune complexă, desfășurată pe scară largă. Asta e tot ce vă pot spune (…). S-au făcut eforturi pentru a afla ce s-a întâmplat cu Ron Arad”, a menționat Bennet. Premierul israelian a mai specificat că operațiunea Mossadului s-a desfășurat luna trecută.

În urma criticilor că premierul a făcut publică informația, cabinetul lui Bennett a publicat un comunicat în care precizează că „operațiunea a fost un succes”. Premierul este însă contrazis chiar de directorul general al Mossadului. Potrivit sursei citate, David Barnea, șeful serviciului, a confirmat o „operațiune curajoasă, îndrăzneață și complexă”, însă a subliniat că a fost un eșec. „Am eșuat”, a precizat Barnea, fără alte detalii. Cel mai probabil se referea la faptul că Israelul nu a reușit să afle informații certe cu privire la soarta lui Ron Arad.

Un mister fără soluție

Soarta lui Ron Arad, pilotul militar israelian care s-a catapultat dintr-un Phantom în timpul misiunii sale și a fost capturat, rămâne un mare mister. Pilotul Ron Arad e considerat decedat, în pofida faptului că familia sa încă speră la o minune. În cazul în care ar mai fi în viață, Arad ar avea azi 63 de ani.

Pilotul militar israelian a fost capturat în 1986. Se întâmpla în momentul în care avionul de tip McDonnell Douglas F-4 Phantom pe care îl pilota, în timpul unei misiuni de țintire a unor obiective teroriste în sudul Libanului, a suferit avarii grave ca urmare a exploziei muniției.A s-a catapultat, a supraviețuit, dar a fost capturat de mișcarea șiită libaneză Amal. Ulterior, pilotul israelian a fost predat Iranului. Despre soarta sa informațiile sunt confuze. Cert e că serviciile din Israel i-au pierdut urma în 1988.

Ron Arad

Se presupune că ar fi decedat încă din 1988. Totuși, o comisie a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a stabilit în 2004 că Arad a murit undeva în anii 1990 după ce i s-ar fi refuzat tratamentul medical, mai precizează Times of Israel. Un alt raport din 2016 indica faptul că pilotul israelian a fost ucis și îngropat lângă Beirut în 1988.

În 2006, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că mișcarea îl consideră mort pe Arad, iar doi ani mai târziu, în 2008, germanul Gerhard Konrad, negociator cu Hamas și Hezbollah pentru eliberarea prizonierilor, a anunțat Israelul că deține informații din interiorul Hezbollah cu privire la faptul că Ron Arad a murit în urma unei presupuse tentative de evadare în 1988.

E implicat Teheranul?

Agenția israeliană de spionaj l-ar fi transferat pe general într-o țară africană, unde a fost interogat și ulterior eliberat, potrivit Rai al-Youm. Operațiunea de răpire s-a desfășurat în Siria. Site-ul de știri nu a specificat dacă generalul era în serviciu activ, dar a afirmat că incidentul ar putea fi legat și de tentativa de asasinare a unor oameni de afaceri israelieni în Cipru, pe care Israelul a atribuit-o Teheranului.

Biroul primului ministru israelian a publicat o declarație explicită în care se arăta că operațiunea a avut succes. „Misiunea de a obține informații despre Ron Arad a fost una de succes, îndeplinită în condiții operaționale excepționale. Prezentarea informațiilor membrilor Knesset și publicului larg are rolul să demonstreze angajamentul nostru pentru întoarcerea fiilor noștri acasă, chiar și la mulți ani după ce au fost capturați de inamic”, se arată în declarație.

O altă știre raportează că Mossad a luat ADN dintr-un corp aflat în Liban, despre care se crede că este Arad. Mossad ar fi preluat un eșantion de ADN dintr-un cadavru din satul Nabi Chit, din nordul Libanului, pentru a vedea dacă sunt rămășițele aviatorului israelian Ron Arad, a relatat marți Al Arabiya, care a amintit și de răpirea generalului iranian din Siria pentru a-l interoga despre soarta lui Arad.

Sursa foto: Israeli Air Force