Se prelungește starea de alertă. Restrictiile care nu vor mai fi în vigoare

Se prelungește starea de alertă. Restrictiile care nu vor mai fi în vigoare

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de luni, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 13 mai.

Premierul Florin Cîţu a declarat că, odată cu prelungirea stării de alertă, se va renunţa la anumite restricţii care "nu-şi mai au sensul".

"Da, prelungim starea de alertă. Da, sunt unele măsuri care nu-şi mai au sensul. De exemplu, în ceea ce priveşte staţiunile montane cu schiul. Nu are sens să fie în hotărârea de Guvern şi atunci vom scoate acele restricţii pentru schi, de exemplu. Avem nişte restricţii pe care le-am introdus în urmă cu două luni de zile, ele vor fi scoase, că nu au sens", a explicat Cîţu.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind eliberarea lui Viorel Raşcovici din funcţia de subprefect al judeţului Alba.

Ne puteți urmări și pe Google News

Restricțiile care urmează să fie ridicate în perioada următoare

Potrivit documentului propus de Ministerul Economiei, masca nu ar mai fi obligatorie în aer liber, începând cu 1 iunie, dacă se va ajunge la un grad de vaccinare de 50%. Același lucru ar trebui să se întâmple și în spațiile publice, însă aici gradul de vaccinare ar trebui să crească la 70%.

Pe de altă parte, dacă propunerile vor fi acceptate, românii vor scăpa de restricțiile de circulație dacă gradul de vaccinare va depăși 50% din populație.

În ceea ce privește măsurile de relaxare pentru industria hotelieră, se elimină limitarea gradului de ocupare de 70%. De asemenea, evenimentele din interiorul hotelurilor vor putea fi organizate doar cu persoane vaccinate.

Accesul la piscine, atât în cazul celor interioare cât și a celor exterioare, se va face, doar în cazul persoanelor imunizate sau a celor care au fost infectate și pot demonstra acest lucru.

În cazul barurilor și restaurantelor, se elimină orice limitare privind capacitatea de servire, dar sunt înlocuite cu măsuri de distanțare. La o incidență între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate.

Evenimentele mai mari de 20 de persoane ar putea fi reluate doar pentru persoanele vaccinate. Este vorba despre nunți sau botezuri.