Se pregătește un Polexit legal? Comisia Europeană solicită amenzi zilnice împotriva Poloniei pentru încălcarea dreptului comunitar!

Se pregătește un Polexit legal? Comisia Europeană solicită amenzi zilnice împotriva Poloniei pentru încălcarea dreptului comunitar!

Tensiunile continuă între Varșovia și Bruxelles. Comisia Europeană duce un pas mai departe procedura de infringement împotriva Poloniei pe motiv de încălcare a dreptului comunitar.

Astfel, Comisia de la Bruxelles solicită Curții de Justiție a UE să impună zilnic amenzi Varșoviei, pe motiv că Polonia nu respectă măsurile provizorii stabilite de Curte pe 14 iulie în ceea ce privește înființarea unei Camere Disciplinare a Curții Supreme poloneze, cameră destinată să se ocupe de abaterile judecătorilor și procurorilor.

Camera Disciplinară luptă împotriva independenței justiției sau a corupției judecătorilor?

Bruxelles consideră această camera disciplinară ca pe o amenințare la adresa independenței judiciare a țării, temându-se că prin intermediul ei judecătorii vor fi supuși controlului politic.

Guvernul polonez a argumentat, însă, că este vorba un instrument esențial pentru eliminarea corupției și a rămășițelor regimului comunist din rândurile magistraților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instanța superioară a UE a emis ordinul din iulie, în încercarea de a suspenda activitatea acestei camera, cât și efectele deciziilor pe care le luase deja cu privire la ridicarea imunității judiciare.

Tribunalul constituțional polonez a respins hotărârea europeană

Cu toate acestea, tribunalul constituțional polonez a respins hotărârea, argumentând că nu este obligatorie. Această ciocnire dintre curtea europeană și tribunalul polonez i-a făcut pe experți să evoce posibilitatea unui "Polexit legal", adic[ a unei ie;iri a Poloniei din Uniunea Europeană. Ca răspuns, Comisia Europeană a trimis un ultimatum și a dat Poloniei până la 16 august să respecte hotărârea curții din Luxemburg și să suspende camera de disciplină. În caz contrar, executivul ar solicita penalități zilnice - etapa finală a unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar.

Chiar dacă guvernul polonez a trimis un răspuns la 16 august și a promis că va renunța la această cameră, Comisia nu s-a arătat satisfăcută, considerând că țara „nu a luat toate măsurile necesare pentru a se conforma pe deplin” ordinului.

Comisia nu a oferit Curții o sumă propusă pentru amenzile zilnice. Un purtător de cuvânt a declarat marți că chestiunea va fi judecătorul luxemburghez. În mod separat, executivul european a lansat o nouă procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Poloniei în legătură cu o altă hotărâre a Curții de Justiție a UE care a declarat că legislația care stă la baza camerei disciplinare încalcă legislația UE. Autoritățile poloneze, a spus Bruxelles, nu au aplicat nici această hotărâre.

Guvernul polonez consideră amenzile o agresiune

"Sistemele de justiție din Uniunea Europeană trebuie să fie independente și corecte. Drepturile cetățenilor UE trebuie garantate în același mod, oriunde ar locui în Uniunea Europeană", se arată într-o declarație semnată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ministrul adjunct al justiției polonez Sebastian Kaleta a descris demersul Bruxellesului de a solicita amenzi zilnice drept o „agresiune”.

"Comisia Europeană blochează ilegal fonduri în Polonia și solicită sancțiuni. Acestea sunt acte de agresiune", a spus el într-un tweet, adăugând că aceste atacuri sunt "ilegale". Cu troate astea, omul forte al politicii poloneze spune că acest subiect de dispută cu UE va fi eliminat. "Vom desființa Camera Disciplinară (a Curții Supreme) în forma în care funcționează în prezent și subiectul diferendului (cu UE) va dispărea astfel", a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS) ), într-un interviu recent acordat agenției PAP.

Escaladarea tensiunilor dintre Varșovia și Bruxelles vine în timp ce Comisia își continuă revizuirea internă a planului de recuperare și reziliență polonez. Deși planul de 36 miliarde EUR a fost depus în luna mai, Comisia continuă să amâne publicarea evaluării sale, care trebuie trimisă Consiliului UE pentru aprobare.

În același timp, Parlamentul European solicită Comisiei să aplice un nou mecanism de înghețare a fondurilor UE pentru țările care nu respectă statul de drept și drepturile fundamentale. Bruxelles-ul pare să folosească trei pârghii - procedura contravențională, fondul de recuperare și mecanismul de condiționalitate - pentru a dovedi eficiența Comisiei Europene în calitate de custode al tratatelor UE.

"Este foarte important să punem o presiune reală cu o sancțiune financiară reală pentru a fi siguri că avem o evoluție pozitivă reală în Polonia", a declarat marți după-amiază reporterilor Didier Reynders, comisarul european pentru justiție.

Întrebat despre valoarea potențială a penalităților financiare, Reynders nu a specificat un număr, ci s-a referit la un caz anterior în care instanța din Luxemburg a ordonat Poloniei să plătească 100.000 EUR pe zi pentru că a sfidat interdicția împotriva defrișărilor într-o pădure protejată de UE.

De asemenea, Comisia are în vedere blocarea fondurilor de coeziune destinate Poloniei peste așa-numitele zone libere de LGBT pe care unele municipalități și regiuni le-au declarat. Executivul consideră că aceste zone discriminează cetățenii UE pe motive de orientare sexuală, scrie Euronews.