Evenimentul Zilei > Economie > Se naște o nouă dezbatere: Florin Cîțu promite că nu vrea să închidă economia, dar anunță măsuri tranșante
Se naște o nouă dezbatere: Florin Cîțu promite că nu vrea să închidă economia, dar anunță măsuri tranșante

Se naște o nouă dezbatere: Florin Cîțu promite că nu vrea să închidă economia, dar anunță măsuri tranșante

Premierul Florin Cîțu nu intenționează să mai închidă diverse activități economice, în contextul creșterii ratei de incidență la peste 3 la mia de locuitori. Ca acest lucru să se materializeze, însă, prim-ministrul a anunțat, miercuri, impunerea unei măsuri extrem de controversate pentru unii dintre români.

Guvernul nu dorește să blocheze, din nou, economia în contextul situației epidemiologice ce indică o creștere a cazurilor de coronavirus la nivel național. Specialiștii avertizează cu privire la atingerea unui număr record de infectări în viitorul apropiat, ce ar putea depăși un total de 10.000 de cazuri zilnice. Astfel, premierul a fost întrebat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, când va urma să fie aprobată utilizarea certificatului verde pentru diverse activități.

Florin Cîțu nu dorește blocarea economiei. „Activitățile vor rămâne deschise, dar pe baza unui certificat verde”

Premierul Florin Cîțu a anunțat că, în primă etapă, trebuie să fie adoptată hotărârea CNSU, apoi urmează să fie emisă o hotărâre de Guvern în acest sens.

„Nu vreau să mai închidem activităţi economice la (n.r. o rată de incidență de) peste 3 la mie. Ca să rămână deschise aceste activităţi trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde, mai ales că acum avem, se poate verifica şi prin acel cod QR foarte simplu, este una dintre propuneri ca aceste activităţi să rămână deschise – dar pe baza unui certificat verde.

Cum vor funcționa restaurantele, indiferent de incidența cazurilor COVID-19

Restaurantele pot rămâne deschise pe baza unui certificat verde, e o propunere, vedem dacă va fi aprobată în CNSU. Ideea este că vorbim după aceea de personalul din restaurante trebuie să poarte mască tot timpul, sunt câteva condiţii, dar pornind de la ideea de bază că nu vrem să mai închidem activitatea economică peste 3 la mie”, a transmis premierul Florin Cîțu.

Șeful Guvernului a făcut referire și la vaccinarea populației. „Acum avem şi vaccin, avem şi un mod de a verifica dacă cineva a fost vaccinat, a fost testat sau a trecut prin boală. Este un mod de a menţine economia deschisă, dar în acelaşi timp de a păstra şi anumite reguli”, a mai precizat Florin Cîţu.

Peste 4.000 de cazuri noi de infectare în ultimele 24 de ore

Până astăzi, 15 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.130.586 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.070.645 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.004 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: