Se modifică schema de vaccinare? Medicul Valeriu Gheorghiță: Urmează a patra doză de vaccin anti-COVID-19

Se modifică schema de vaccinare? Medicul Valeriu Gheorghiță: Urmează a patra doză de vaccin anti-COVID-19

Campania de vaccinare nu se rezumă la administrarea a doar două sau trei doze de vaccin anti-COVID-19. Urmează și o a patra doză de vaccin care vizează persoanele cu un răspuns imun scăzut, a anunțat, miercuri, președintele Comitetului Național de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Persoanele cu imunitate scăzută și care se imunizează cu a treia doză de vaccin trebuie să se vaccineze, după cel puțin șase luni, și cu a patra doză anti-COVID-19, potrivit anunțului președintelui CNCAV, Valeriu Gheorghiță, care a precizat că România urmează să aibă o schemă de vaccinare de trei doze.

Vaccinarea anti-COVID-19: Vom avea o schemă de trei doze

„Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat cele două recomandări pentru administrarea de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate, care va cuprinde atât vaccinul de la compania BioNTech Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna, ceea ce înseamnă că vom avea o schemă de trei iniţial plus la un moment dat un rapel la minim şase luni de la schema iniţială”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.

Urmează însă și vaccinarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Persoanele care au un răspuns imun normal vor avea schema de două doze la prima vaccinare şi un rapel la după minim şase luni, aşa cum se recomandă în momentul de faţă acea doză booster care a fost demarată din data de 28 septembrie”, a spus șeful CNCAV.

Urmează a patra doză de vaccin. Valeriu Gheorghiță: Cui i se vor administra doze suplimentare

Atât pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer, cât și pentru cel dezvoltat de Moderna, vaccinarea cu a treia doză se face la 28 de zile după completarea primei scheme de imunizare.

„Avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă.

Este vorba despre pacienții oncologici, pacienții post transplant, persoanele diagnosticate cu HIV și persoanele vârstnice, conform recomandării Agenției Europene a Medicamentelor”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.

Aceștia „vor primi recomandare de la medicul specialist, fie medicul care supraveghează starea post transplant a unui pacient, fie medicul care supraveghează o anumită afecţiune oncologică. Pacienţii se vor prezenta la centrele de vaccinare cu această recomandare şi vor primi o schemă de vaccinare cu trei doze”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.