Presiunea venită de la numărul mare de fumători, dar și reclamațiile patronilor de baruri, care se plâng că le fug clienții fără să plătească atunci când ies la fumat, au efecte: se lucrează la norme mai blânde
Senatorii din Comisia juridică au făcut un prim pas pentru a oferi condiţii mai bune pentru fumători, dat fiind că regulile noi impuse acestora sunt extreme.
Ei au fost de acord cu o serie de amendamente potrivit cărora spațiile închise unde nu se poate fuma sunt doar cele cu pereți de jur împrejur. Totodată, se va putea fuma în camere special amenajate. Un alt amendament depus la proiectul de lege nu mai limitează locurile de fumat la zona de tranzit a aeroporturilor internaționale.
Legiutorii, bombardați de sesizări
„Mi-au semnalat, m-au bombardat cu mail-uri, restrângerea în totalitate a posibilităţii fumătorilor de a fuma. Suntem oamenii extremelor - sau e alb sau e negru. Să recunoaştem că e gri. Legea trebuie să izvorască din viaţa de cu zi cu zi. Legea prevede că dacă are doi pereţi şi un acoperiş, terasă pe malul mării, acolo nu se poate fuma. Cred că e cam mult“, a spus preşedintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, citat de mediafax.ro.
„Am primit petiţii de la patronii de cluburi din centrul vechi, în care se plângeau că sunt clienți care nu își mai achită notele de plată. Ies la fumat și nu mai vin“, a spus şi Steliana Miron, iniţiatoarea amendamentelor.
Cât de vicioși sunt românii
Anual, în România, se vând circa 1,2 miliarde pachete de țigarete, iar prevalența fumatului este, potrivit Ministerului Sănătății, de 26,7% din populație, sub media UE de 28%. Prețul mediu al unui pachet de țigări a fost anul trecut de 14,48 lei, circa 80% fiind taxe. Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare. Asta este însă piața legală. Contrabanda cu țigări continuă să crească, fiind de 17,8% din piață, în ianuarie 2016. Un pachet de țigări care costă în Ucraina 2,8 lei se vinde dincoace de graniță cu 8 lei.