Se majorează pensiile! Iată cine beneficiază de acest drept și ce trebuie să facă pentru a beneficia de mărire

Se majorează pensiile! Iată cine beneficiază de acest drept și ce trebuie să facă pentru a beneficia de mărire

Săptămâna începe cu vești bune pentru pensionari. Autorități au decis majorarea pensiilor pentru persoanele care lucrează anterior pensionării, în funcție de perioada muncită pentru care s-au plătit taxe la stat. Legea este dată, așa că se pot cere recalculări de pensii. Procedeul este destul de simplu, dacă există acte doveditoare pentru perioadele lucrate.

Legea este în continuă schimbare, iar în plină criză politică, economică și sanitară, pensionarii primesc totuși o veste bună. Articolul 263 din Legea actuală a pensiilor permite recalcularea acestora în cazu persoanelor care au cotizat la stat, iar anumite perioade nu s-au luat în calcul la momentul stabilirii pensiei pentru limită de vârstă. În funcție de anii lucrați în această perioadă, ei pot solicita recalcularea.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, este explicat la articolul 107 din Legea actuală a pensiilor (263/2010).

Pe înțelesul tuturor, este vorba de cazurile în care persoana este nevoită să apeleze la o instanță judecătorească pentru a demonstra că a lucrat într-o anumită perioadă de timp din trecut sau pentru persoanele aflate în situații asemănătoare. Cererea de majorare a pensiei se poate depune doar dacă persoana în cauză poate demonstra, cu acte, faptul că are perioade cotizate, nevalorificate la data stabilirii pensiei. Cererea de recalculare poate fi descărcată de pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), iar apoi ea va trebui depusă la casa teritorială de pensii. Alături de cererea completată cu datele solicitantului, la dosar trebuie să fie depuse și actele doveditoare perioadei cotizate la stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de repede se va majora pensia, după efectuarea demersurilor

Procesul pentru solicitarea recalculării nu este deloc unul complicat, cel puțin în teorie. După ce ai depus toate actele necesare, însoțite de cererea tip, poți considera treaba ca și terminată. Începând cu luna de după cea în care s-a înregistrat cererea de recalculare, pensia va fi majorată. Același sistem este și în cazul persoanelor care lucrează după pensionare. Conform Legii 127/2017, persoanele aflate în această situație pot depune solicitarea recalculării o singură dată pe an.

„Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Cererea (...) se soluționează în termen de 60 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare. Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei o singură dată într-un an calendaristic, în condițiile legii”, este prevăzut la articolul 98 din actul citat.

Persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani și au atins stagiul minim de cotizare de 15 ani, pot ieși la pensie pentru limita de vârstă. Legea 263/2010 este în vigoare până pe 31 august 2023, iar Legea 127/2019 va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2023, înlocuind-o pe prima.