Se întâmplă de la 1 aprilie! Decizia care îi vizează pe toţi românii. Facturile la energie electrică vor scădea

factura energie / Sursa: arhiva EVZ

După lungi discuții, se pare că liberalii și social-democrații au ajuns la un numitor comun în ceea ce privește facturile la energie. Vestea bună a venit din surse politice, care susțin faptul că liderii coaliției au decis ca TVA-ul pentru energie să scadă la 5%, iar certificatul verde, prezent în factură, să dispară.

Update: După ședința de Guvern de luni, 14 februarie, a avut loc un briefing, unde oficialii au confirmat desființare SIIJ, însă și măsurile cu privire la facturile de la energie electrică.

„Executivul a aprobat desființarea SIIJ. Cauzele și posturile vor fi preluate de alte instituții”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Până la data de 31 martie 2022, vom adopta un act normativ care să prevadă încetarea activităţii SIIJ şi înfiinţarea unei instituţii/structuri care oferă garanţii de independenţă a magistraţilor şi să asigure, în acelaşi timp, mecanisme eficiente pentru o reală şi efectivă răspundere a judecătorilor şi procurorilor, în condiţii de imparţialitate şi de legalitate a procedurilor, în acord cu decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Veneţia din iulie 2021 şi al Consiliul Superior al Magistraturii", se arată în programul de guvernare.

Știrea inițială: Începutul de săptămână aduce vești bune românilor. Se pare că liderii coaliției de guvernare au ajuns la un numitor comun în ceea ce privește factura la energie electrică. Potrivit surselor din politică, PSD și PNL au acceptat ca TVA-ul pentru energie să fie redus la 5%. De asemenea, din facturile uriașe va mai dispărea o taxă, aceea a certificatului verde.

Liderii coaliției nu discută doar despre facturile la energie, ci și despre adaosul pe care producătorii îl pun la alimente. Potrivit acelorași surse politice, se pare că se încearcă o plafonare a adaosurilor comerciale. Social-democrații nu ar fi de acord cu reducerea TVA-ului pentru toate produsele, susținând că statul român ar avea de pierdut de pe urma unei astfel de decizii.

Marți, 15 februarie, liderii coaliției PSD-PNL-UDMR ar putea avea o ședință la Guvern pentru a discuta asupra celor mai fierbinți subiecte și pentru a impune noi măsuri menite să vină în ajutorul românilor.

SIIJ va fi desființată sau nu?

Potrivit surselor din politică, se pare că liderii coaliției de guvernare au discutat deja și problema Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Proiectul cu privire la desființarea SIIJ ar urma să ajungă marți în Parlament, iar zilele următoare să fie pus pe masa discuțiilor din comisiile de specialitate ale deputaților. După ce va urma toți acești pași, proiectul va fi supus la vot, în plen, săptămâna viitoare, apoi va ajunge la senat.

Motivul pentru care se grăbește desființarea SIIJ are legătură cu aderarea României la Spațiul Schenghen, aceasta fiind una dintre condițiile pentru aderare, potrivit fostului președinte al USR Dacian Cioloș.

”În ultimele săptămâni, am făcut presiuni pe coaliţia PSD-PNL, dacă doresc serios intrarea României în Schenghen, este importantă şi această decizie privind desfiinţarea SIIJ. Cred că de data asta ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen, alături de Croaţia, care este deja confirmată”, a afirmat fostul preşedinte USR