Se încinge războiul pentru şefia PSD | Rebelii „pontiști” solicită convocarea Congresului extraordinar

Bâlbâielile politice, scandalul „Grindeanu”, excluderile de la centru și presiunile permanente din teritoriu, măsurile economice controversate, dar și amorsarea dosarului DNA privind contractele Tel Drum și afacerile din Brazilia au șubrezit poziția lui Liviu Dragnea la cârma PSD.

În timp ce „rebelii” apropiaţi ex-premierului Victor Ponta solicită, prin vocea eurodeputatului Cătălin Ivan, organizarea unui Congres extraordinar pentru evaluarea actualei conduceri şi alegerea unui nou preşedinte, nume grele din camarila lui Dragnea (Niculae Bădălău şi Codrin Ştefănescu) încep să ia în calcul, potrivit surselor EVZ, diverse scenarii privitoare la epoca post-Dragnea, fiind convinși că acesta se mai poate menține la conducerea PSD doar până în octombrie-noiembrie, când riscă să fie condamnat, în primă instanță, în Dosarul „Bombonica”.

„PSD se află într-un mare pericol!”

„Dintotdeauna, de când PSD a fost la guvernare, a asigurat o guvernare stabilă, fără convulsii (...) De când am preluat guvernarea, de șase luni, PSD este într-o continuă aventură. (...) Este ușor să conduci un partid în opoziție, Liviu Dragnea poate a fost bun în opoziție, dar acum se vede că nu poate conduce partidul la guvernare, ne încurcăm de tot felul de sincope. Am ajuns să ne luptăm cu tot felul de forțe oculte, în loc să ne facem treaba. Eu cred că lucrurile sunt foarte grave și nu mai putem aștepta până la Congresul ordinar care va avea loc la o dată pe care Liviu Dragnea o va stabili, când o va stabili. În ritmul în care merg lucrurile, aceste șase luni de zile au demonstrat că PSD se află întrun mare pericol și eu cred că doar un Congres extraordinar, o revenire la decizia membrilor PSD poate să aducă PSD pe linia corectă. E o situație care afectează toți membrii de partid”, a declarat Cătălin Ivan, la sfârşitul săptămânii trecute.

Strategia tandemului Ponta-Grindeanu

Ideea convocării Congresului extraordinar a fost fluturată pentru prima oară chiar de tandemul Ponta-Grindeanu, fostul premier condiționânduși demisia de la Palatul Victoria de demisia lui Dragnea de la șefia PSD și organizarea forului suprem. Potrivit surselor EVZ, Dragnea nici nu vrea să audă de Congres, fiind conştient că, odată convocat, situaţia i-ar putea scăpa din mâini, în condiţiile în care nemulţumirile au explodat şi în propria sa camarilă, după nominalizarea lui Mihai Tudose la Palatul Victoria, personaj suspectat de ample legături cu SRI.

De ce a fost mazilit Orlando Teodorovici

Tensiuni au fost stârnite și de mazilirea lui Orlando Teodorovici din postul de consilier onorific al premierului Tudose, după ce senatorul l-a criticat în mod constant pe Dragnea și, finalmente, s-a opus alocării de fonduri consistente pentru construirea unui stadion în Alexandria, pentru o echipă din liga a treia racordată în permanență la bani publici. Oficial, liderii PSD au lăsat să se înțeleagă că Teodorovici a fost debarcat pentru că a cerut impozitarea averilor și proprietăților BOR, deși singurul motiv a fost disidența anti-Dragnea.

Ponta, despre cum gândește Dragnea Victor

Ponta l-a taxat dur pe Dragnea, pe Facebook, pentru descotorosirea de Teodorovici. „Când Eugen T a acceptat solicitarea lui Liviu Dragnea și a votat pentru căderea Guvernului PSD Grindeanu – a fost considerat bun de conducerea PSD! Când Eugen T a spus un lucru perfect adevărat despre modul netransparent și ineficient în care Liviu Dragnea (prin semnătura doamnei ministru Sevil Shhaideh și a secretarului general Busuioc) împarte banii publici din PNDL – a fost dat afară din funcția de consilier onorific! Este clar că nu am cum să înțeleg modul de gândire și acțiune al actualei conduceri a PSD – și zău că nu văd absolut deloc de ce acestea ar fi bune pentru votanții PSD și pentru toți românii!”, a scris Victor Ponta.