Se împlineşte un an de când Curtea Constituțională amână să se pronunțe pe problema căsătoriilor gay

Nu există nici un indiciu despre cât de mult mai intenționează judecătorii CCR să prelungească acest proces, în ciuda existenței unei jurisprudențe europene clare.

Luna aceasta se împlinește un an de când, sub varii motive, Curtea Constituțională amână luarea unei decizii care ar trebui să stingă tensiunile din societate pe o temă simplă: sunt recunoscute în România că- sătoriile încheiate de cetățeni români în alte țări? Practic, judecătorii Curții trebuie să decidă dacă articolul 277 din Codul Civil ( care exclude căsătoria între persoanele de același sex) intră sau nu în contradicție cu articolul 26 din Constituție, care garantează libertatea la viața privată. Sesizarea care a încins spiritele a fost făcută, în luna iunie a anului trecut, de soții Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton. Ei au deschis un proces prin care statul român să fie obligat să le recunoască mariajul și, în cadrul acestui demers juridic, au sesizat Curtea, privind articolul din Codul Civil care împiedică oficializarea relației dintre cei doi.

Cine sunt cei doi

Coman și Hamilton s-au cunoscut în SUA, dar s-au căsătorit în Belgia, la Bruxelles, în 2010. După un timp s-au mutat în România și aici, spun ei, s-au confruntat cu greutăți administrative, cum ar fi imposibilitatea obținerii rezidenței permanente pentru Robert Hamilton. Întâmplarea a făcut ca, în 20 iulie anul trecut, primul termen al procesului lor la Curte să se desfășoare în ziua în care aceiași judecători urmau să se pronunțe pe modificarea Constituției cerută de Coaliția pentru Familie, în sensul definirii căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Ce mai așteaptă judecătorii

Interesant este că pe problema Coaliției Curtea Constituțională s-a pronunțat imediat, admițând-o. Așa se explică faptul că propunerea de modificare a Constituției a ajuns în Parlament, fiind acum la Camera Deputaților. În schimb, sesizarea soților Coman-Hamilton a fost amânată de mai multe ori. În luna iulie a anului trecut, s-a luat act de faptul că Guvernul României nu este de acord cu modificarea Codului Civil, invocându-se tradiția românească, și de faptul că modificarea este considerată obligatorie de Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Din luna noiembrie a anului trecut, judecătorii români așteaptă un raport pe tema recunoașterii căsătoriilor încheiate în alte țări membre UE de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Luni, 12 iunie, răspunsul așteptat de 8 luni nu sosise încă. Următorul termen la Curtea Constituțională este fixat pentru 27 iunie și nu este clar dacă judecătorii români se vor pronunța dacă nu primesc raportul de la CJUE.