Cum se implementează SMART CITY în România. Ce este un ORAŞ smart

Cum se implementează SMART CITY în România. Ce este un ORAŞ smart

Municipiul Cluj-Napoca devine încet-încet un smart city. Parcarea autoturismelor se achită prin SMS, taxele şi certificatele de urbanism se plătesc online, iar orice reclamaţie poate fi sesizată către primărie printr-o aplicaţie. Acum se monteză pe străzi senzori care vor stabili gradul de poluare şi de zgomot.

De asemenea, Alba Iulia şi-a propus ca până la centenarul României Mari să devină cel mai avansat smart city din România.

Termenul de Smart City se referă la  orașele  care apelează intensiv la tehnologiile noi ”tip Smart” dedicate  îmbunătățirii  serviciilor publice, creșterii nivelulului de confort al cetățenilor din localitățile  urbane și rurale, eficientizării consumurilor de resurse și reducerii cheltuielilor pe termen mediu și lung.  Instituțiile UE susţin puternic  dezvoltarea în ”scenariul SMART”. Soluțiile tehnologice  dedicate rezolvării  problemelor cu care se confruntă orașele contemporane (trafic, aglomerație, poluare etc.) au fost unite de mediile științifice și instituțiile comunității  europene sub umbrela conceptului de Smart  City.

Primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava împreună cu echipa sa de experți vor participa la Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020. Nevoi-Soluții-Metode, care va avea loc pe data de 30 mai la Hotel Pullman, București, pentru a comunica cu ceilalți  primari ai orașelor din România, companii private și consultanți, pe tema posibilității dezvoltării comunităților și administrațiilor urbane. Mircea Hava a declarat: “Proiectul Alba Iulia Smart City 2018 creează o punte între istoria bimilenară a capitalei de suflet a românilor şi un viitor modern prin implementarea unor tehnologii de tip smart revoluționare, pe care astăzi le punem deja la dispoziția albaiulienilor. Perspectivele pe care le deschide un oraş inteligent şi implicit soluțiile implementate şi testate la noi, fac din Alba Iulia primul server din viitoarea rețea de oraşe inteligente din România. Alături de o comunitate creativă formată din albaiulieni, reprezentanți ai societății civile, instituții, companii și voluntari ne-am propus să devenim creatorii de viitor ai Celeilalte Capitale.”

La dezvoltarea inteligentă a orașului Alba Iulia contribuie voluntar mai multe companii prin proiecte pilot. O mare companie de telefonie mobilă a început în luna noiembrie 2016 implementarea mai multor soluții în cadrul acestei inițiative. Au fost propuse 14 soluții de digitalizare a orașului care îmbunătățesc comunicarea administrației publice cu cetățenii, promovarea turistică a orașului și care facilitează o gestionare mai bună a resurselor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un comunicat de presă  despre evenimentul din 30, se spune că este organizat într-un concept nou, fiind o continuare a conferinței Smart City, din 2 Decembrie 2016 de la Alba Iulia.  În cadrul evenimentului, reprezentanți ai mai multor orașe vor dezbate teme despre nevoile de dezvoltare, despre soluțiile personalizate pe care le pot adopta. Volumul datelor crește în fiecare zi. Unde le stocăm? Cum am dori să fie păstrate? Cum le prelucrăm? Putem asigura securitatea? Suntem pregătiți să migrăm în cloud? Care sunt nevoile cetățenilor? Ce-și doresc turiștii de la un oraș? Dar companiile? Sunt doar câteva întrebări la care vom încerca să găsim răspunsuri pe 30 mai.

“Vom orienta dezbaterea către soluții concrete și aplicate și vom construi o platformă de inspirație pentru metode de implementare eficiente care să accelereze procesele de transformare digitală în beneficiul cetățenilor, turiștilor, administrației și întreprinzătorilor. Ne dorim generarea unor modele de bună practică, care să fie luate în calcul de toate orașele care vor să fie inteligente”, a declarat Marius Bostan, Coordonator al Dezbaterii Naționale, fost Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și inițiator al proiectului de la Alba Iulia.

Speakeri străini vor prezenta soluții care au fost implementate în alte orașe ale lumii, dar și companiile românești vor avea ocazia să își prezinte inovațiile tehnologice dedicate orașelor de mâine.  O  altă sesiune  va fi dedicată start-up-urilor, care vor avea ocazia să își prezinte aplicațiile inovative pentru parteneri și investitori.

La Dezbatere sunt așteptați reprezentați ai: orașelor și municipiilor din România, companiilor furnizoare de soluții și echipamente IT&C pentru Smart City, companiilor financiare și companiilor de furnizare a soluțiilor de plăți inteligente, instituțiilor de interes public, mediului academic și mass-media.

Evenimentul se va încheia a doua zi cu un mic dejun de afaceri, aplicat, la care participă doar reprezentanți ai orașelor și ai companiilor private, furnizoare de soluții Smart City.