Evenimentul Zilei > Economie > Se ieftinesc mașinile electrice! Când vor ajunge să coste mai puțin decât cele pe benzină?
Se ieftinesc mașinile electrice! Când vor ajunge să coste mai puțin decât cele pe benzină?

Se ieftinesc mașinile electrice! Când vor ajunge să coste mai puțin decât cele pe benzină?

Mașinile electrice vor ajunge să fie mai puțin costisitoare decât cele pe benzină. se arată într-un studiu publicat de BloombergNEF, un centru de cercetare strategică specializată în analiza vehiculelor electrice.

Studiul afirmă că până în 2027 prețul de producție al mașinilor electriceva fi mai mic decât cel al modelelor cu motoare pe benzină și diesel.

Mașinile electrice vor avea un preț de producție chiar mai mic decât cele pe benzină

În ciuda diferențelor mari de prețuri care se înregistrează astăzi, studiul comandat de grupul Transport & Environment, susține prețurile vor fi asemănătoare pentru vehiculele electrice și cele pe benzină în doar șase ani. Aceste calcule se bazează pe scăderea costului bateriilor pentru mașinile electrice. Astfel, se estimează că acestea vor fi cu 58% mai ieftine în 2030 comparativ cu 2020.

Mai mult, trebuie luate în calcul subvențiile și alte stimulente oferite de guverne și producătorii auto pentru a încuraja clienții să aleagă mașini ecologice. Studiul susține, însă, că prețurile vehiculelor electrice vor fi mai mici chiar și fără aceste stimulente și subvenții guvernamentale.

Raportul susține, de asemenea, că și camionetele electrice ușoare vor fi mai ieftine decât camioanele diesel din 2025 și camioanele electrice grele din 2026.
Ca urmare a costurilor mai mici, susțin experții, se va înregistra o creștere a cererii pentru vehicule electrice. Astfel, până în 2035, vânzările de autoturisme din Europa vor fi 100% electrice.

„Pot atinge 100% din vânzări până în 2035”

Comentând concluziile acestui  nou studiu, Julia Poliscanova de la Transport & Environment a declarat: „Vehiculele electrice vor fi o realitate pentru toți cumpărătorii noi în termen de șase ani.

Vor fi mai ieftine decât motoarele cu ardere pentru toată lumea, de la bărbatul care face transport la Berlin până la familia care locuiesc în mediul rural din România. Vehiculele electrice sunt mai bune și pentru climă și pentru industria europeană și pentru a face economie.”

„Cu politicile corecte, autovehiculele și camionetele electrice cu baterii pot atinge 100% din vânzări până în 2035 în vestul, sudul și chiar estul Europei”, a adăugat Poliscanova, scrie ziarul britanic  Daily Mail.