Evenimentul Zilei > Actualitate > Se fac noi modificări la sistemul de pensii! Cine este avantajat după luarea noilor măsuri anunțate
Se fac noi modificări la sistemul de pensii! Cine este avantajat după luarea noilor măsuri anunțate

Se fac noi modificări la sistemul de pensii! Cine este avantajat după luarea noilor măsuri anunțate

România nu trece deloc print-o perioadă ușoară, însă lucrurile nu contenesc să evolueze. După ce ne-am învățat bunicii să folosească cardurile bancare pe care le intră acum pensiile, o altă schimbare vine pentru ei. Talonul de pensie poate fi primit prin e-mail sau poate fi descărcat din contul de pe site-ul CNPP. Tot acest procedeu este pentru a economi banii alocați poștașului, care oricum nu își face prea bine treaba în această privință.

România evoluează, iar acum bunicii nu mai sunt ceea ce au fost cândva. Ei sunt moderni, cu pensie pe card și conturi pe rețelele de socializare. Mai nou, autoritățile s-au gândit la un mod de a le ușura și mai mult sistemul de pensionare. Cei care primesc pensia pe card și se pricep la calculatoare, pot primi talonul de pensie direct pe e-mail. O altă variantă online pentru a intra în posesia talonului mov este descărcarea sa de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Anunțul a fost făcut miercuri, de către Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii.

Noua modificare la sistemul de pensii este menită să ușureze munca tuturor. Poștașii nu mai sunt nevoiți să umble din poartă în poartă pentru a lăsa talonul, iar pensionarii pot răsufla ușurați. Nu trebuie să aștepte poștașul sau să facă mai multe apeluri către acesta să le aducă talonul mov.

„A trecut și de plenul celei de a doua camere a Parlamentului proiectul de lege despre care am mai vorbit. Va merge la promulgare după care Ministerul Muncii și Casa de Pensii vor elabora normele de aplicare (…). Așadar, talonul mov se va putea trimite, la cerere, pensionarilor, în format electronic – prin e-mail sau prin contul online CNPP. Cei care nu vor opta, îl vor primi în continuare pe hârtie. Măsura se adresează doar pensionarilor care primesc pensia pe card – aproape 50% din totalul pensionarilor. Talonul electronic va avea, prin lege, aceeași valoare juridică cu cel primit în format letric”, spune deputatul PNL, citat de Mediafax.

Digitalizarea în ceea ce privește pensiile este un procedeu care nu costă bani, ceea ce înseamnă că se pot face economii. Conform informațiilor oferite de Violeta Alexandru, CNPP plătește anual  5 milioane de lei/lună pentru ca talonul mov să ajungă la fiecare pensionar care primește pensia pe card. Modernizarea sistemului de pensii reduce considerabil cheltuielile, însă vine și în avantajul bătrânilor, care nu trebuie să mai stea după poștaș.