Se dau bani pentru afacerile din mediul rural. Cine poate primi până la 70.000 de euro

Se dau bani pentru afacerile din mediul rural. Cine poate primi până la 70.000 de euro sursă: arhivă

Fermierii sau membrii unei gospodării agricole care intenționează să-și diversifice activitatea pot depune cereri pentru obținerea unei finanțări din fonduri europene.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunat că deschide sesiunea de primire a proiectelor pentur investiții în activități neagricole. Suma totală disponibilă pusă la dispoziția celor interesați este de 50 de milioane de euro. Cererile de finanţare se depun on-line, pe site-ul agenţiei, începând cu data de 29 octombrie 2021, ora 9:00.

Este vorba despre submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

„Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea sesiunii de primire a proiectelor pentru submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea pentru primirea cererilor de finanţare se va desfăşura în intervalul 29 octombrie 2021, ora 9:00 – 31 ianuarie 2022, ora 16:00. Suma totală disponibilă pentru investiţii este de 50 de milioane de euro”, se arată într-un comunicat transmis de AFIR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care sunt sumele alocate pentru un proiect

Sprijinul public nerambursabil se acordă sub formă de sumă forfetară, în funcţie de tipul investiţiei. Valoarea acestuia este de 50.000 de euro per proiect, cu excepţia activităţilor de producţie, pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro pentru un proiect.

Activităţile pentru care se solicită finanţare sunt, printre altele, prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice, producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate, fabricarea produselor textile, producţia de ţesături, etc.

Cererile pot fi depuse continuu

Potrivit comunicatului, aceste proiecte pot fi depuse continuu, în cadrul acestei sesiuni, până la termenul limită prevăzut în calendarul de lansare. Sesiunea se încheie înainte de termen doar dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse, având un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective, ajunge la 150% din nivelul alocării sesiunii.

Pragurile de calitate lunare sunt de 40 de puncte pentru perioada 29.10.2021– 29.11.2021, 30 de puncte în intervalul 30.11.2021– 29.12.2021 şi 25 între 30.12.2021 – 31.01.2022. Pragul minim de selecţie al proiectelor este de 25 de puncte.

sursa foto: Pixabay

Cine poate aplica pentru aceste finanțări

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole care doresc să-și diversifice activitatea. Este vorba de cei care intenționează să înființeze o activitate neagricolă pentru prima dată în spaţiul rural și vor să acceseze fonduri europene.

Sunt eligibile PFA-urile, micro-întreprinderile şi întreprinderile mici existente deja care îşi propun activităţi neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin. De asemenea sunt acceptate, la finanțare proiecte depuse de micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii cererii de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, dar care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia (start-up).

Alte detalii privind tipurile de investiţii şi condiţiile specifice accesării de fonduri europene pentru submăsurile 6.2 Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale pot fi consultate pe site-ul AFIR, în Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia, la secţiunea „Investiţii PNDR”, pe pagina dedicată submăsurii.