Fotbalul care nu mai poate furniza jucători pentru o selecţionată demnă de turneele finale porneşte la drum însoţit de acelaşi zgomot de fond, mai enervant decât vuvuzelele, oferit de patroni.
Noul sezon al Ligii I la fotbal începe astăzi sub aceleaşi auspicii care i-au erodat imaginea în ultimii ani: echipe de valoare îndoielnică şi patroni cu un apetit foarte dezvoltat pentru scandaluri.
Ingredientele acestui campionat nesărat sunt neschimbate: fotbaliştii de valoare lipsesc, dar jucătorii dispuşi "să dea totul" prin cluburile de noapte s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie.
Nimeni nu mai aşteaptă meciuri de calitate şi nici arbitraje "imparţiale" pentru că experienţa ultimilor ani a demonstrat că astfel de "evenimente" sunt rarităţi în campionatul mioritic.
Locul 44 în lume
Campionatul actual începe în "Regie", cu partida care le pune faţă în faţă pe nou-promovata Sportul Studenţesc şi pe Oţelul Galaţi (ora 16.30, în direct la GSP TV). Scandalurile interminabile şi rezultatele din ce în ce mai slabe în cupele europene au măcinat imaginea campionatului şi în ochii străinilor.
Conform clasamentului celor mai bune campionate din lume întocmit de Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS), Liga lui Mitică ocupă doar locul 44 în lume. Campionatele din Peru, Kuweit, Qatar, Malaysia, Vietnam, Singapore, Belarus şi Irlanda de Nord sunt clasate mai bine decât Liga I!
Anul "maimuţei" la Vaslui
În lipsa vuvuzelelor, microbiştilor români li se va oferi un alt zgomot de fond insuportabil, certurile interminabile ale patronilor.
Nebunia animalelor prezicătoare a atins şi România. La Cupa Mondială a fost caracatiţa Paul. În România, pronosticurile sunt date, mai nou, de un cimpanzeu de la grădina zoologică din Băneasa.
Maimuţa Felix o vede campioană pe FC Vaslui, urmată, în ordine, de Rapid, Steaua, Dinamo, Timişoara şi Urziceni. Cimpanzeul crede că gruparea CFR Cluj, campioana en-titre, se va clasa abia pe şapte!
Antrenorul Dumitru Dumitriu, ultimul tehnician care a gustat din cupa succesului trei sezoane consecutiv (cu Steaua, în perioada 1994-1997), le-a transmis "granzilor" din Bucureşti să-şi ia gândul de la un nou titlu.
"Lupta se va da şi în acest an între aceleaşi echipe care în anii trecuţi au ştiut să profite de degringolada celorlalţi. CFR Cluj, FC Vaslui şi Urziceni se vor bate la titlu", crede Dumitriu.
PROTAGONISTE
Toate candidatele la titlu au făcut schimbări masive în această vară
Miza principală a noului sezon o va reprezenta, evident, tot lupta pentru titlu. Banii din Liga Campionilor rămân atracţia principală, mai ales în vreme de criză. "Granzii" au făcut schimbări importante, în speranţa că vor găsi formula magică pentru titlu. Iată câteva dintre plusurile şi minusurile celor şapte candidate la titlu.
Asul de Caro
CFR CLUJ. Echipa din Gruia a transferat mulţi jucători im portanţi (Kivuvu , Bjelanovici, Hora, Rada, Bastos, N. Diogo) şi n-a pierdut decât un fotbalist important, pe Nicolae Dică.
URZICENI. Echipa ialomiţeană are cea mai ridicată medie de vârstă dintre candidatele la titlu. Transferurile (P. Marin, Neaga şi Dale) au fost foarte "subţiri" pentru o echipă care visează la accesul în grupele Ligii Campionilor.
FC VASLUI. Echipa "galbenverzilor" a dat cea mai puternică lovitură de imagine a verii, angajându-l pe antrenorul spaniol Lopez Caro, care, în trecut, a lucrat şi la Real Madrid. Moldovenii au achiziţionat şi câţiva jucători cu experienţă: Pancu, Bodipo, Rivas.
Steaua şi-a modificat echipa
STEAUA. Victor Piţurcă, noul manager general, a revoluţionat totul în Ghencea. A dat afară aproape toţi jucătorii care s-au umplut de penibil în ultimii ani şi a adus 13 fotbalişti noi. A schimbat organigrama clubului, a reangajat foste glorii, a schimbat faţa stadionului, ordonând demolarea gardurilor care ofereau imaginea unui lagăr de concentrare etc.
FC TIMIŞOARA. Dintre toate echipele cu pretenţii, cele mai mari probleme le are FC Timişoara. Marian Iancu s-a supărat că nu mai poate fi patron pe banii consiliului judeţean şi ameninţă că pleacă. Pe banca tehnică a venit sârbul Vladimir Petrovici. Bănăţenii n-au adus niciun jucător important.
DINAMO. Ioan Andone a revenit la conducerea tehnică a "câinilor", dar transferurile promise de şefi au rămas doar vorbe goale. N-au venit decât "rebuturi", precum Grigorie şi Cătălin Munteanu. Grupul petrecăreţilor a rămas aproape intact, iar N’Doye, Adrian Cristea, Pulhac, Moţi şi Goian sunt pregătiţi de noi aventuri.
RAPID. Giuleştenii au cumpărat mulţi jucători: Rui Duarte, M. Roman, Ezequias, Sburlea, N. Grigore, Cassio, Berti, Luchin şi sunt pe cale să-l readucă şi pe Dani Coman. Marea dilemă rămâne legată de valoarea reală a antrenorului Marius Şumudică. "Oamenii de fotbal sunt vinovaţi. Cum să dai salarii de 300.000 de euro unor jucători care continuă antrenamentele în discoteci?“, DUMITRU DUMITRIU, antrenor liber de contract
ÎNCEPUT ÎN FORŢĂ
"«Vamă» are onorabilitate de miliţian"
Conducătorii cluburilor din România şi-au făcut încălzirea pentru războiul cu vorbe grele care va urma inevitabil şi care reprezintă o cauză a îndepărtării publicului de stadioane.
Cu toate că Mircea Sandu şi Mitică Dragomir au ameninţat că toţi cei care nu-şi vor cenzura limbajul vor fi excluşi din fotbal, patronii fac tot ceea ce ştiu mai bine: se bălăcăresc ca nişte ţate.
Gigi Becali şi Adrian Porumboiu s-au certat ca la uşa cortului toată vara. Mihai Stoica a făcut primele crize de isterie după Supercupa României.
Marian Iancu nu s-a putut abţine. "Mă doare în p... de CFR şi de Urziceni, la ce duşmani am eu în Timişoara. Au distrus echipa o dată şi vor s-o mai distrugă încă o dată", a răcnit "Elefantul".
Cine a crezut că războiul cu autorităţile locale şi jignirea adusă celor două competitoare i-au ajuns cât să-şi hrănească pentru o zi apetitul pentru vorbe grele s-a înşelat amarnic.
Peste câteva ore, Iancu şi-a găsit un nou inamic, pe Dinu Gheorghe, preşedintele de la Rapid, care l-a supărat la negocierile pentru Parks. "«Vamă» are onorabilitate de miliţian", a spus Iancu.