Se anunță o nouă criză mondială: un metal folosit în multe industrii a atins scumpiri record. Sunt cele mai mari din ultimul deceniu

Se anunță o nouă criză mondială: un metal folosit în multe industrii a atins scumpiri record. Sunt cele mai mari din ultimul deceniu

Avertisment dur pentru Europa. Aluminiul a înregistrat scumpiri record după lovitura de stat din Guineea, de unde se extrage peste 95% din furnizarea de bauxită, pentru producția mondială de aluminiu. Cotația indică cea mai mare scumpire din ultimii zece ani de zile, anunță agențiile internaționale de presă.

Cotația aluminiului s-a scumpit cu 40% la Bursa de la Londra în anul 2021, anunță agențiile de presă. Oferta aluminiului este supusă presiunilor în contextul tensiunilor din Guineea, de unde se extrage peste 95% din producția globală de bauxită. Scumpirile sunt cele mai ridicate din ultimul deceniu, iar autoritățile și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația în cauză având în vedere lovitura de stat din teritoriu.

Aluminiul, utilizat de la compunerea diverselor componente auto până la îmbutelierea băuturilor răcoritoare şi electrocasnice, a avut parte de o evoluţie slabă la debutul pandemiei de coronavirus, în anul 2020, însă în prezent se bucură de o relansare a cererii consumatorilor.

Aluminiul se scumpește. Cotația a atins un record al ultimului deceniu la Bursa de la Londra

Cotaţia aluminiului a urcat în anul 2021 cu 40% la Bursa de la Londra. Autoritățile din China sunt tensionate întrucât statul reprezintă cel mai mare producător mondial în acest sens. În cursul zilei de luni, la Bursa London Metal Exchange preţurile la aluminiu au crescut cu 1,8% până la 2.775,50 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel înregistrat din luna martie 2011, înainte de a se tranzacţiona la 2.749 dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi titlurile Aluminum Corp of China au urcat cu 10% la Bursa de la Hong Kong. Acţiunile Norsk Hydro au urcat la Bursa de la Oslo cu 5%, la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 13 ani, în timp ce titlurile Rusal au crescut la Bursa de la Moscova cu peste 4%, la un nivel record.

Autoritățile internaționale, în alertă. Piața „poate fi serios perturbată” 

Oficialii sunt alertați, iar presiunile împotriva producătorilor de aluminiu au continuat, luni, în provincia Guangxi, un important centru de producţie din sud-vestul Chinei. Piaţa „poate fi serios perturbată” de situaţia din Guineea, a avertizat Oleg Deripaska, fondatorul firmei ruseşti Rusal.

De asemenea, compania norvegiană Norsk Hydro, producător major de bauxită de la minele din Brazilia, a anunţat că va monitoriza situaţia aluminiului.

Turbulenţele din Guineea au sporit temerile privind furnizarea de bauxită, minereul din care se extrage peste 95% din producţia mondială de aluminiu.

Guineea reprezintă un producător major de bauxită, iar China importă din statul în cauză mai mult de 50% din această materie primă, iar lovitura de stat din Guineea agită autoritățile la nivel internațional. Duminică, ofițeri ai forțelor armate au anunțat că l-au capturat pe preşedintele Alpha Conde şi că au dizolvat principalele instituţii ale statului, potrivit dcbusiness.

Specialiștii preconizează pentru următorii ani de zile o creștere a cererii pentru aluminiu odată cu extinderea autoturismelor electrice și a energiilor regenerabile.