Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului (DRPCVP), Marius Bălu, s-au întâlnit cu reprezentanții organizațiilor personalului militar în rezervă și în retragere reuniți în cadrul Forumului Forumului structurilor asociative ale personalului militar în rezervă şi în retragere.

Cu acest prilej, ministrul Apărării Naționale a declarat că pensionarii militari vor avea la dispoziție mai multe informații despre drepturile ce li se cuvin pe paginile de internet ale instituției.

„Armata va fi mai activă în comunicarea cu pensionarii militari, prin cele două structuri cu responsabilităţi directe legate de ei: Casa de pensii sectorială a MApN şi Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului”, a declarat minisrul Nicolae Ciucă care a continuat arătând că  subiectul va fi dezbătut în sesiuni periodice de comunicare pe rețelele de socializare:

„Acestea îşi vor actualiza şi îmbunătăţi paginile din Internet, vor administra un forum dedicat exclusiv problematicii pensiilor militare, vor crea şi administra pagini dedicate problematicii care îi preocupă pe seniorii noştri şi vor organiza periodic, în reţelele de socializare, sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe tema pensiilor militare”, a spus ministrul Apărării Naţionale.

În cadrul acestei întâlniri, cele două părți au analizat posibilitatea susținerii unor propuneri de amendamente menite să aducă îmbunătățiri proiectului privind modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare de stat.

„Voi rămâne permanent în contact cu reprezentanţii Forumului şi voi sprijini întotdeauna militarii în rezervă şi în retragere. Ministerul Apărării Naţionale este şi va fi tot timpul alături de structurile asociative ale personalului care a făcut parte din Armata României”, a declarat ministrul Ciucă, potrivit unui comunicat al MApN.

Ministrul Apărării i-a asigurat pe pensionarii militari de întreaga implicare a instituţiei militare în soluţionarea problemelor semnalate de structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere, în special în ceea ce priveşte problematica actualizării pensiilor militare.

MApN susţine eliminarea, etapizată, a inechităţilor create de succesiunea în timp a actelor normative din sistemul pensiilor militare prin raportarea la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, instituția condusă de Nicolae Ciucă se pronunță pentru acordarea dreptului prevăzut de art.11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare (pensionarii decoraţi cu ordinul „Semnul Onorific” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10, 15 şi, respectiv, 20 la sută al cuantumului pensiei).