Evenimentul Zilei > Actualitate > Scutul de la Deveselu primeşte noi rachete interceptoare de ultimă generaţie
Scutul de la Deveselu primeşte noi rachete interceptoare de ultimă generaţie

Scutul de la Deveselu primeşte noi rachete interceptoare de ultimă generaţie

În perioada următoare scutul de la Deveselu va fi dotat cu rachete SM-3 Block IIA, capabile să intercepteze rachete intercontinentale în spaţiul extraatmosferic. Acest fapt îi deranjează responsabilii militari de la Moscova, care caută acum contramăsuri pentru neutralizarea acestora.
Conform viceamiralului Marinei Jon Hill, directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă a SUA (MDA), este vorba de 11 interceptori de ultimă generație. Aceștia vor fi dislocaţi în curând la bordul navelor americane echipate cu sistemul antibalistic Aegis sau în cadrul complexurilor terestre Aegis Ashore din România (Deveselu) ori Polonia. Oficialul a refuzat să precizeze cu exactitate unde vor fi transferate cele unsprezece interceptoare.
„Au fost fabricate cu scopul special de a fi dislocate la cele două instalaţii Aegis Ashore din Europa (Polonia şi România – n.r.), dar şi pentru a funcţiona în teatrul Indo-Pacific”, a declarat viceamiralul în cadrul unui interviu acordat organizaţiei de reflecţie Center for Strategic and International Studies (CSIS).
Aecastă decizie a fost luată după ce testele au confirmat capacitatea noului vector în patru trepte de a intercepta rachetele balistice intercontinentale. În timpul operaţiunilor în cauză, efectuate la bordul distrugătorului USS John Finn, sistemul a doborât o rachetă implicată în simularea unui atac nord-coreean asupra insulelor Hawaii.

O rachetă poate costa 25 de milioane de dolari

Sistemele SM-3 Block IIA au fost dezvoltate din 2006 și urmează să înlocuiască rachetele SM-3 Block IA şi SM-3 Block IB aflate în prezent în serviciu. Este vorba de un vector cinetic (distruge ţinta prin simpla lovire şi nu are încărcătură explozivă sau nucleară) capabil să dezvolte o viteză maximă de 4,5-5 kilometri pe secundă, adică de 16-18 ori mai mare decât viteza sunetului, faţă de 3 kilometri pe secundă (de zece ori viteza sunetului) în cazul generaţiei mai vechi SM-3 Block I. În funcţie de varianta constructivă, preţul unei singure rachete care echipează sistemele Aegis este cuprins între 9 şi aproape 25 de milioane de dolari. În acest context trebuie spus că la Deveselu sunt gata de tragere în orice moment 3 baterii cu 24 de rachete.

Vestea nu a fost bine primită de Moscova. Șeful Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, generalul de armată Valery Gherasimov, a declarat că Ministerul Apărării dezvoltă mijloace pentru neutralizarea ameninţării sistemului global de apărare antirachetă al SUA. Gherasimov nu a precizat însă care sunt acestea.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.