Editura Evenimentul si Capital

Sculpturile care te parfumează

Artista Nada Stojci și-a dus „tainițele” la Nurnberg FOTO: ADI PÎCLIȘAN
Autor: | | 0 Comentarii | 408 Vizualizari

Lucrările artistei Nada Stojci sunt un fel de seifuri, acționate de resorturi secrete

O artistă plastică din Timișoara a dus în Germania, într-o expoziție inedită, singurele sculpturi parfumate care există. Pusă pe experimente, Nada Stojci colaborează în acest proiect cu singurul parfumier român, Octavian-Sever Coifan, absolvent al Institutului Superior de Parfumuri și Cosmetice de la Versailles. Sunt în total 70 de sculpturi în lemn de tei, paltin și brad, niște „tainițe” cum le numește artista, care pot fi admirate la Tinny Griffon Gallery din Nurnberg până pe 28 noiembrie.Greu de prădat

Nici, de atârnat pe perete, mari, de creat în jurul lor întreg ambientul unei camere, cu chipuri umane și inspirații vegetale, sculpturile Nadei Stojici sunt de fapt obiecte – ascunzători pentru odoare. „Eu fac tainițe, pornind de la ceea ce numim seiful strămoșesc, locul în care țăranul român își păstra lucrurile cele mai prețioase, de la certificatele de naștere ale membrilor familiei, la aur, un loc accesibil exclusiv proprietarului, imposibil de descoperit de străini și de prădat. Lucrările mele sunt acționate de resorturi secrete, modulele care se mișcă și dezvelesc spațiile ascunse, în care pot fi păstrate lucruri prețioase. Amintiri, poate. M-am gândit că amintirile au parfumul lor și am vrut să-l pun de-a dreptul”, explică artista.


Concentratul de parfum este impregnat în locurile ascunse ale sculpturilor


„Mirosul te cuprinde ca o febră”

Luni de zile, Nada a experimentat singură, apoi l-a cunoscut pe unicul parfumier român. Octavian Sever Coifan a creat în viața sa parfumuri exclusiviste și a parfumat săli de teatru, însă niciodată, până acum, sculpturi. A acceptat imediat provocarea și, în câteva luni, a adus sculpturilor Nadei Stojici ceea ce le lipsea: o esență prețioasă, suprinzătoare, care continuă, în eter, forma lemnului sculptat.

Concentratul de parfum e impregnat în locurile ascunse ale sculpturilor, iar pentru a se ajunge la el acestea trebuiesc „activate”. Odată resorturile apăsate, parfumul emană spre cel care interacționează cu sculptura, și-l învăluie.

„Mirosul crește în timp, simți cum te cuprinde, ca o febră, câteva secunde, în care ești copleșit de mister, apoi senzația se schimbă în emoția că ceva foarte frumos trebuie să se întâmple imediat”, povestește Nada Stojici despre ce a simțit după ce și-a parfumat prima lucrare.„Arome captive în sticluțe de 30 de mililitri”

Octavian -Sever Coifan și-a botezat creația „Spiral” și spune că „parfumul sculpturilor înglobează cel mai scump și mai controversat ingredient al parfumeriei de pe Drumul Mătăsii”. Artist al mirosurilor, acesta arată că „e o întreagă filozofie în spatele aromelor captive în sticluța de 30 ml”. E vorba de geneză, existență și frumusețile vieții conservate în amintirile cele mai intime. „Asemenea spiralelor unui arbore, am construit parfumul într- un mod organic și abstract, dar sculptural. Compoziția parfumului este structurată în jurul a trei teme: Genèse - explorează nașterea mirosului ca memorie colectivă, Synergy - explorează configurația estetică fiind un sistem abstract cu totul nou de compoziție a mirosurilor, Arbor-essence - explorează metamorfoza unei esențe abstracte într-o expresie materială pur figurativă. Acestea sunt «uneltele» pe care le-am conceput pentru a face din Spiral o experiență reală și pentru a transpune configurația inițiala a creației semnată Nada Stojici în domeniul olfactiv”, explică parfumierul Octavian Sever Coifan.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate