Scrutin parlamentar cu final previzibil în Rusia, cu tensiuni în Crimeea și Ucraina

Scrutin parlamentar cu final previzibil în Rusia, cu tensiuni în Crimeea și Ucraina

Peste 110 milioane de ruși au fost chemați, ieri, la urne, în alegeri legislative pe care partidul pro- Kremlin, Rusia Unită, ar urma să le câștige fără nici o surpriză

Scrutinul anterior, din 2011, a fost urmat de proteste în masă după ce au fost denunțate fraude electorale.

Pentru prima oară s-a votat, ieri, în Peninsula Crimeea, anexată de la Ucraina în 2014, într-o acțiune condamnată la nivel internațional. De altfel, ieri au avut loc și ciocniri violente între naționaliștii ucraineni și forțele de poliție, la Ambasada Federației Ruse din Kiev.

Fără opozanți

Ne puteți urmări și pe Google News

Au fost 6.500 de candidaţi din 14 partide, care au concurat pentru 450 de mandate din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului), pentru următorii 5 ani. Fostul Parlament avea doar câțiva opozanți ai lui Putin, majoritatea celor care au avut opinii divergente cu șeful statului fiind eliminați (dați afară din partid, inculpați sau condamnați).

În ciuda problemelor economice pe care le are Rusia, în parte din cauza sancțiunilor economice impuse de UE, și în ciuda tensiunilor cu Vestul, din cauza conflictelor din Ucraina și Siria, observatorii spun că actuala campanie electorală a fost printre cele mai plictisitoare din ultima vreme.

Primele secţii de votare au fost deschise sâmbătă seara, în Extremul Orient rus, teritoriul țării întinzându-se pe unsprezece fusuri orare.

Nereguli la vot

Popularitatea lui Vladimir Putin a atins un nivel record de 80%, după alipirea Crimeii. Putin a votat, ieri, la prânz, calm și sigur de o victorie care l-ar putea împinge către al patrulea mandat în 2018.

Una dintre neregulile observate a fost în regiunea Altai, unde se practica „operațiunea autobuzul”, oamenii fiind plimbați la diverse secții și votând de mai multe ori. Ella Pamfilova, președinta Comisiei Electorale Centrale, a declarat că va anula rezultatele și va face dosare penale celor vinovați. A negat însă că ar fi fost incidente și în alte locuri, a spus că e vorba doar de „isterie”.

Nu recunoaștem alegerile în Crimeea

Parlamentul ucrainean a cerut țărilor europene să nu trimită observatori în alegerile rusești din Crimeea și să nu recunoască rezultatele. Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat, ieri, că nu recunoaște legitimitatea alegerilor parlamentare din Crimeea pentru Duma de Stat a Federației Ruse. MAE a reafirmat „sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” și a reamintit că România nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeii și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă.