O scrisoare deschisă, privind necesitatea protejării pădurilor virgine din România, a fost transmisă înaintea Summitului informal EU de la Sibiu. Documentul adresat premierilor europeni este asumat de președintele Agent Green și de directorul executiv al EuroNatur Foundation.
Ecologiștii le explică premierilor țărilor UE care participă la Summitul de la Sibiu doar 1% din pădurile Europei au rămas azi intacte. Iar punctul forte al pădurilor seculare din Europa este România, care deține două treimi din pădurile virgine primare ale UE (excluzând Scandinavia). Iar cum Summitul din 9 Mai se va desfășura în imediată vecinătatea acestei comori, cei doi semnatari ai scrisorii deschise le cer demnitarilro străini să privească atent prin geamurile mașinilro cu care vor călători spre Sibiu.
”Prezentarea raportului final al IPBES din 6 Mai din Paris arată încă o dată cât de tare accelerează criza biodiversității. Raportul nu lasă loc de îndoială că pierderea biodiversității și încălzirea globală sunt strâns legate. Defrișările și sistemele curente de agricultură, incluzând producerea de hrană, cauzează un sfert din emisiile de gaz, dar sunt de asemenea responsabile pentru declinul și pierderea masivă a biodiversității. Oamenii de știință confirmă că cea mai urgentă și reală măsură care poate fi luată este încetinirea pierderii biodiversității și încălzirea globală, incluzând conservarea pădurilor seculare pe întreagă planetă. Tendința generală este de asocia distrugerile forestiere pe plan mondial cu jungla. Însă concluziile IPBES arată clar că deteriorarea pădurilor intacte trebuie oprită urgent pe întreg globul. Iar acest lucru include cu siguranță Europa, continentul cu cel mai ridicat grad de conversie din peisaj natural în peisaj industrial. Experții afirmă că aproximativ 1% din pădurile Europei au rămas azi intacte. Punctul forte al pădurilor seculare din Europa este România cu două treimi din pădurile virgine, primare ale UE (excluzând Scandinavia). Summitul din 9 Mai se va desfășura în imediată vecinătate a acestei comori inestimabile a Europei. Pe drumul către Sibiu veți observa probabilă superbe păduri prețioase, inclusiv vârfuri de păduri primare. Vă scriem pentru a ne exprima extrema îngrijorare pentru destinul acestei importante moșteniri a Europei: tăierile legale și ilegale lichidează sistematic ecosistemele primare. Totul se întâmplă sub ochii Guvernului României și Uniunii Europene. Experții estimează că aproape 50% din pădurile declarate anterior ca fiind păduri seculare au fost tăiate de când România a intrat în UE. Deși majoritatea se află în cadrul siturilor Natura 2000, aceasta este realitatea. Implementarea legislației Europene nu se aplică în mod evident în România. Stimați Prim Miniștri, apelăm la voi pentru a folosi oportunitatea întâlnirii în România să tratați aceste pierderi tragice ale ultimelor urme bogate de biodiversitate că pe un subiect de interes European. IPBES arată că suntem contratimp în prevenirea dezastrelor ecologice și a crizei mondiale pe care o vor infrunta copiii noștri și ai viitoarelor generații. Protejarea pădurilor este un pas critic în securizarea unui viitor sigur pentru ei și suntem responsabili pentru asta în Europa”, se arată în scrisoarea deschisă. La cerere, ecologiștii transmit că vor pune la dispoziția premierilor interesați mai multe informații despre aceste probleme urgente.