Pe 13 decembrie este termenul limită pentru o decizie finală asupra Articolului 11 din Directiva pentru Dreptul de Autor pe Piața Unică Digitală. Poziția Guvernului României este necesară pentru a crește șansele adoptării articolului în forma votată de Parlament. Editura Evenimentul și Capital, alături de ceilalți editori membri ai BRAT, cere Guvernului să-și exprime cât mai curând poziția, astfel încât presei să-i fie asigurat un viitor sustenabil.
Scrisoarea deschisă, mai jos:
Domnului Valer Daniel Breaz, Ministrul Culturii si al Identității Naționale,
Domnului Secretar de Stat Razvan Rab,
Domnului Doru Adrian Paunescu, Director General ORDA
Stimați domni,
In prezent, se negociază ultimele detalii ale reformei Directivei pentru Dreptul de Autor pe Piața Unică Digitală intre Parlamentul European si reprezentanții guvernelor naționale.
Propunerea de directivă conține norme legislative menite să asigure sustenabilitatea jurnalismului profesionist, și mai important, să le ofere editorilor de presă posibilitatea de a-și monetiza conținutul online.
Dacă dorim un viitor sustenabil pentru presa independentă; dacă vrem si așteptăm un produs jurnalistic de calitate, daca vrem investiții in jurnalismul profesionist si dacă sunteți, ca si noi, din ce in ce mai alarmați de iminenta dispariție a unor titluri de presă, acum este momentul sa acționăm împreună. Avem nevoie de sprijinul Guvernului Romaniei pentru introducerea unui drept conex pentru editorii de presă, identic cu cel votat de o vastă majoritate a Parlamentului European pe 12 Septembrie 2018, care reprezintă un prim pas esențial pentru a susține o presa independentă demnă de o societate democratică.
Momentan, unii coloși digitali exercită presiuni puternice asupra guvernelor statelor membre UE si urmăresc sa dilueze acest drept cu orice preț. Potențiala diluare a dreptului conex ar da câștig de cauză activităților de preluare de continut pe care le realizează coloșii digitali, practici pe care introducerea acestui drept urmărește sa le sisteze. Motoarele de căutare, agregatorii de știri si alte companii care își bazează produsele pe conținut de presă pentru care nu au nici permisiunea și nici nu au platit drepturi catre producătorii conținutului respectiv sunt aceiași actori care se opun introducerii unui drept conex pentru editori.
Scopul dreptului este de a echilibra balanța puterii de negociere intre editorii de presă și platformele online. Ecosistemul digital trebuie să funcționeze corect atât pentru producătorii de conținut, cât și pentru distribuitorii și consumatorii de continut, și nu in conditii de adeziune, dictate de câțiva uriași digitali.
Singura șansă de a restabili echilibrul este adoptarea unui instrument legislativ puternic care va restabili rentabilitatea și viitorul conținutului jurnalistic și a unei prese libere, independente.
Numai un drept conex identic cu cel adoptat de Parlamentul European in Articolul 11 din Directiva pentru Dreptul de autor pe Piața Unica Digitala va avea ca efect continuitatea rolului esențial al unei prese independente in dezbaterea publică.
Sperăm să ne putem baza pe sprijinul dumneavoastră.
Editura Evenimentul și Capital