Scoția vrea să se rupă de Marea Britanie și să intre în UE

Scoția vrea să se rupă de Marea Britanie și să intre în UE Nicola Sturgeon nu și-a plătit impozitul la mașină / Sursă foto: Arhiva EVZ

Într-un editorial din Le Figaro, premierul scoțian Nicola Sturgeon spune că este hotărâtă „să urmeze calea constituțională” pentru ca Scoția să devină un stat independent. O perspectivă la care se opune atât Londra cât și Bruxelles-ul.

Scoția este supărată. „Nu doream să părăsim Uniunea Europeană”, și-a exprimat regretul prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon, într-un editorial publicat duminică în Le Figaro.

„Ne confruntăm acum, împotriva voinței noastre, cu un «Brexit dur», în cel mai greu moment posibil, în plină pandemie și recesiune economică”, se plânge ea, sublinind că scoțienii s-au opus în majoritatea lor Brexitului, în referendumul din vara anului 2016.

Așadar, Nicola Sturgeon speră să se „alăture curând” Uniunii Europene „ca stat membru cu drepturi depline”. Ea și-a exprimat hotărârea de a organiza un nou referendum pentru independența Scoției.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suntem deciși să urmăm o cale legală și constituțională pentru a deveni un stat independent”, spune Sturgeon.

Londra se opune unui referendum

În 2014, 55% din scoțieni au spus „nu” independenței. Însă situația pare să se fi inversat. Potrivit ultimului sondaj, realizat de institutul Savanta ComRes, pentru ziarul „The Scotsman”, la jumătatea lunii decembrie, 58% din scoțieni susțin o ruptură de Marea Britanie, un fapt fără precedent.

Însă organizarea unui astfel de referendum ține de competența premierului britanic Boris Johnson, care se opune cu tărie.

„Potrivit experienței mele, referendumurile în această țară nu sunt evenimente prea vesele”, a declarat el la BBC, o aluzie la profundele diviziuni provocate de referendumul din 2016, câștigat cu 52% de tabăra „Leave”.

O victorie detașată a Partidului Național Scoțian (SNP) din luna mai, ar putea răsturna această tendință. Ar crește presiunea asupra Londrei pentru a accepta o nouă consultare.

„Ca membru independent al Uniunii Europene, Scoția ar fi un partener și un mediator, nu doar pentru a construi o economie mai puternică și o societate mai dreaptă, dar și o legătură pentru a facilita buna înțelegere între Uniunea Europeană și Regatul Unit”, afirmă Nicola Sturgeon.

UE nu vede cu ochi buni o Scoție independentă

„Timp de aproape o jumătate de secol ca membri ai Uniunii, am avut un enorm profit de pe urma celor «patru libertăți» ale pieței unice, printre care libertatea de circulație. Aproape 230.000 de cetățeni europeni au făcut din Scoția căminul lor”, a subliniat ea.

„Sunt persoane care fac parte din ceea ce suntem, suntem prietenii noștri și familia noastră și dorim sincer să rămână printre noi.”

Entuziasmul liderei scoțiene nu este împărtășit însă și de Uniunea Europeană. Declararea independenței unei provincii, la doi pași de UE, ar fi privită ca o catastrofă de unele țări membre, care se confruntă cu mișcări separatiste, Spania în primul rând.

Încurajarea mișcărilor centrifuge ar agrava dezbinările și problemele și așa mari din interiorul UE.